Pascal Brodnicki: Musaka grecka
Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 45-60 minut
Składniki:
- 2 bakłażany, umyte i pokrojone wzdłuż na plastry o grubości 1 cm
- 3 cukinie, umyte i pokrojone wzdłuż na plastry o grubości 1 cm
- 50-70 ml oliwy z oliwek
- 2 duże cebule, posiekane
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- szczypta mielonego cynamonu
- 500 g przecieru pomidorowego
- 100 ml czerwonego wina
- 600 ml mleka
- 120 g masła
- 100 g mąki
- 2-3 szczypty gałki muszkatołowej
- 1 opakowanie sera typu greckiego
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Przygotuj naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy. Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
- Bakłażany i cukinie: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Solimy i smażymy plastry bakłażana z obu stron. Usmażone kawałki bakłażana odsączamy na ręczniku papierowym. W ten sam sposób smażymy plastry cukinii.
- Sos pomidorowy: W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane cebule i smażymy je do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy 1 kg mięsa mielonego, mieszamy drewnianą łyżką.
- Do podsmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, następnie dodajemy czerwone wino i szczyptę cynamonu. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut.
- Na sam koniec gotowania doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy.
- Sos beszamelowy: W garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy 120 g masła, dodajemy do niego 100 g mąki, prażymy mąkę z masłem przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy 600 ml mleka, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej i żółtka. Mieszamy i odstawiamy (możemy na koniec doprawić jeszcze szczyptą gałki muszkatołowej i solą do smaku).
- Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie układamy plastry cukinii, następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym. Całość zakrywamy sosem beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 minut (musakę możemy zapiekać nawet 60 minut).
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/Musaka-wedlug-Pascala-Brodnickiego
Karol Okrasa: Proste gołąbki po grecku
Czas przygotowania: 30-35 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut
Składniki:
- 1 młoda kapusta
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 5 ząbków czosnku
- 80 g cebuli dymki, pokrojonej w kosteczkę
- 1 opakowanie sera feta
- 1 pęczek mięty, umyty
- 2 puszki pomidorów pelati
- 1 cytryna, sparzona i wyszorowana
- 100 g zielonych oliwek
- 200 g ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej
- 20 g świeżej ostrej papryczki, pokrojonej w kosteczkę
- sól
- mielony biały pieprz
- odrobina cukru
- 100 ml oliwy z oliwek
- ok. 4-5 dużych szczypt oregano w proszku
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg). Przygotuj naczynie żaroodporne i papier do pieczenia.
- Gołąbki: Liście kapusty parzymy, następnie równo docinamy boki liści (liście powinny mieć kształt prostokąta).
- 500 g mięsa, połowę przygotowanej ilości cebuli dymki, pokrojonej w kosteczkę, większą część posiekanej ostrej papryczki (będziemy jej używać jeszcze 2 razy), dużą szczyptę oregano, drobno posiekane 2-3 ząbki czosnku, odrobinę skórki i soku z cytryny mieszamy w misce. Doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem. Następnie dodajemy pół posiekanego pęczka mięty (razem z łodygami). Dodajemy 200 g ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej. Farsz wyrabiamy ręką. Następnie farsz zawijamy w liście kapusty (gołąbki powinny być płaskie, a nie okrągłe).
- Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Podlewamy oliwą z oliwek. Na papierze układamy gołąbki, jeden obok drugiego, następnie skrapiamy je oliwą z oliwek, doprawiamy odrobiną świeżej posiekanej papryczki.
- Wkładamy na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg). Po upływie tego czasu wyjmujemy gołąbki z piekarnika.
- Na każdym gołąbku układamy pokrojony w cienkie plastry ser feta. Skrapiamy ponownie oliwą z oliwek i doprawiamy niewielką ilością oregano.
- Piekarnik ustawiamy na funkcję grilla. Pieczemy do momentu, aż ser się podgrzeje (przez mniej więcej 25 minut).
- Sos pomidorowy: Pomidory pelati kroimy w kostkę, a 2 ząbki czosnku w plasterki. Czosnek i pozostałą cebulę dymkę szklimy na oliwie z oliwek.
- Dodajemy pozostałą część ostrej papryczki pokrojonej w kosteczkę. Mieszamy. Doprawiamy 2-3 szczyptami oregano, ponownie mieszamy. Dodajemy niewielką ilość skórki z cytryny i pokrojone w kostkę pomidory pelati wraz z sosem. Dolewamy trochę wody, następnie doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem i odrobiną cukru. Mieszamy, gotujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji sosu (im dłużej gotujemy sos, tym lepiej).
- Pozostałą miętę (tylko listki) mieszamy z odrobiną oliwy z oliwek.
- Sos pomidorowy przelewamy na dno dużego naczynia, na sos wykładamy zielone oliwki, posypujemy całość listkami mięty. Na tak przygotowany sos wykładamy upieczone gołąbki.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/Proste-golabki-greckie