Jamie odkrywa Wielką Brytanię – Królewski pieczony kurczak, Szparagi na 4 sposoby (odc. 5, sezon 1)

Królewski pieczony kurczak

Królewski pieczony kurczak (źródło: channel4.com)

Królewski pieczony kurczak (źródło: channel4.com)

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze ok. 1,4 kg
  • 1 czubata łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 1 czubata łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 czubata łyżka posiekanej świeżej czerwonej papryczki chilli
  • 1 czubata łyżka sosu pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 czubata łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 czubata łyżeczka garam masala
  • 1 czubata łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 2 cytryny
  • 2 łyżeczki soli morskiej

Składniki do sosu:

  • laska cynamonu
  • 2 małe czerwone cebulki, obrane
  • 110 ząbków czosnku
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 3 łyżki mąki
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • opcjonalnie: jogurt naturalny do podania

Składniki do ziemniaków po bombajsku:

  • 800 g nowych ziemniaków
  • sól morska i pieprz
  • 1 cytryna
  • 2 lub 3 łyżki oliwy z oliwek
  • osełka masła
  • 1 czubata łyżeczka czarnej gorczycy
  • 1 czubata łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 1 czubata łyżeczka garam masala
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • 1 główka czosnku
  • świeża papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekana
  • 2 pomidory, grubo posiekane
  • pęczek świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Ponacinaj nogi kurczaka kilka razy aż do kości. Wymieszaj składniki marynaty w misce, następnie ubierz rękawice gumowe i dokładnie natrzyj od środka kurczaka marynatą. Włóż kurczaka na noc do lodówki.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ustaw półkę najniżej w piekarniku – na niej spocznie kurczak. Na najwyższej półce umieścisz ziemniaki.
  3. Przekrój większe ziemniaki na połowę, mniejsze pozostaw w całości. Włóż je do garnka, zalej wodą, wrzuć całą cytrynę i gotuj ziemniaki przez 15-20 minut aż będą miękkie. Odcedź ziemniaki i daj im wyschnąć. Ponakłuwaj świeżą cytrynę ostrym nożem, następnie włóż ją do środka kurczaka.
  4. Grubo posiekaj cebulę i wrzuć ją do tacy do pieczenia wraz z laską cynamonu, czosnkiem, octem winnym i sosem Worcestershire. Oprósz wszystko mąką. Wlej bulion lub wodę, a następnie połóż na dnie piekarnika. Kurczaka umieść na drucie rożna nad tacą do pieczenia. Piecz kurczaka przez 1 godzinę i 20 minut.
  5. Wlej na patelnię oliwę z oliwek, wrzuć osełkę masła, gorczycę, kmin, garam masala i kurkumę (działaj szybko, bo jeśli tłuszcz rozgrzeje się zbyt mocno, nasiona gorczycy rozprysną się wszędzie dookoła). Przepołów główkę czosnku i wrzuc ją na patelnię, dodaj posiekane chilli i pomidory. Dodaj odcedzone ziemniaki, wymieszaj wszystko razem, przypraw dobrze solą i pieprzem.
  6. Drobno posiekaj łodygę kolendry, liście pozostaw w misce z wodą na później. Gdy kurczak piecze się już 40 minut, włóż do piekarnika ziemniaki na górną półkę.
  7. Gdy kurczak jest gotowy, przełóż go na deskę i delikatnie obierz go ze zwęglonych kawałków. Przepuść sos przez sito, wymieszaj go. Doprowadź go do wrzenia w rondelku i w zależności od upodobań albo go zredukuj albo dolej wody. Przelej sos do miseczki, skrop odrobiną jogurtu naturalnego.
  8. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i przełóż na półmisek. Podawaj kurczaka na desce wraz z ziemniakami na talerzu i sosem w miseczce. Posyp wierzch kurczaka posiekanymi listkami kolendry.

 

Szparagi na 4 sposoby

Szparagi na 4 sposoby (źródło: channel4.com)

Szparagi na 4 sposoby (źródło: channel4.com)

Szparagi gotowane na parze wraz z szybkim sosem pomidorowym

Składniki:

  • 500 g szparagów
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 4 duże, dojrzałe pomidory
  • 4 gałązki rozmarynu

Sposób przygotowania:

  1. Wlej do garnka wodę na wysokość 2,5 cm. Zagotuj ją. W międzyczasie oderwij z 4 gałązek rozmarynu listki, pokrój 4 plasterki wędzonego boczku na zapałki i przekrój na połowę 4 duże, dojrzałe pomidory. Zetrzyj na małych oczkach pomidory bez skórki.
  2. Włóż do durszlaka 500 g umytych szparagów (oderwij wcześniej zdrewniałe końce) i umieść nad gotującą się wodą. Przykryj garnek pokrywką lub folią aluminiową i gotuj szparagi przez 3-4 minuty lub do miękkości.
  3. Postaw patelnię na dużym ogniu, dodaj trochę oliwy i posiekany boczek. Smaż boczek aż będzie chrupiący, następnie dodaj listki rozmarynu, smaż przez 40 sekund i przełóż zawartość patelni na talerz (bez tłuszczu). Dodaj do tłuszczu ze smażenia osełkę masła, dodaj pomidory, zagotuj i przypraw solą i pieprzem.
  4. Przełóż szparagi na talerz, polej gorącym sosem pomidorowym, posyp kawałkami bekonu i listkami rozmarynu i podawaj.

 

Szparagi z sosem Worcestershire i grzybami na toście

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 4 kromki chleba
  • 2 garści grzybów
  • 500 g szparagów (bez zdrewniałych końcówek)
  • mała garść natki pietruszki
  • 8 łyżek sosu Worcestershire
  • 1-2 osełki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i pokrój na cienkie plasterki czosnek. Rozgrzej mocno patelnię, wlej odrobinę oliwy z oliwek. Włóż kromki do tostera. Pokrój grzyby i szparagi na kawałki wielkości kęsa. Wrzuć je na patelnię, dodaj czosnek i smaż 4 minuty.
  2. Drobno posiekaj natkę, wrzuć ją na patelnię, dodaj sosu Worcestershire i masło. Zdejmij patelnię z ognia i podrzucając mieszaj zawartość przez 30 sekund lub do czasu gdy sos się zredukuje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.Wyłóż całość na wierzch tosta i podawaj.

 

Grillowane szparagi z masłem i cytryną z dodatkiem sera Lancashire

Składniki:

  • 500 g szparagów (bez zdrewniałych końcówek)
  • osełka masła
  • sok z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 duże garście sałaty
  • odrobina oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej patelnię na mocnym ogniu. Wrzuć szparagi i obsmażaj je do miękkości (ok. 2-3 minuty na każdą stronę). Przełóż je do miski i dodał masło, sok z cytryny, sól i pieprz. Podawaj w dużej misce.
  2. Wrzuć do miski umytą sałatę, polej odrobiną oliwy, dodaj szczypt ę soli i pieprzu i sok z cytryny. Wrzuć bardzo cienkie plasterki kruchego angielskiego sera typu Lancashire lub Ticklemore. Podawaj wraz ze szparagami.

 

Sałatka z surowych szparagów z miętą, młodym szpinakiem i zielonym groszkiem

Składniki:

  • 2 duże garści młodego szpinaku
  • 2 duże garści świeżego zielonego groszku
  • garść listków mięty
  • 8 szparagów (bez zdrewniałych końcówek)
  • szczypta soli i pieprzu
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • mała garść koziego sera

Sposób przygotowania:

  1. Do miski na sałatkę wrzuć umyty młody szpinak, zielony groszek, drob posiekane listki mięty. Przy pomocy ibierackzi do warzyw wytnij długie wstążki z surowych szparagów.
  2. Wymieszaj całość i dopraw solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny, skrop całość odrobiną oliwy z oliwek. Posyp wierzch pokruszonym kozim serem. Wymieszaj i podawaj.

 

Oryginalne nazwy przepisów: Empire roast chicken, Amazing asparagus four ways: Steamed Asparagus and Quick Tomato Sauce