Liście laurowe to liście rośliny Laurus nobilis czyli słynnego wawrzynu szlachetnego używanego do zdobienia głów zwycięzców olimpiady w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie był uznawany za znak męstwa i siły. Wawrzyn jest wiecznie zielonym, długowiecznym krzewem lub drzewem (może rosnąć nawet 100 lat).
Wawrzyn wywodzi się z Azji Mniejszej, skąd upowszechnił się w całej południowej Europie i nie tylko.
Liście laurowe mają korzenny aromat i wyrazisty smak. Używane są min. do:
- potraw mięsnych,
- gulaszów,
- drobiu,
- galaretek,
- ryb,
- zup (w szczególności grochowej, fasolowej, żurku, flaków i kapuśniaka, bigosu),
- marynat warzywnych i grzybowych (ogórków konserwowych, papryki marynowanej, grzybków marynowanych itp.),
- mieszanek przypraw, np. indyjskiej przyprawy garam masala
W większych ilościach liść laurowy jest toksyczny.
Lauryn wykorzystywany jest również w medycynie: przy zaburzeniach ukrwienia, kaszlu, schorzeniach skóry, przy chorobach reumatycznych (nacieranie nalewką). Kąpiel z dodatkiem olejku wawrzynowego jest pobudzająca.
Lauryn można hodować w Polsce jako roślina doniczkowa (dostępne są do kupienia zarówno nasiona jak i gotowe sadzonki).
Źródło: Galeo
Użytkownicy trafili tutaj szukając: liscie bobkowe w kuchni