Pascal Brodnicki: Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15-20 minut, aż się zarumieni z góry
Składniki:
- 8 kawałków schabu wieprzowego w plastrach, pozbawionych białych błonek
- 8 kromek chleba
- 100 g startego ementalera
- 600 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 130 g masła
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1 pęczek posiekanej bazylii
- sól
- pieprz
Składniki do sałatki:
- ½ łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżki soku z cytryny
- trochę sałaty masłowej
- dojrzałe pomidory (każdy pokrojony na 8 części)
- mały ogórek, pozbawiony gniazd nasiennych, posiekany
- mała zielona papryka, pokrojona w trójkąty
- 4 rzodkiewki, pokrojone w półtalarki
- 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanych liści mięty
Sposób przygotowania:
- Przygotuj 2 naczynia żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem (lub 200 stopni bez termoobiegu).
- 8 kromek chleba opiekamy w tosterze. 60 g masła rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu. Plastry schabu pozbawione białych błonek doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Do rozpuszczonego w rondlu masła dodajemy 2 łyżki mąki. Cały czas mieszamy. Dodajemy 600 ml zimnego mleka i mieszamy bardzo dokładnie i energicznie trzepaczką, podgotowując.
- Patelnię grillową smarujemy tłuszczem za pomocą papierowego ręcznika. Sos beszamelowy ściągamy z ognia. Na patelni grillujemy z obu stron plastry schabu i po chwili kładziemy je na talerz. Opieczone kawałki chleba smarujemy z wierzchu beszamelem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Układamy plastry schabu, zakrywając mięso sosem beszamelowym. Całość posypujemy startym ementalerem. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut (aż ser z góry się zarumieni).
- Sos winegret: Do miski przelewamy sok z ½ cytryny, dodajemy sól, pieprz i za pomocą trzepaczki mieszamy, dodajemy oliwę z oliwek.
- Do czystej miski wrzucamy pokrojone rzodkiewki, ogórek bez pestek, paprykę zieloną, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, pomidory pokrojone w ćwiartki i porwaną na kawałki sałatę masłową. Dodajemy posiekaną miętę i pietruszkę. Mieszamy.
- Sos maślano-ziołowy: Na małą patelnię ścieramy skórkę ze sparzonej i wyszorowanej cytryny. Dodajemy do niej 70 g masła, posiekany pęczek pietruszki wrzucamy do masła, czekamy, aż się podgrzeje. Dodajemy posiekaną pietruszkę i bazylię. Mieszamy. Ściągamy z ognia.
- Sałatkę przekładamy do miski, polewamy winegretem, mieszamy. Wyciągamy z piekarnika schab. Kawałek chleba ze schabem wyciągamy na talerz. Schab polewamy sosem maślano-ziołowym.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/Schab-na-chlebie-zapiekany-pod-beszamelem
Karol Okrasa: Rolady schabowe z serem bałkańskim
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia marchewki: 35-45 minut
Składniki:
- 1 kg schabu w plastrach
- 1,5 opakowania sera bałkańskiego
- 600 g ogórków gruntowych, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kosteczkę
- 4 ząbki czosnku
- 3 cebule dymki
- pęczek świeżej mięty
- 500 ml ciemnego piwa typu porter
- 40 g mąki
- 40-50 g masła
- 1 kg marchwi bez naci, obranej, przekrojonej wzdłuż na połówki
- 50 ml oleju rzepakowego
- sól
- mielony biały pieprz
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem (200 stopni bez termoobiegu). Przygotuj folię spożywczą, patelnię grillową, tłuczek do mięsa, papier do pieczenia, naczynie żaroodporne z pokrywką i wykałaczki.
- Farsz do rolad: Ser bałkański kruszymy drobno i wrzucamy do miski, następnie rozgniatamy go widelcem. Ser doprawiamy mielonym białym pieprzem i niewielką ilością oleju rzepakowego. Dodajemy 1 cebulę dymkę pokrojoną w kosteczkę, 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku i obrane ogórki gruntowe, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kosteczkę (część przygotowanej ilości) oraz 3/4 przygotowanej ilości mięty (same listki, bez łodyg, łodygi odkładamy, a kilka listków pozostawiamy do dekoracji). Mieszamy. Doprawiamy jeszcze odrobiną oleju rzepakowego. Ponownie mieszamy. Odstawiamy.
- Rolady schabowe: Plastry schabu myjemy, osuszamy, następnie zawijamy w folię i dobrze rozbijamy za pomocą tłuczka na grubość około 1/2 cm, równomiernie na całej powierzchni. Doprawiamy je odrobiną białego pieprzu i zawijamy w nie farsz. Spinamy wykałaczkami. Roladki ze schabu pieczemy na patelni grillowej (wcześniej natłuszczonej niewielką ilością oleju rzepakowego).
- Marchewki: Naczynie żaroodporne wykładamy pergaminem, wkładamy obrane i pokrojone marchewki, podlewamy je niewielką ilością wody, dodajemy 10-20 g masła, pokrojonego w kostkę, dodajemy zmiażdżone łodygi mięty, sól, biały pieprz i 1 rozgnieciony ząbek czosnku, zakrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 35-45 minut.
- Sos piwny: Do garnka wrzucamy masło (2 łyżki), czekamy, aż się rozpuści. Do rozpuszczonego masła dodajemy taką samą ilość mąki pszennej i energicznie mieszamy aż do momentu powstania zasmażki.
- W czystym garnku upalamy cukier trzcinowy na karmel, 2 małe dymki drobno kroimy. Do skarmelizowanego cukru dodajemy pokrojone dymki, do przesmażonej dymki dodajemy zmiażdżoną gałązkę mięty, całość zalewamy ciemnym piwem. Gdy sos się zagotuje i delikatnie zredukuje, stopniowo dodajemy zasmażkę, gotujemy, mieszamy. Następnie doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku. Mieszamy. Wyciągamy gałązkę mięty. Zestawiamy garnek z ognia, dodajemy pozostałą część ogórków pokrojonych w kosteczkę i pozostałą część świeżej mięty.
- Sos piwny przelewamy na talerz, z roladek wyjmujemy wykałaczki. Roladki układamy w sosie razem z marchewkami wyjętymi z piekarnika. Dekorujemy listkami mięty.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/Rolady-schabowe-z-serem-balkanskim
Użytkownicy trafili tutaj szukając: schab doradca smaku