Ku… jak kucharz – Tarta gruszkowa z anyżkiem i lodami (odc. 6, sezon 4)

W tym odcinku Gordon poluje na dzika w bazie wojskowej, oprawia mięso i przygotowywuje dziczyznę dla wojska. Gordon dowiaduje się również, jak powstaje słynny ser kazumazu z sera pegreno. Z kolei w kuchni wraz ze swoimi podopiecznymi przygotowywuje tartę gruszkową z lodami, z Johnem Prescottem piecze ciastka rybne z dressingiem z anchois zaś z Dannii Minogue gotuje wegetariańskie risotto ze szparagami i dynią.

Tarta gruszkowa z anyżkiem i lodami

Tarta gruszkowa z anyżkiem i lodami (źródło: channel4.com)

Tarta gruszkowa z anyżkiem i lodami (źródło: channel4.com)

Składniki:

  • 2 twarde, obrane gruszki
  • 4 gwiazdki anyżku
  • 1 laska wanilii przekrojona wzdłuż na 4 kawałki
  • 500 g gotowego ciasta ptysiowego
  • 150 g cukru pudru
  • 30 g niesolonego masła, pokrojonego w kostkę
  • 100 ml śmietany kremówki
  • lody waniliowe

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (z termoobiegiem do temperatury 180 stopni). Przekrój na pół obrane gruszki. Łyżką do melona lub łyżeczką wykrój z gruszki gniazdo i ogonek. Włóż do środka gruszki gwiazdkę anyżu i kawałek laski wanilii w miejscu ogonka.
  2. Rozwałkuj ciasto ptysiowe na podsypanej mąką stolnicy na grubość 3 mm i przekrój na 4 kawałki
  3. Połóż połówkę gruszki, przekrojoną stroną do góry, obklej okrągły spód gruszki ciastem, pozostawiając wierzch gruszki odkryty. Pozostały nadmiar ciasta odkrój. Włóż gruszki do lodówki.
  4. Do przygotowania karmelu postaw na dużym ogniu patelnię, wsyp do niej cukier i gotuj ok. 5 minut aż cukier zbrązowieje. Nie mieszaj cukru. Zmniejsz ogień, dodaj masło i wymieszaj. Nie pozwól, aby karmel zbytnio ściemniał, odpowiednio wcześniej ściągnij go z ognia.
  5. Włóż gruszki płaską stroną do karmelu, uważając aby nie wypadły anyżek i wanilia (jeśli wypadną, włóż je delikatnie uważając aby się nie oparzyć gorącym karmelem). Włóż patelnię do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut do czasu, gdy ciasto zezłoci się.
  6. Wyjmij patelnię z piekarnika i przy pomocy łopatki do smażenia przełóż gruszkę na talerz i obróć ją do góry nogami (ciastem do dołu).
  7. Patelnię z pozostałym karmelem postaw z powrotem na małym lub ogniu (pamiętaj że patelnia jest gorąca od piekarnika więc użyj suchej ścierki do jej przeniesienia na palnik). Dodaj kremówkę i wymieszaj delikatnie aby powstał sos. Skrop wierzch gruszki i talerzyk sosem. Podawaj gruszkę z gałką lodów waniliowych.

 

Źródło: channel4.com

Użytkownicy trafili tutaj szukając: ser kazu-mazu