Na mapie podróży Roberta Makłowicza śladami Biblii pojawiają się nazwy takich miejsc i miejscowości, jak: Góra Oliwna, góra Syjon, Droga Krzyżowa, Bazylika Grobu Świętego, Cezarea Maritima, Kana Galilejska, góra Tabor i Nazaret. Wiele z nich wygląda całkiem zwyczajnie, można jednak poczuć w nich tchnienie biblijnej historii. W karcie dań tego odcinka pojawiają się pozycje z czasów biblijnych: majadarra, czyli pilaw z soczewicą, ryba piotrosz przyrządzana nad Jeziorem Galilejskim i słodkie smakołyki z nazarejskiej cukierni.
Majadarra czyli arabski pilaw z soczewicy z Galilei
Składniki:
- 400 g kaszki bulgur
- 250 g soczewicy
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- szczypta mielonego kminu
- sól
- pieprz
- naturalny jogurt
Składniki do sałatki:
- pęczek młodych liści szpinaku
- natka pietruszki
- natka kolendry
- garść orzeszków pini
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Soczewicę wypłukać, wrzucić do głębokiej patelni, zalać wodą, doprawić solą, pieprzem i kminem, gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dołożyć wypłukana kaszkę bulgur, trzymać na małym ogniu, aż wchłonie resztę wody i zmięknie. Doprawić do smaku, podawać ze zrumienioną na oliwie, pokrojoną w łódki cebulą i naturalnym jogurtem.
- Sałatka: Umyte liście szpinaku, pietruszki i kolendry przełożyć do miski, polać sokiem z cytryny i oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, posypać zrumienionymi na suchej patelni nasionami pinii, podawać.
Ryba piotrosz w białym winie z sosem miodowo-cebulowym
Składniki:
- 1 ryba piotrosz
- 1 szklanka białego wina
- 1 1/2 szklanki wody
- 1 duża cebula
- kawałek kory cynamonu
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
Składniki do sosu:
- 2 łyżki oliwy
- gałązka rozmarynu
- szklanki białego wina
- 2 cebule
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Na głęboką patelnię wlać wodę i wino. Następnie dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, liść laurowy, korę cynamonu i pieprz. Zagotować. Gdy płyn będzie wrzał włożyć delikatnie naciętą rybę i ugotować na małym ogniu do miękkości.
- Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę z paroma igiełkami rozmarynu. Do zeszklonej już cebuli dolać wino i łyżkę miodu. Następnie wrzucić liść laurowy i posolić. Gotować do zredukowania sosu.
- Rybę wyłożyć na talerz, polać sosem, podawać.
Źródło: tvp.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: Arabski pilaw z Galilei