Męskie wypieki – Tradycyjny domowy biały chleb, Kanapka z frytkami, Kanapka z wołowiną i grzybami, Lepkie słodkie paluchy z czekoladą, Paszteciki z królikiem i ziemniakami (odc. 1, sezon 1)

W pierwszym odcinku pierwszej serii programu „Męskie wypieki” Tom pokazuje jak zrobić biały chleb. Bracia zrobią Kanapkę z frytkami, Kanapkę z wołowiną i grzybami, Lepkie słodkie paluchy z czekoladą, Paszteciki z królikiem i Paszteciki z ziemniakami.

Tradycyjny domowy biały chleb

Domowy biały chleb (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Domowy biały chleb (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Składniki:

  • 560 g dobrej jakości białej mąki
  • 10 g soli morskiej
  • 5 g suszonych drożdży (lub 10g świeżych drożdży)
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 300 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp przesianą mąkę do miski, dodaj sól i olej. Do garnuszka wlej ciepłą wodę, dodaj drożdże i widelcem rozpuść je w wodzie. Wlej rozpuszczone drożdże do mąki i wymieszaj składniki.
  2. Wygniataj ciasto przez 20 minut ręcznie (lub 10  minut mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta). Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, włóż je do miski i szczelnie przykryj folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło swoją objętość lub na godzinę (w zależności co będzie pierwsze).
  3. Natłuść formę do chleba. Wyjmij ciasto z miski i uformuj na kształt formy do wypieku chleba, włóż ciasto do formy, posyp wierzch ciasta odrobiną mąki i przykryj nią ciasto folią spożywczą. Pozostaw w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość lub minie godzina.
  4. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Zdejmij folię z ciasta, ponacinaj nożem wierzch bochenka i umieść formę w piekarniku na półce lub na kamieniu do pieczenia pizzy/chleba. Możesz wlać szklankę wody na półkę piekarnika – podczas pieczenia powstanie wyjątkowo chrupiąca skórka.
  5. Po 10 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 210 stopni. Po 30 minutach wyjmij z piekarnika – powinien być cały złocisty a po puknięciu go powinien wydawać głuchy odgłos jakby był pusty w środku.
  6. Wyjmij chleb z formy i połóż na kratce do wystygnięcia na co najmniej 10 minut.

Kanapka z frytkami

Kanapka z frytkami (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Kanapka z frytkami (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Składniki:

  • 1 domowy biały chleb 
  • dobrej jakości solone masło (może być domowe)
  • 1 domowe frytki
Sposób przygotowania:

  1. Ukrój 2 kanapki chleba, posmaruj obydwie masłem.
  2. Podgrzej domowe frytki, połóż je na jednej kanapce. Przykryj frytki drugą kanapką. Zgnieć kanapkę i pałaszuj ze smakiem.

 

Kanapka z wołowiną i grzybami

Kanapka z wołowiną i grzybami (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Kanapka z wołowiną i grzybami (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Składniki:

  • duży kawałek (ok. 800 g) steku wołowego bez ścięgien
  • bochenek chleba na zakwasie, przekrojonego wzdłóż
  • 30 g masła
  • 3 ząbki czosnku, zgniecione
  • trochę grzybów sezonowych
  • 30 g octu winnego z cherry
  • mały pęczek natki pietruszki, posiekanej
  • duży pęczek rukwi wodnej
  • garść rzodkiewek, pokrojonych na plasterki
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • świeżego startego chrzanu
Sposób przygotowania:
  1. Mocno przypraw kawałek steku solą i pieprzem.. Rozgrzej na dużym ogniu patelnię aż zacznie dymić. Obsmaż po 2 minuty z każdej strony mięso (chyba że wolisz bardziej przysmażone to odpowiednio dłużej je obsmaż). Dodaj masło i poczekaj aż się rozpuści. Wyjmij mięso z patelni i połóż na połówce chleba.Wylej sok ze smażenia na chleb i owiń chleb folią spożywczą. Pozostaw na 25 minut.
  2. Nie myj patelni, ale zostaw ją do smażenia grzybów. Rozgrzej ją ponownie, dodaj masło. Dodaj czosnek i podsmaż go przez minutę. Dodaj grzyby, przypraw solą i pierzem i smaż aż zbrązowieją i zmiękną. Dodaj ocet winny i posiekaną natkę pietruszki.
  3. W misce wymieszaj ze sobą rukiew wodną, szalotkę, rzodkiewki i dodaj gorące grzyby. Dobrze wymieszaj aby rukiew podgrzała się od ciepłych grzybów. Dopraw do smaku solą i pieprzem
  4. Zdejmij mięso z chleba i cienko pokrój w poprzek włókien. Połóż kawałki mięsa na chlebie, na wierzch połóż sałatkę. Na wierzch daj trochę chrzanu i podawaj.

Kruche ciasto na paszteciki

Kruche ciasto (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Kruche ciasto (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Składniki:

  • 600 g dobrej jakości białej mąki
  • 150 g zimnego tłuszczu z pieczeni wołowej
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki lodowatej wody

Sposób przygotowania:

  1. Mikserem wymieszaj tłuszcz z pieczeni razem z mąką aż znikną grudki. Dodaj zimne masło i mieszaj aż ciasto będzie przypominało okruszki.
  2. Dodaj lodowatą wodę i mieszaj aż powstanie gładkie ciasto. Rozwałkuj rękami ciasto w gruby rulon, mocno owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.

Lepkie ptysiowe paluchy z czekoladą

Lepkie paluchy z czekoladą (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Lepkie paluchy z czekoladą (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Składniki na paluchy

  • 400 ml wody
  • 130 g mąki
  • 20 g cukru granulowanego
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki oleju
  • 130 g mąki samorosnącej lub mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej roślinny do głębokiego smażenia
  • odrobina ukru pudru to wałkowania

Składniki na sos czekoladowy:

  • 100 g ciemnej czekolad
  • 50 ml śmietany kremówki
  • mała osełka masła
  • 2 łyzki cukru pudru
  • 50 ml piwa typu porter
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu doprowadź do wrzenia wodę z olejem. Wymieszaj w misce mąkę, sól i 20 g cukru. Następnie powoli dodawaj mąkę z dodatkami do gorącej wody. Używając widelca szybko wymieszaj mąkę z wodą, aby powstało sztywne, lepkie ciasto.
  2. Rozgrzej olej do 170 stopni we frytkownicy lub na patelni. Z ciasta uformuj długie paluchy. Wrzuć je do rozgrzanego oleju. Powinny smażyć się ok. 305 minut aż będą złote, chrupiące z wierzchu ale ciągnące się w środku.
  3. Wyjmij paluchy z oleju i połóć na ręczniku papierowym aby odciekły z tłuszczu. Wymieszaj startą skórkę z pomarańczy z cukrem pudrem i posyp nimi paluchy z wierzchu.
  4. Sos: dodaj składniki sosu do rondelka i powoli podgrzej. Mieszaj aż masło i czekolada się rozpuszczą i powstanie gładka, błyszcząca masa. NIe podgrzewaj zbyt mocno aby sos się nie ściął. Dodaj piwo (lub mleko zamiast niego).
  5. Zanurz końcówki paluchów w sosie i podawaj do zjedzenia.

 

Paszteciki z królikiem

Paszteciki  z królikiem (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Paszteciki z królikiem (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Składniki:

  • 1 porcja kruchego ciasta (przepis powyżej)
  • 500 g mięsa z królika, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 100 g słoniny
  • 1 łyżka mąki
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • odrobina octu winnego z cherry
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • szczypta świeżego tymianku
  • osełka masła
  • 100 g grzybów, pokrojonych w plasterki
  • 1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 ziemniak, pokrojony w drobną kostkę
  • mała garść estragonu, drobno posiekanego
  • opcjonalnie gałązki rozmarynu
  • 1 jajko, rozbite widelcem

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj kruche ciasto według przepisu powyżej.
  2. Nadzienie: Podsmaż mięso z królika na gorącej patelni. Odstaw na bok.
  3. Na drugiej patelni wlej olej i smaż cebulę z boczkiem aż zbrązowieją. Dodaj czosnek, tymianek, masło i przypraw solą i pieprzem. Po chwili dodaj grzyby, marchewkę i pomidor.
  4. Dodaj mąkę i mieszaj przez minutę. Dodaj na patelnię mięso z królika, powoli wlewaj bulion i ocet winny z cherry. gotuj przez godzinę, aż mięso z królika zmięknie a sos zgęstnieje.Zdejmij z ognia i schłodź nadzienie.
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Rozwałkuj ciasto i wykrój z niego duże okręgi. Ułóż nadzienie na środku krążka i ściągnij brzegi ciasta ku górze i zlep je razem. Opcjonalnie zwiąż gałązką rozmarynu górną część pasztecika.
  6. Posmaruj wierzch ciasta rozbitym widelcem jajkiem. Włóż je do piekarnika i piecz 35 minut lub do czasu gdy się zezłocą.

 

Paszteciki ziemniaczane

Paszteciki ziemniaczane (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Paszteciki ziemniaczane (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Składniki:

  • 1 porcja kruchego ciasta na paszteciki (przepis powyżej)
  • 400 g ziemniaków
  • 1/2 szuszonej papryczki chilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g owocowy lub jabłkowy chutney
  • duża szczypta soli morskiej i czarnego pieprzu
  • 150 g ostrej marynowanej cebuli
  • osełka masła
  • 200 g dojrzałego sera cheddar, startego
  • 10 g natki pietruszki, posiekanej
  • 1 jajko, rozbote widelcem

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj kruche ciasto według przepisu powyżej.
  2. Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Odcedż, ostudź i pokrój w średniej wielkości kawałki.
  3. Pokrój i podsmaż marynowaną cebulę i chilli przez chwilę na patelni z masłem i oliwą z oliwek, aż zmięknie i zbrązowieje. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Wymieszaj ziemniaki, cebulę, ser, chutney i natkę pietruszki w misce. Dodaj szczyptę soli i grubo zmielonego pieprzu. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.
  5. Podziel schłodzone ciasto na 6 części, rozwałkuj kawałek na grubość 3 mm na okrągły placek wielkości talerza.
  6. Połóż nadzienie na połowie ciasta, złóż ciasto w półokrąg, zagnieć na brzegach (możesz zmoczyć brzegi trochę wodą aby lepiej się zlepiły).
  7. Rozłóż pierożki na formie do pieczenia, posmaruj rozbitym widelcem jajkiem po wierzchu i posyp wierzch solą morską. Piecz przez 30 minut aż się zezłocą. Wyjmij z piekarnika, pozostaw na kilka minut do ostygnięcia.

 

Oryginalne nazwy przepisów: Classic white loaf, Shortcrust pastry, Chip butty, Epic trencher, Sticky stick, Rabbit pie, Ploughman’s Pie.

Źródło: [1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]