Kuchenne rewolucje – Collosseum, Tychy – Rolada śląska boczkowa (odc. 2, sezon 3)

W tym odcinku Magda Gessler odwiedza restaurację Colloseum na obrzeżach Tychów, która specjalizuje się w kuchni włoskiej, a w weekendy zamienia się w dyskotekę. W tym odcinku Magda przygotowuje na uroczysty obiad Roladę boczkową śląską.

Rolada śląska boczkowa

Składniki:

  • 1,5 kg surowego boczku
  • 300 g kiełbasy śląskiej
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 7 ząbków czosnku
  • 10 ziaren jałowca
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Natrzyj płat boczku solą i pieprzem oraz roztartym w moździerzu czosnkiem, majerankiem, rozmarynem i jałowcem. Włóż boczek do lodówki na 2 godziny aby przeszedł smakiem przypraw.
  2. Wyjmij boczek z lodóki, ułóż na nim kiełbasę i zwiń ściśle w roladę. Obwiąż boczek sznurkiem.
  3. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę.
  4. Podawaj z chrzanem i kiszonymi ogórkami.

Kup książkę”Kuchenne rewolucje Magdy Gessler” w Empik.com

 

Źródło: Kuchenne rewolucje