Królewski pieczony kurczak
Składniki:
- 1 kurczak o wadze ok. 1,4 kg
- 1 czubata łyżka drobno posiekanego czosnku
- 1 czubata łyżka startego świeżego imbiru
- 1 czubata łyżka posiekanej świeżej czerwonej papryczki chilli
- 1 czubata łyżka sosu pomidorowego
- 1 czubata łyżeczka mielonej kolendry
- 1 czubata łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 czubata łyżeczka garam masala
- 1 czubata łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 2 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego
- 2 cytryny
- 2 łyżeczki soli morskiej
Składniki do sosu:
- laska cynamonu
- 2 małe czerwone cebulki, obrane
- 110 ząbków czosnku
- 3 łyżki octu z białego wina
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- 3 łyżki mąki
- 500 ml bulionu drobiowego
- opcjonalnie: jogurt naturalny do podania
Składniki do ziemniaków po bombajsku:
- 800 g nowych ziemniaków
- sól morska i pieprz
- 1 cytryna
- 2 lub 3 łyżki oliwy z oliwek
- osełka masła
- 1 czubata łyżeczka czarnej gorczycy
- 1 czubata łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
- 1 czubata łyżeczka garam masala
- 1 czubata łyżeczka kurkumy
- 1 główka czosnku
- świeża papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekana
- 2 pomidory, grubo posiekane
- pęczek świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
- Ponacinaj nogi kurczaka kilka razy aż do kości. Wymieszaj składniki marynaty w misce, następnie ubierz rękawice gumowe i dokładnie natrzyj od środka kurczaka marynatą. Włóż kurczaka na noc do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ustaw półkę najniżej w piekarniku – na niej spocznie kurczak. Na najwyższej półce umieścisz ziemniaki.
- Przekrój większe ziemniaki na połowę, mniejsze pozostaw w całości. Włóż je do garnka, zalej wodą, wrzuć całą cytrynę i gotuj ziemniaki przez 15-20 minut aż będą miękkie. Odcedź ziemniaki i daj im wyschnąć. Ponakłuwaj świeżą cytrynę ostrym nożem, następnie włóż ją do środka kurczaka.
- Grubo posiekaj cebulę i wrzuć ją do tacy do pieczenia wraz z laską cynamonu, czosnkiem, octem winnym i sosem Worcestershire. Oprósz wszystko mąką. Wlej bulion lub wodę, a następnie połóż na dnie piekarnika. Kurczaka umieść na drucie rożna nad tacą do pieczenia. Piecz kurczaka przez 1 godzinę i 20 minut.
- Wlej na patelnię oliwę z oliwek, wrzuć osełkę masła, gorczycę, kmin, garam masala i kurkumę (działaj szybko, bo jeśli tłuszcz rozgrzeje się zbyt mocno, nasiona gorczycy rozprysną się wszędzie dookoła). Przepołów główkę czosnku i wrzuc ją na patelnię, dodaj posiekane chilli i pomidory. Dodaj odcedzone ziemniaki, wymieszaj wszystko razem, przypraw dobrze solą i pieprzem.
- Drobno posiekaj łodygę kolendry, liście pozostaw w misce z wodą na później. Gdy kurczak piecze się już 40 minut, włóż do piekarnika ziemniaki na górną półkę.
- Gdy kurczak jest gotowy, przełóż go na deskę i delikatnie obierz go ze zwęglonych kawałków. Przepuść sos przez sito, wymieszaj go. Doprowadź go do wrzenia w rondelku i w zależności od upodobań albo go zredukuj albo dolej wody. Przelej sos do miseczki, skrop odrobiną jogurtu naturalnego.
- Wyjmij ziemniaki z piekarnika i przełóż na półmisek. Podawaj kurczaka na desce wraz z ziemniakami na talerzu i sosem w miseczce. Posyp wierzch kurczaka posiekanymi listkami kolendry.
Szparagi na 4 sposoby
Szparagi gotowane na parze wraz z szybkim sosem pomidorowym
Składniki:
- 500 g szparagów
- 4 plasterki wędzonego boczku
- 4 duże, dojrzałe pomidory
- 4 gałązki rozmarynu
Sposób przygotowania:
- Wlej do garnka wodę na wysokość 2,5 cm. Zagotuj ją. W międzyczasie oderwij z 4 gałązek rozmarynu listki, pokrój 4 plasterki wędzonego boczku na zapałki i przekrój na połowę 4 duże, dojrzałe pomidory. Zetrzyj na małych oczkach pomidory bez skórki.
- Włóż do durszlaka 500 g umytych szparagów (oderwij wcześniej zdrewniałe końce) i umieść nad gotującą się wodą. Przykryj garnek pokrywką lub folią aluminiową i gotuj szparagi przez 3-4 minuty lub do miękkości.
- Postaw patelnię na dużym ogniu, dodaj trochę oliwy i posiekany boczek. Smaż boczek aż będzie chrupiący, następnie dodaj listki rozmarynu, smaż przez 40 sekund i przełóż zawartość patelni na talerz (bez tłuszczu). Dodaj do tłuszczu ze smażenia osełkę masła, dodaj pomidory, zagotuj i przypraw solą i pieprzem.
- Przełóż szparagi na talerz, polej gorącym sosem pomidorowym, posyp kawałkami bekonu i listkami rozmarynu i podawaj.
Szparagi z sosem Worcestershire i grzybami na toście
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 4 kromki chleba
- 2 garści grzybów
- 500 g szparagów (bez zdrewniałych końcówek)
- mała garść natki pietruszki
- 8 łyżek sosu Worcestershire
- 1-2 osełki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Obierz i pokrój na cienkie plasterki czosnek. Rozgrzej mocno patelnię, wlej odrobinę oliwy z oliwek. Włóż kromki do tostera. Pokrój grzyby i szparagi na kawałki wielkości kęsa. Wrzuć je na patelnię, dodaj czosnek i smaż 4 minuty.
- Drobno posiekaj natkę, wrzuć ją na patelnię, dodaj sosu Worcestershire i masło. Zdejmij patelnię z ognia i podrzucając mieszaj zawartość przez 30 sekund lub do czasu gdy sos się zredukuje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.Wyłóż całość na wierzch tosta i podawaj.
Grillowane szparagi z masłem i cytryną z dodatkiem sera Lancashire
Składniki:
- 500 g szparagów (bez zdrewniałych końcówek)
- osełka masła
- sok z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
- 2 duże garście sałaty
- odrobina oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej patelnię na mocnym ogniu. Wrzuć szparagi i obsmażaj je do miękkości (ok. 2-3 minuty na każdą stronę). Przełóż je do miski i dodał masło, sok z cytryny, sól i pieprz. Podawaj w dużej misce.
- Wrzuć do miski umytą sałatę, polej odrobiną oliwy, dodaj szczypt ę soli i pieprzu i sok z cytryny. Wrzuć bardzo cienkie plasterki kruchego angielskiego sera typu Lancashire lub Ticklemore. Podawaj wraz ze szparagami.
Sałatka z surowych szparagów z miętą, młodym szpinakiem i zielonym groszkiem
Składniki:
- 2 duże garści młodego szpinaku
- 2 duże garści świeżego zielonego groszku
- garść listków mięty
- 8 szparagów (bez zdrewniałych końcówek)
- szczypta soli i pieprzu
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- mała garść koziego sera
Sposób przygotowania:
- Do miski na sałatkę wrzuć umyty młody szpinak, zielony groszek, drob posiekane listki mięty. Przy pomocy ibierackzi do warzyw wytnij długie wstążki z surowych szparagów.
- Wymieszaj całość i dopraw solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny, skrop całość odrobiną oliwy z oliwek. Posyp wierzch pokruszonym kozim serem. Wymieszaj i podawaj.
Oryginalne nazwy przepisów: Empire roast chicken, Amazing asparagus four ways: Steamed Asparagus and Quick Tomato Sauce