Pascal Brodnicki: Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
Czas przygotowania: 20-25 minut
Czas pieczenia: 50 min
Składniki na kurczaka:
- 12 podudzi kurczaka
- 180 g łagodnego ketchupu
Zapiekanka serowa
- 2 duże cukinie, pokrojone w plastry w poprzek (grubość ok. 0,5 cm)
- 200 g śmietanki 30%
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 jajka
- 150 g sera koziego
- 50 g startego ementalera
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- niewielka ilość oliwy z oliwek
Mieszanka przypraw cajun
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki ostrej papryki w proszku
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu w całości
- 2 łyżeczki mielonego pieprzu białego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 4 liście laurowe, połamane na mniejsze części
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
- Przygotuj folię spożywczą, moździerz, ręcznik papierowy, 1 duże i 4 małe naczynia żaroodporne. Przygotuj mieszankę przypraw cajun, która wystarczy na wielokrotne użycie. Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
- Podudzia kurczaka cajun: Wszystkie przyprawy do mieszanki cajun przesypujemy do moździerza, całość miażdżymy. Do miski przekładamy ketchup i dodajemy 1 czubatą łyżkę zmiażdżonych w moździerzu przypraw (resztę przypraw przesypujemy do słoiczka, do ponownego użycia).
- Odcinamy skórę i ścięgna dookoła torebek stawowych podudzi. Następnie za pomocą dużego noża odcinamy torebkę stawową i marynujemy podudzia w ketchupie i przyprawach. Miskę z podudziami w marynacie zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Podudzia pieczemy w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez mniej więcej 50 minut.
- Zapiekanka z cukinii i koziego sera: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, pokrojoną cukinię smażymy na patelni z obu stron.
- Do miski wbijamy 2 jaja, dodajemy 200 g śmietanki 30%, 2 szczypty gałki muszkatołowej, świeżo mielony pieprz i sól oraz 2 posiekane ząbki czosnku. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do jajek i śmietany dodajemy 100 g sera koziego, mieszamy.
- Cukinie odsączamy z tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika, następnie wkładamy je na dno naczynia lub mniejszych naczyń żaroodpornych. Jajka ze śmietaną i serem rozlewamy do foremek. Pozostałą ilość koziego sera rozkładamy w foremkach za pomocą małej łyżeczki, następnie całość posypujemy startym ementalerem.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 25-30 minut.
- Upieczone podudzia wraz z sosem przekładamy na talerz. Podajemy z zapiekanką z cukinii i koziego sera.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/Podudzia-kurczaka-cajun-z-zapiekanka-z-cukinii-i-koziego-sera
Karol Okrasa: Kurczak w prostym sosie barbecue
Czas przygotowania: 30-40 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Składniki:
- 1 kg ud kurczaka, umytych i osuszonych
- niewielka ilość pieprzu cayenne
- niewielka ilość mielonej gałki muszkatołowej (1/3 łyżeczki)
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 4 goździki
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- ok. 50 ml sosu sojowego
- 100 ml łagodnego ketchupu
- sól
- mielony biały pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 kg wczesnych ziemniaków, umytych i pokrojonych na pó
- ok. 50 ml oleju rzepakowego
- 50 g Przysmaków Kresowych Pikok (25 g chorizo i 25 g kindziuka)
- 1 świeża ostra papryczka
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg). Przygotuj garnek do gotowania na parze, moździerz, patelnię grillową i naczynie żaroodporne.
- Sos barbecue: Do garnka wsypujemy 3-4 łyżki brązowego cukru, upalamy go na karmel. Do karmelu dodajemy 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 3/4 przygotowanej ilości ostrej papryczki, pokrojonej w kosteczkę, sos sojowy i niewielką ilość wody.
- 4 goździki miażdżymy w moździerzu i dodajemy do sosu w garnku, do tego dodajemy 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 małą łyżeczkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i odrobinę pieprzu cayenne. Mieszamy.
- Gdy sos uzyska konsystencję syropu, zdejmujemy garnek z ognia. Do marynaty dodajemy łyżeczkę musztardy Dijon i 100 ml łagodnego ketchupu. Mieszamy. Ponownie stawiamy garnek na ogniu na 5-10 minut, gotujemy na wolnym ogniu (można dodawać wodę w celu redukcji sosu). Odstawiamy.
- Uda kurczaka: Uda kurczaka doprawiamy białym pieprzem. Na patelni grillowej podgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i smażymy uda tylko od strony skóry (smażymy na złotobrązowy kolor, mięso powinno być jeszcze surowe).
- Uda kurczaka zdejmujemy z patelni grillowej (pozostawiamy tłuszcz na patelni), nacinamy od strony surowego mięsa, przekładamy do naczynia i polewamy dokładnie sosem barbecue.
- Mięso wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez mniej więcej 45 minut (po upływie 20-25 minut wyjmujemy uda z piekarnika i dokładamy do nich grillowane ziemniaczki).
- Ziemniaki: Umyte i pokrojone młode ziemniaki gotujemy na parze przez mniej więcej 30 minut. Uparowane ziemniaki odstawiamy do ostygnięcia, następnie marynujemy je w tłuszczu z patelni, na której smażyliśmy uda, doprawiamy pozostałą częścią przygotowanej porcji ostrej papryczki (pokrojonej w kosteczkę) i odrobiną gałki muszkatołowej.
- Następnie ziemniaki grillujemy na patelni grillowej (tylko od strony przekrojenia ziemniaka). Do przypieczonych ziemniaków na patelni dodajemy kawałki chorizo i kindziuka. Mieszamy.
- Po mniej więcej 20-25 minutach wyjmujemy kurczaka z piekarnika. Do ud kurczaka dodajemy grillowane ziemniaki z chorizo i kindziukiem, a następnie wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
- Po 20 minutach wyciągamy danie z piekarnika i układamy na talerzu.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/Kurczak-w-prostym-sosie-barbecue