Przyprawy świata: Liście laurowe lub liście bobkowe

Liść laurowy (źródło: herbalextractsplus.com)

Liść laurowy (źródło: herbalextractsplus.com)

Liście laurowe to liście rośliny Laurus nobilis czyli słynnego wawrzynu szlachetnego używanego do zdobienia głów zwycięzców olimpiady w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie był uznawany za znak męstwa i siły. Wawrzyn jest wiecznie zielonym, długowiecznym krzewem lub drzewem (może rosnąć nawet 100 lat).

Wawrzyn wywodzi się z Azji Mniejszej, skąd upowszechnił się w całej południowej Europie i nie tylko.

Liście laurowe mają korzenny aromat i wyrazisty smak. Używane są min. do:

  • potraw mięsnych,
  • gulaszów,
  • drobiu,
  • galaretek,
  • ryb,
  • zup (w szczególności grochowej, fasolowej, żurku, flaków i kapuśniaka, bigosu),
  • marynat warzywnych i grzybowych (ogórków konserwowych, papryki marynowanej, grzybków marynowanych itp.),
  • mieszanek przypraw, np. indyjskiej przyprawy garam masala

W większych ilościach liść laurowy jest toksyczny.

Lauryn wykorzystywany jest również w medycynie: przy zaburzeniach ukrwienia, kaszlu, schorzeniach skóry, przy chorobach reumatycznych (nacieranie nalewką). Kąpiel z dodatkiem olejku wawrzynowego jest pobudzająca.

Lauryn można hodować w Polsce jako roślina doniczkowa (dostępne są do kupienia zarówno nasiona jak i gotowe sadzonki).

Źródło: Galeo

Użytkownicy trafili tutaj szukając: liscie bobkowe w kuchni