Program kulinarny Przez dziurkę od sera

Przez dziurkę od sera (źródlo: kuchniaplus.pl)

Przez dziurkę od sera (źródlo: kuchniaplus.pl)

Rzecznik i promotor lokalnych serowarów Gieno Mientkiewicz odwiedza polskie gospodarstwa, w których produkuje się smakowite sery. W programie pokazuje proces produkcji polskich serów „zagrodowych”.

Prowadzący rozmawia z gospodarzami o cechach charakterystycznych sera, jego właściwościach, a także o kulturze jego jedzenia. Dodatkowo radzi, jak znaleźć smaczny ser, zwraca uwagę na zapach, smak, a także sposób jego przechowywania w domu. Zwieńczeniem każdego odcinka jest przygotowanie przez Giena wybornego dania z udziałem sera – bohatera programu. Prowadzący prezentuje m.in. aksamitny ser dżersejowy blue czy niezwykły, długodojrzewający ser „Bursztyn”.

Gieno Mientkiewicz od lat fascynuje się serami. Prowadzi popularny blog serypolskie.blox.pl. Autor terminu „polskie sery zagrodowe”. Rzecznik i promotor lokalnych serowarów. Konsekwentnie bada, wyszukuje i nakłania lokalnych producentów serów do szerszej promocji własnych wyrobów. W tym, co robi widać autentyczną pasję.

Program jest emitowany na kanale Kuchnia+.

Zobacz przepisy z programu „Przez dziurkę od sera”.

Źródło: kuchniaplus.pl