Składniki:
- ogórki gruntowe
- badyl kopru na słoik
- kilka ziaren ziela angielskiego na słoik
- 2 liście laurowe na słoik
- pół łyżeczki gorczycy na słoik
- opcjonalnie plasterek surowej marchewki na słoik
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- 1 czubata łyżka soli
- 1/4 łyżeczki curry
Sposób przygotowania:
- Namocz na kilka godzin, a następnie umyj ogórki. Obierz ogórki ze skórki (w ostateczności można je pozostawić nieobrane, ale obrane są o wiele smaczniejsze).
- Do czystych słoików włóż koper i wsyp przyprawy. Powkładaj ogórki do słoików.
- Wlej wszystkie składniki marynaty do garnka, zagotuj, wymieszaj. Zalewaj słoiki z piklami i odpowiednimi przyprawami do pełna gorącą zalewą. Dodaj curry do zalewy. Zakręć szczelnie słoiki i pasteryzuj przez 15 minut.