Porady kulinarne: Ile zalewy wejdzie do słoika z ogórkami kiszonymi, warzywami konserwowymi, piklami?

Ogórki konserwowe (źródło: foodriot.com)

Ogórki konserwowe (źródło: foodriot.com)

Odwiecznym dylematem każdej gosposi podczas przygotowywania przetworów takich jak ogórki kiszone, ogórki i konserwowe, marynowane warzywa czy pikle jest to, ile powinniśmy przygotować zalewy aby zalać zawartość słoika.

Okazuje się, że zasada jest bardzo prosta: zazwyczaj do wypełnionego do pełna stałą zawartością (np. ogórkami) słoika wchodzi zalewa o objętości równej połowie objętości słoika.

A więc jeśli napełnimy ogórkami słoik o pojemności 1 litra, to wejdzie do niego ok. pół litra zalewy. Oczywiście dokładna ilość zależy od przestrzeni pomiędzy ogórkami – im większe ogórki, tym te przestrzenie są większe. Przy małych ogórkach tej przestrzeni pozostaje niewiele, ale zazwyczaj stanowią one co najmniej połowę objętości słoika (nawet jeśli ogórki ułożymy bardzo ciasno w słoiku).

Zdawać by się mogło, że przy przygotowywaniu marynowanej fasolki szparagowej tej zalewy wejdzie mniej do słoika, gdyż można ciasno ułożyć ją w słoiku. Okazuje się jednak, że i tak zalewy wejdzie do weka mniej więcej w  połowie objętości słoika.

Identyczna zasada obowiązuje przy przygotowywaniu kompotów – tam również około połowę słoika zajmuje woda z cukrem…

Użytkownicy trafili tutaj szukając: Ile soikow wyjdzie z litra zalewy,Ile zalewy do sloika,ile zalewy na 7 słoików ogórków