Smakuj świat z Pascalem – Sri Lanka: Skrzydełka z kurczaka po lankijsku, Ryba z zieloną herbatą (odc. 2, sezon 3)

W tym odcinku Pascal odwiedza ponownie Sri Lankę. Obserwuje proces produkcji herbaty od zbiorów liści, przez ich suszenie aż po pakowanie. Pracuje również na targu rybnym. W tym odcinku gotuje Skrzydełka z kurczaka po lankijsku oraz Rybę z liśćmi zielonej herbaty.

Skrzydełka z kurczaka po lankijsku

Skrzydełka z kurczaka po lankijsku (źródło: smakujswiat.tvn.pl)

Skrzydełka z kurczaka po lankijsku (źródło: smakujswiat.tvn.pl)

Ilość porcji: dla 2 osób

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 8 skrzydełek z kurczaka
  • 5 posiekanych ząbków czosnku
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki chilli
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta kurkumy

 Sposób przygotowania

  1. Pokrój skrzydełka kurczaka na dwie części, tnąc po chrząstce. Wszystkie składniki razem ze skrzydełkami wymieszaj w misce. Przełóż wszystko na patelnię, mieszając. Przykryj i gotuj ok. 8-10 minut na dużym ogniu. Możesz podlewać winem, piwem, bulionem, sokiem z limonki. Zdejmij pokrywkę, gotuj, mieszając, aż cały płyn odparuje, a mięso będzie suche i chrupiące.
  2. Podawaj na gorąco, np. z podsmażonymi ziemniakami, ryżem, chlebem.

 

Ryba z liśćmi zielonej herbaty

Ryba z liśćmi zielonej herbaty (źródło: smakujswiat.tvn.pl)

Ryba z liśćmi zielonej herbaty (źródło: smakujswiat.tvn.pl)

Ilość porcji: dla 2 osób

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 200 g filetów z łososia
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 cytryny
  • 4 szalotki / cebulki
  • 4 łyżki herbaty zielonej
  • 2 łyżki sezamu
  • sól i pieprz

 Sposób przygotowania:

  1. Sfiletuj lub odmroź rybę. Podziel ją na kawałki ok. 8 x 8 cm. W misce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny aż powstanie gęsty sos. Weź płat folii aluminiowej i zawiń go (matową stroną na zewnątrz), robiąc kieszonkę. Posmaruj ją w środku oliwą i cytryną, włóż kawałek łososia, posiekaną w piórka szalotkę lub cebulkę, posyp sezamem i wylej na to resztę sosu oliwno-cytrynowego, sól i pieprz. Porządnie obsyp herbatą.
  2. Nagrzej piekarnik do 160 stopni i piecz przez 15-20 minut lub grilluj przez 6-7 minut.
  3. Podawaj z ryżem lub podsmażonymi ziemniakami.

 

Źródło: smakujswiat.tvn.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: kuchnia lankijska,mistrz kuchni juniorzy przepis skrzydelka