Przez dziurkę od sera – Wiżajny (odc. 3)

Przez dziurkę od sera - Wiżajny (źródło: kuchniaplus.pl)

Przez dziurkę od sera – Wiżajny (źródło: kuchniaplus.pl)

W serowarstwie – inaczej niż w życiu – gdzie kucharek sześć, tam jest co zjeść! W Wiżajnach, w ponad 20 gospodarstwach kobiety wytwarzają sery według tradycyjnej receptury swoich babć i prababek. I nie dość, że się przy tym nie kłócą – to jeszcze wspólnie dbają o dobrą renomę serów z Wiżajn. A są to sery różnorakie – śmietankowe, ziołowe, a nawet wędzone. W jednym z gospodarstw podejrzymy, jak Barbara Żeliszczak produkuje z niesamowitą pasją ser dojrzewający – doceniony niedawno przez organizację Slow Food Polska. Na koniec, nad jeziorem Wiżajny Gieno ugotuje wiejskie pierogi gryczano – pszenne z cukinią i wędzonym serem.

 

Wiejskie pierogi gryczano-pszenne z cukinią i wędzonym serem

Przepis w przygotowaniu.

 

Źródło: kuchniaplus.pl