Smakuj świat z Pascalem – Namibia: Stek wołowy z dipem à la salsa, Gulasz z wołowiny lub jagnięciny (odc. 3, sezon 3)

W tym odcinku Pascal odwiedza afrykańskie państwo Namibia. W nim odwiedza farmę oswojonych gepardów, udaje się na targ bydła aby kupić owcę jako dar dla plemienia Herrero. Pascal gotuje tym razem Stek wołowy z dipem à la salsa wśród gepardów oraz Gulasz z wołowiny lub jagnięciny.

Stek wołowy z dipem à la salsa

Stek wołowy z dipem à la salsam (źródło: smakujswiat.tvn.pl)Stek wołowy z dipem à la salsam (źródło: smakujswiat.tvn.pl)

Stek wołowy z dipem à la salsam (źródło: smakujswiat.tvn.pl)Stek wołowy z dipem à la salsam (źródło: smakujswiat.tvn.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 4 steki z wołowiny – rozbef lub polędwica
  • 1 dojrzałe mango – drobno pokrojone
  • 1 czerwona papryka – drobno pokrojona
  • 1 cebula czerwona – drobno posiekana
  • 50g tartego parmezanu
  • ½ pęczka kolendry lub pietruszki
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miseczki.
  2. Dodaj do niej drobno posiekaną cebulę.
  3. Mango przekrój na pół i delikatnie natnij środek.
  4. Następnie wypchnij miąższ na zewnątrz i pokrój na małe kawałki bezpośrednio do miski.
  5. Dodaj 3 łyżki octu balsamicznego i 1 łyżkę oliwy, a następnie tarty parmezan.
  6. Na koniec obsyp posiekaną kolendrą i dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  7. Zawartość dokładnie wymieszaj.
  8. W międzyczasie przetrzyj kratę odrobiną oliwy, żeby mięso się nie przypaliło.
  9. Następnie rozgrzej grill do 150 stopni.
  10. Gdy temperatura odpowiednio wzrośnie, posól mięso tuż przed włożeniem na grill, żeby zachowało soczystość i miało delikatną, chrupiącą skórkę.
  11. Aby uzyskać średnio wysmażony stek, grilluj przez 3 minuty najpierw z jednej, a potem z drugiej strony.
  12. Gdy mięso jest gotowe, odstaw na chwilę, żeby sok wchłonął się do środka.
  13. Dopraw pieprzem do smaku. Podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami lub frytkami.

 

Gulasz z wołowiny lub jagnięciny

Gulasz z wołowiny lub jagnięciny (źródło: smakujswiat.tvn.pl)

Gulasz z wołowiny lub jagnięciny (źródło: smakujswiat.tvn.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa – pokrojone w kostkę
  • 1 cebula czerwona – pokrojona w piórka
  • 2 pomidory – pokrojone w kostkę
  • 1 jabłko – pokrojone w kostkę ze skórką
  • 1 papryka czerwona – pokrojona w kostkę
  • 4 duże ząbki czosnku – drobno posiekane
  • 1 średni kawałek imbiru – drobno pokrojony
  • 1 pęczek pietruszki – drobno posiekany
  • 1 limonka
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • szczypta chili
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój mięso w kosteczkę w poprzek włókna, żeby było bardziej miękkie.
  2. Wymieszaj je w garnku wraz z przyprawami i odrobiną soli.
  3. Podsmaż około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  4. Dodaj pokrojoną cebulę, jabłko, pomidory, paprykę, imbir, czosnek i sok z limonki. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Następnie dolej wody do połowy garnka, zakryj i duś około godzinę.
  6. Gdy sos się zagęści dodaj natkę pietruszki.
  7. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Podawaj z ryżem, makaronem lub ziemniakami.

 

Źródło: smakujswiat.tvn.pl