Pascal kontra Okrasa – Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera, Kurczak w prostym sosie barbecue (tydzień XLVI)

Pascal Brodnicki: Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera

Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera (źródło: kuchnialidla.pl)

Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 20-25 minut
Czas pieczenia: 50 min

Składniki na kurczaka:

  • 12 podudzi kurczaka
  • 180 g łagodnego ketchupu

Zapiekanka serowa

  • 2 duże cukinie, pokrojone w plastry w poprzek (grubość ok. 0,5 cm)
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 150 g sera koziego
  • 50 g startego ementalera
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • niewielka ilość oliwy z oliwek

Mieszanka przypraw cajun

  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu w całości
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu białego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 4 liście laurowe, połamane na mniejsze części
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj folię spożywczą, moździerz, ręcznik papierowy, 1 duże i 4 małe naczynia żaroodporne. Przygotuj mieszankę przypraw cajun, która wystarczy na wielokrotne użycie. Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
  2. Podudzia kurczaka cajun: Wszystkie przyprawy do mieszanki cajun przesypujemy do moździerza, całość miażdżymy. Do miski przekładamy ketchup i dodajemy 1 czubatą łyżkę zmiażdżonych w moździerzu przypraw (resztę przypraw przesypujemy do słoiczka, do ponownego użycia).
  3. Odcinamy skórę i ścięgna dookoła torebek stawowych podudzi. Następnie za pomocą dużego noża odcinamy torebkę stawową i marynujemy podudzia w ketchupie i przyprawach. Miskę z podudziami w marynacie zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  4. Podudzia pieczemy w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez mniej więcej 50 minut.
  5. Zapiekanka z cukinii i koziego sera: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, pokrojoną cukinię smażymy na patelni z obu stron.
  6. Do miski wbijamy 2 jaja, dodajemy 200 g śmietanki 30%, 2 szczypty gałki muszkatołowej, świeżo mielony pieprz i sól oraz 2 posiekane ząbki czosnku. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do jajek i śmietany dodajemy 100 g sera koziego, mieszamy.
  7. Cukinie odsączamy z tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika, następnie wkładamy je na dno naczynia lub mniejszych naczyń żaroodpornych. Jajka ze śmietaną i serem rozlewamy do foremek. Pozostałą ilość koziego sera rozkładamy w foremkach za pomocą małej łyżeczki, następnie całość posypujemy startym ementalerem.
  8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 25-30 minut.
  9. Upieczone podudzia wraz z sosem przekładamy na talerz. Podajemy z zapiekanką z cukinii i koziego sera.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/Podudzia-kurczaka-cajun-z-zapiekanka-z-cukinii-i-koziego-sera

Karol Okrasa: Kurczak w prostym sosie barbecue

Kurczak w prostym sosie barbecue (źródło: kuchnialidla.pl)

Kurczak w prostym sosie barbecue (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 30-40 minut
Czas pieczenia: 45 minut

Składniki:

  • 1 kg ud kurczaka, umytych i osuszonych
  • niewielka ilość pieprzu cayenne
  • niewielka ilość mielonej gałki muszkatołowej (1/3 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 4 goździki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • ok. 50 ml sosu sojowego
  • 100 ml łagodnego ketchupu
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 kg wczesnych ziemniaków, umytych i pokrojonych na pó
  • ok. 50 ml oleju rzepakowego
  • 50 g Przysmaków Kresowych Pikok (25 g chorizo i 25 g kindziuka)
  • 1 świeża ostra papryczka

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg). Przygotuj garnek do gotowania na parze, moździerz, patelnię grillową i naczynie żaroodporne.
  2. Sos barbecue: Do garnka wsypujemy 3-4 łyżki brązowego cukru, upalamy go na karmel. Do karmelu dodajemy 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 3/4 przygotowanej ilości ostrej papryczki, pokrojonej w kosteczkę, sos sojowy i niewielką ilość wody.
  3. 4 goździki miażdżymy w moździerzu i dodajemy do sosu w garnku, do tego dodajemy 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 małą łyżeczkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i odrobinę pieprzu cayenne. Mieszamy.
  4. Gdy sos uzyska konsystencję syropu, zdejmujemy garnek z ognia. Do marynaty dodajemy łyżeczkę musztardy Dijon i 100 ml łagodnego ketchupu. Mieszamy. Ponownie stawiamy garnek na ogniu na 5-10 minut, gotujemy na wolnym ogniu (można dodawać wodę w celu redukcji sosu). Odstawiamy.
  5. Uda kurczaka: Uda kurczaka doprawiamy białym pieprzem. Na patelni grillowej podgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i smażymy uda tylko od strony skóry (smażymy na złotobrązowy kolor, mięso powinno być jeszcze surowe).
  6. Uda kurczaka zdejmujemy z patelni grillowej (pozostawiamy tłuszcz na patelni), nacinamy od strony surowego mięsa, przekładamy do naczynia i polewamy dokładnie sosem barbecue.
  7. Mięso wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez mniej więcej 45 minut (po upływie 20-25 minut wyjmujemy uda z piekarnika i dokładamy do nich grillowane ziemniaczki).
  8. Ziemniaki: Umyte i pokrojone młode ziemniaki gotujemy na parze przez mniej więcej 30 minut. Uparowane ziemniaki odstawiamy do ostygnięcia, następnie marynujemy je w tłuszczu z patelni, na której smażyliśmy uda, doprawiamy pozostałą częścią przygotowanej porcji ostrej papryczki (pokrojonej w kosteczkę) i odrobiną gałki muszkatołowej.
  9. Następnie ziemniaki grillujemy na patelni grillowej (tylko od strony przekrojenia ziemniaka). Do przypieczonych ziemniaków na patelni dodajemy kawałki chorizo i kindziuka. Mieszamy.
  10. Po mniej więcej 20-25 minutach wyjmujemy kurczaka z piekarnika. Do ud kurczaka dodajemy grillowane ziemniaki z chorizo i kindziukiem, a następnie wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
  11. Po 20 minutach wyciągamy danie z piekarnika i układamy na talerzu.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/Kurczak-w-prostym-sosie-barbecue