Smakuj świat z Pascalem – Indie: Deser Kesari, Bakłażanowy kawior (odc. 5, sezon 3)

W tym odcinku Pascal ponownie odwiedza Indie, a w nich przygotowywuje indyjski deser, uczy hinduskie dzieci języka polskiego, udaje się na plantację papai, wspina się na palmę kokosową, poznaje sposób przygotowania placków naan. Daniami odcinka są: Deser Kesari, Bakłażanowy kawior.

Deser Kesari

Deser Kesari (źródło: smakujswiat.tvn.pl)

Deser Kesari (źródło: smakujswiat.tvn.pl)

Czas przygotowania: 15 minut

Całkowity czas: 15 minut

Składniki:

  • 50 g masła
  • 20 g rodzynek
  • 3 szklanki mleka
  • 2 szklanki kaszy kuskus
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
lub 2 łyżki aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

Rozpuść masło w rondelku na małym ogniu.
 Dodaj rodzynki i podsmaż. Gdy masło się spieni, dodaj kuskus i mieszaj, aż kasza zrobi się złota. Dodaj mleko i cukier, ciągle mieszając.
 Gdy kuskus wchłonie całe mleko i zgęstnieje, zdejmij  z ognia.
 Przełóż masę do foremki posmarowanej masłem i „spłaszcz” przy pomocy szpatułki. 
Odstaw do schłodzenia na około półtorej godziny. Po ostygnięciu delikatnie odwróć foremkę spodem do góry i przełóż deser na blaszkę lub płaski talerz. Pokrój w kwadraty i podawaj. Możesz również dodać bitą śmietanę, syrop klonowy lub miód.

 

Bakłażanowy kawior

Bakłażanowy kawior (źródło: smakujswiat.tvn.pl)

Bakłażanowy kawior (źródło: smakujswiat.tvn.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób

Czas przygotowania: 20 minut

Czas gotowania: 30 minut

Składniki:

  • 1 średnia cebula – pokrojona w drobną kostkę
  • 1 limonka
  • 6 ząbków czosnku – drobno posiekane
  • 1 kawałek imbiru – obrany i pokrojony w paseczki
  • 3 chili – drobno pokrojone (z pestkami lub bez)
  • 6 bakłażanów – grillowanych i posiekanych bez skórki
  • 3 pomidory – pokrojone w kostkę
  • 1 pęczek kolendry – posiekanej
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 50 g masła (zwykłego, klarowanego lub łyżka oliwy z oliwek)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Grilluj bakłażany ze skórką przez około 10 minut, aż zrobią się miękkie i lekko zmarszczone. Posiekany czosnek przełóż do moździerza. Dodaj do niego pokrojone chili, cebulę i imbir, a następnie rozgnieć wszystko tłuczkiem. Gotowe bakłażany obierz ze skórki i drobniutko posiekaj, a następnie podsmaż na maśle, cały czas mieszając. Dodaj nasiona kminku i kolendry, a potem dokładnie wymieszaj i smaż przez około 30 sekund na mocnym ogniu. Dodaj zawartość moździerza i smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
 Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory i całość duś przez kolejne 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem, a następnie ostudź. Gdy sałatka uzyska letnią temperaturę, posyp kolendrą i skrop sokiem z limonki, a potem dokładnie wymieszaj. Można podawać z bagietką jako przystawkę lub jako dodatek do głównego dania.

 

Źródło: smakujswiat.tvn.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: deser z indii,kawior z bakłażana masterchef,kawior z bakłażana przepis pascal,kesari potrawa