Pascal kontra Okrasa – Kuchnia grecka: Musaka grecka, Gołąbki po grecku (tydzień XLVII)

Poznaj tajniki kuchni włoskiej za 49,90 zł

Pascal Brodnicki: Musaka grecka

Musaka grecka (źródło: kuchnialidla.pl)

Musaka grecka (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 45-60 minut

Składniki:

  • 2 bakłażany, umyte i pokrojone wzdłuż na plastry o grubości 1 cm
  • 3 cukinie, umyte i pokrojone wzdłuż na plastry o grubości 1 cm
  • 50-70 ml oliwy z oliwek
  • 2 duże cebule, posiekane
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wina
  • 600 ml mleka
  • 120 g masła
  • 100 g mąki
  • 2-3 szczypty gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie sera typu greckiego
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotuj się na Majówkę i grilla za 49,90 zł
  1. Przygotuj naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy. Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
  2. Bakłażany i cukinie: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Solimy i smażymy plastry bakłażana z obu stron. Usmażone kawałki bakłażana odsączamy na ręczniku papierowym. W ten sam sposób smażymy plastry cukinii.
  3. Sos pomidorowy: W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane cebule i smażymy je do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy 1 kg mięsa mielonego, mieszamy drewnianą łyżką.
  4. Do podsmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, następnie dodajemy czerwone wino i szczyptę cynamonu. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut.
  5. Na sam koniec gotowania doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy.
  6. Sos beszamelowy: W garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy 120 g masła, dodajemy do niego 100 g mąki, prażymy mąkę z masłem przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy 600 ml mleka, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej i żółtka. Mieszamy i odstawiamy (możemy na koniec doprawić jeszcze szczyptą gałki muszkatołowej i solą do smaku).
  7. Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie układamy plastry cukinii, następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym. Całość zakrywamy sosem beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 minut (musakę możemy zapiekać nawet 60 minut).

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/Musaka-wedlug-Pascala-Brodnickiego

Karol Okrasa: Proste gołąbki po grecku

Proste gołąbki po grecku (źródło: kuchnialidla.pl)

Proste gołąbki po grecku (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 30-35 minut

Czas pieczenia: 25-30 minut

Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 80 g cebuli dymki, pokrojonej w kosteczkę
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 pęczek mięty, umyty
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 1 cytryna, sparzona i wyszorowana
  • 100 g zielonych oliwek
  • 200 g ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej
  • 20 g świeżej ostrej papryczki, pokrojonej w kosteczkę
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • odrobina cukru
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • ok. 4-5 dużych szczypt oregano w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg). Przygotuj naczynie żaroodporne i papier do pieczenia.
  2. Gołąbki: Liście kapusty parzymy, następnie równo docinamy boki liści (liście powinny mieć kształt prostokąta).
  3. 500 g mięsa, połowę przygotowanej ilości cebuli dymki, pokrojonej w kosteczkę, większą część posiekanej ostrej papryczki (będziemy jej używać jeszcze 2 razy), dużą szczyptę oregano, drobno posiekane 2-3 ząbki czosnku, odrobinę skórki i soku z cytryny mieszamy w misce. Doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem. Następnie dodajemy pół posiekanego pęczka mięty (razem z łodygami). Dodajemy 200 g ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej. Farsz wyrabiamy ręką. Następnie farsz zawijamy w liście kapusty (gołąbki powinny być płaskie, a nie okrągłe).
  4. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Podlewamy oliwą z oliwek. Na papierze układamy gołąbki, jeden obok drugiego, następnie skrapiamy je oliwą z oliwek, doprawiamy odrobiną świeżej posiekanej papryczki.
  5. Wkładamy na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg). Po upływie tego czasu wyjmujemy gołąbki z piekarnika.
  6. Na każdym gołąbku układamy pokrojony w cienkie plastry ser feta. Skrapiamy ponownie oliwą z oliwek i doprawiamy niewielką ilością oregano.
  7. Piekarnik ustawiamy na funkcję grilla. Pieczemy do momentu, aż ser się podgrzeje (przez mniej więcej 25 minut).
  8. Sos pomidorowy: Pomidory pelati kroimy w kostkę, a 2 ząbki czosnku w plasterki. Czosnek i pozostałą cebulę dymkę szklimy na oliwie z oliwek.
  9. Dodajemy pozostałą część ostrej papryczki pokrojonej w kosteczkę. Mieszamy. Doprawiamy 2-3 szczyptami oregano, ponownie mieszamy. Dodajemy niewielką ilość skórki z cytryny i pokrojone w kostkę pomidory pelati wraz z sosem. Dolewamy trochę wody, następnie doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem i odrobiną cukru. Mieszamy, gotujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji sosu (im dłużej gotujemy sos, tym lepiej).
  10. Pozostałą miętę (tylko listki) mieszamy z odrobiną oliwy z oliwek.
  11. Sos pomidorowy przelewamy na dno dużego naczynia, na sos wykładamy zielone oliwki, posypujemy całość listkami mięty. Na tak przygotowany sos wykładamy upieczone gołąbki.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/Proste-golabki-greckie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Postępuj zgodnie z instrukcjami.