Składniki:
- 50 ml mleka,
- 450 ml śmietany kremówki lub tortowej,
- cukier waniliowy lub pół laski wanilii,
- 1 jajko,
- 4 żółtka,
- 50 g cukru pudru,
- 100 g sera mascarpone,
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- kakao do posypania.
Sposób przygotowania:
W mikserze ubijamy jajko, żółtka, cukier i mascarpone. W rondlu doprowadzamy do wrzenia mleko, śmietanę, kawę i wanilię lub cukier waniliowy. Zmniejszamy ogień i gotujemy razem około 2-3 minuty. Do prawie wrzącego mleka dodajemy ubitą masę i dokładnie mieszamy. Całość przecedzamy przez sito. Następnie płyn jeszcze raz podgrzewamy i ubijamy w mikserze do momentu, gdy zacznie gęstnieć. Krem wlewamy do szklanek typu long drink, schładzamy kilka godzin w lodówce. Deser serwujemy posypany kakao.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: creme brulee biedronka,creme brulee biedronka jak przygotowac