Smakuj świat z Pascalem – Sri Lanka: Curry z kurczakiem i orzechami nerkowca (odc. 1, sezon 3)

W tym odcinku Pascal Brodnicki odwiedza Sri Lankę, przygotowywuje posiłek dla słoni z sierocińca a dla ludzi Curry z kurczakiem i orzechami nerkowca. Łowi również ryby z kija według tradycji lankijskiej.

Curry z kurczakiem i orzechami nerkowca

Curry z kurczakiem i orzechami nerkowca (źródło: smakujswiat.tvn.pl)

Curry z kurczakiem i orzechami nerkowca (źródło: smakujswiat.tvn.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
  • 100 g orzechów nerkowca uprażonych na patelni, posiekanych
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 120 ml bulionu warzywnego
  • pół pęczka kolendry posiekanej
  • 1 kawałek imbiru
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Orzechy nerkowca upraż na patelni bez tłuszczu. Posiekaj i zmiksuj na proszek. Następnie wymieszaj orzechy z  jogurtem, kolendrą, imbirem, curry i cukrem, by uzyskać gęstą konsystencję sosu.

Pierś kurczaka pokrój na ok.12 kawałków, dodaj sól i pieprz i wymieszaj. Smaż na patelni z dodatkiem oleju i masła, aż się ładnie zarumieni.
Do kurczaka na patelni dodaj sos i rosół mieszając.
Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Serwuj na przykład z ryżem.

 

Źródło: smakujswiat.tvn.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: karol okrasa na sri lance,kurczak curry z jogurtem wg pascala,kurczak curry z sri lanki,kurczak po sri lansku,kurczak z imbirem i orzechami netkowca