W tym odcinku Pascal odwiedza afrykańskie państwo Namibia. W nim odwiedza farmę oswojonych gepardów, udaje się na targ bydła aby kupić owcę jako dar dla plemienia Herrero. Pascal gotuje tym razem Stek wołowy z dipem à la salsa wśród gepardów oraz Gulasz z wołowiny lub jagnięciny.
Stek wołowy z dipem à la salsa
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 4 steki z wołowiny – rozbef lub polędwica
- 1 dojrzałe mango – drobno pokrojone
- 1 czerwona papryka – drobno pokrojona
- 1 cebula czerwona – drobno posiekana
- 50g tartego parmezanu
- ½ pęczka kolendry lub pietruszki
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Paprykę pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miseczki.
- Dodaj do niej drobno posiekaną cebulę.
- Mango przekrój na pół i delikatnie natnij środek.
- Następnie wypchnij miąższ na zewnątrz i pokrój na małe kawałki bezpośrednio do miski.
- Dodaj 3 łyżki octu balsamicznego i 1 łyżkę oliwy, a następnie tarty parmezan.
- Na koniec obsyp posiekaną kolendrą i dopraw szczyptą soli i pieprzu.
- Zawartość dokładnie wymieszaj.
- W międzyczasie przetrzyj kratę odrobiną oliwy, żeby mięso się nie przypaliło.
- Następnie rozgrzej grill do 150 stopni.
- Gdy temperatura odpowiednio wzrośnie, posól mięso tuż przed włożeniem na grill, żeby zachowało soczystość i miało delikatną, chrupiącą skórkę.
- Aby uzyskać średnio wysmażony stek, grilluj przez 3 minuty najpierw z jednej, a potem z drugiej strony.
- Gdy mięso jest gotowe, odstaw na chwilę, żeby sok wchłonął się do środka.
- Dopraw pieprzem do smaku. Podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami lub frytkami.
Gulasz z wołowiny lub jagnięciny
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Składniki:
- 1,5 kg mięsa – pokrojone w kostkę
- 1 cebula czerwona – pokrojona w piórka
- 2 pomidory – pokrojone w kostkę
- 1 jabłko – pokrojone w kostkę ze skórką
- 1 papryka czerwona – pokrojona w kostkę
- 4 duże ząbki czosnku – drobno posiekane
- 1 średni kawałek imbiru – drobno pokrojony
- 1 pęczek pietruszki – drobno posiekany
- 1 limonka
- 2 łyżki curry
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- szczypta chili
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
- Pokrój mięso w kosteczkę w poprzek włókna, żeby było bardziej miękkie.
- Wymieszaj je w garnku wraz z przyprawami i odrobiną soli.
- Podsmaż około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj pokrojoną cebulę, jabłko, pomidory, paprykę, imbir, czosnek i sok z limonki. Całość dokładnie wymieszaj.
- Następnie dolej wody do połowy garnka, zakryj i duś około godzinę.
- Gdy sos się zagęści dodaj natkę pietruszki.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj z ryżem, makaronem lub ziemniakami.
Źródło: smakujswiat.tvn.pl