Baza do lodów
- 750 g świeżych truskawek, umytych, pozbawionych szypułek
- 500-600 g jogurtu z wapniem
- 3-4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej lub nie dosładzać wcale)
- sok z 1/2 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
Dodatki
- garść liści mięty
- garść liści bazylii
Do dekoracji
- świeże truskawki
- melon
Sposób przygotowania:
- Baza do lodów: Wszystkie składniki miksujemy razem w mikserze lub za pomocą ręcznego blendera. Bazę do lodów dzielimy na 3 części.
- Sposób pierwszy dla dzieci: Część zmiksowanej bazy do lodów wlewamy do plastikowych foremek do lodów na patyku. Foremki wstawiamy do zamrażalnika na minimum 3 godziny.
- Po zamrożeniu foremki wyjmujemy i delikatnie ogrzewamy w dłoniach, następnie wyjmujemy zamrożone lody na patyku.
- Sposób drugi z bazylią, mrożone w sorbetierze domowej (maszynce do lodów): Sorbetierę (maszynkę do lodów) umieszczamy w zamrażalniku na minimum 12-15 godzin.
- Do drugiej części bazy do lodów dodajemy garść umytych listków bazylii, całość miksujemy, następnie przelewamy do zamrożonej sorbetiery i ponownie miksujemy (napowietrzamy lody) przez 25-30 minut, aby uzyskać kremową konsystencję.
- Lody szprycujemy do pucharków za pomocą rękawa cukierniczego. Dekorujemy świeżymi owocami (np. melonem, truskawkami, listkami świeżej bazylii).
- Sposób trzeci z miętą: Do trzeciej części bazy dodajemy garść umytych listków mięty, całość miksujemy, następnie przelewamy do plastikowej lub metalowej miski. Miskę z lodami wkładamy do zamrażalnika, co pół godziny dokładnie mieszamy lody, powtarzając czynność 5-8 razy (w zależności od temperatury w zamrażarce).
- Lody przekładamy do pucharków za pomocą gałkownicy do lodów. Dekorujemy kawałkami melona, listkami mięty i truskawkami.
Źródło: kuchnialidla.pl