Bracia robią chleb sodowy. Podadzą do niego masło domowej roboty. Zrobią też Chleb sodowy, Ciasto na pizzę, Szybką pizzę, Chapatti, Curry z rybą, Bułeczki z wieprzowiną i Pikantne bułeczki chorizo.
Chleb sodowy
Składniki:
- 300 g pełnoziarnistej mąki
- 5 g soli morskiej (duża szczypta)
- 10 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
- 230 ml maślanki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni, a w nim kamień do pieczenia lub forma do pieczenia.
- Wymieszaj suche składniki w misce. Dodaj maślankę i przy użyciu łopatki mieszaj składniki przez ok. 2 minuty upewniając się, że nie ma żadnych suchych grudek na spodzie miski. Gdy ciasto już będzie dobrze wymieszane i lepkie, podsyp stolnicę mąką i połóż na niej ciasto.
- Posyp dłonie mąką i uformuj ciasto w okrągły bochenek i połóż ciasto na kamieniu lub formie do pieczenia. Na wierzchu bochenka zrób głębokie nacięcia. Włóż ciasto do piekarnika.
- Piecz przez 15-20 minut aż chleb zezłoci się, będzie miał chrupiącą skórkę a po puknięciu w niego palcem będzie wydawał głuchy odgłos.
Ciasto na pizzę
Składniki:
- 750 g mąki
- 20 g soli
- 570 ml gorącej wody
- 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 20 g świeżych lub 10 g suszonych drożdży
- 80 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Dodaj wszystkie składniki i ugniataj aż powstanie miękkie i rozciągliwe ciasto. Powinno to zając ok. 15 minut rękami lub 12 minut mikserem z końcówkami do zagniatania ciasta.
- Włóż ciasto do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce aby odpoczęło przez godzinę (ciasto stanie się bardziej elastyczne).
- Wyłóż ciasto na blat i podziel na porcje po 200 g. Przy pomocy zaciśniętej pięści gnieć i rozciągaj ciasto na zewnątrz na kształt okręgu. Możesz również rozwałkować cienko ciasto obracając je podczas wałkowania.
- Wylej trochę oliwy na formę do pieczenia i obtocz każdy krążek pizzy w oliwie kręcąc nim. Dzięki temu pizza nie przywrze do formy do pieczenia i będzie miała chrupiącą skórkę. Odstaw na godzinę ciasta wyłożone na formach do pieczenia do wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni lub piec na drewno do 350-40 stopni i rozgrzej formę do pieczenia lub kamień do pizzy.
- Wrzuć ciasto bezpośrednio na rozgrzany kamień do pizzy lub formę do pieczenia na kilka minut.
- Następnie wyjmij ciasto z pieca i nałóż odpowiednie składniki na wierzch ciasta. Następnie włóż do piekarnika zgodnie z przepisem na daną pizzę.
- Nieużyte ciasto na pizzę można zamrozić lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Szybka pizza Toma z mozzarellą, oliwkami, anchois, salami i rukolą
Składniki:
- 1 porcja ciasta na pizzę (przepis powyżej)
- puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
- posiekany czosnek, do smaku
- 1/2 dużej kulki mozzarelli, podartej na kawałki
- kilka czarnych oliwek, bez pestek
- garść listków rukoli
- odrobina oliwy z oliwek z chilli
- świeże oregano, do smaku
- 3 plasterki salami
- duża szczypta kaparów
- 2-3 anchois
- szczypta soli morskiej
Sposób przygotowania
- Przygotuj ciasto na pizzę według przepisy powyżej.
- Wrzuć do blendera pomidory i zmiksuj je z taką ilością oregano i czosnku jaka ci odpowiada. Powinna powstac gładka masa.
- Posmaruj ciasto sosem, następnie połóż na pizzy mozzarellę, salami, kapary, oliwki i anchois.
- Piecz w gorącym piekarniku na kamieniu do pizzy lub pod grillem 3 minuty, lub do czasu gdy sos i ser zaczną bulgotać i powstanie złota skórka. Wyjmij z piekarnika.
- Połóż świeże liście rukoli na gorącej pizzy, skrop ją z wierzchu odrobiną oleju z chilli i posyp szczyptą soli morskiej.
Chapatti
Składniki:
- 260 g mąki pełnoziarnistej
- duża szczypta soli
- 200 ml gorącej wody
Sposób przygotowania:
- Wrzuć wszystkie składniki do miski, wymieszaj je razem. Zagniataj ciasto przez 15 minut aż będzie miękkie. Możesz wymieszać składniki mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta. Spróbuj ciasta i dodaj soli jeśli jest mdłe i bez smaku.
- Odstaw ciasto na bok. W międzyczasie przygotuj ciężką patelnię lub rondel z grubym dnem, postaw na ogniu i rozgrzej aż zacznie dymić.
- Podziel ciasto na 8 porcji. Rękami uformuj je w okrąg. Rozwałkuj je bardzo cienko na stolnicy podsypanej mąką.
- Smaż chappatis po jednym naraz. Włóż placek na rozgrzaną patelnię lub do rondla i przy pomocy dwóch szczypiec lub łopatek obracaj je dookoła. Nie pozwól mu przywrzeć lub się przypalić. Po 30 sekundach odwróć placek na drugą stronę i przypiecz od spodu maksymalnie przez minutę.
- Jeśli pieczesz chapatti nad gazem, wyjmij go szczypcami z patelni, zdejmij patelnię z ognia i przytrzymaj przez chwilę chapatti bezpośrednio nad ogniem aż powstaną bąble.
Szybkie curry z rybą
Składniki:
- 100 g białej ryby typu leszcz, barwena, pokrojone w kostkę
- 8 krewetek tygrysich, surowych, obranych
- 4 przegrzebki
- 1/2 łyżeczki kurkumy i mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kuminu, kolendry, garam masala
- 3 ząbki czosnku, starte
- 1 zielona chilli, posiekana
- 8 listków curry
- 200 g mleczka kokosowego z puszki
- opcjonalnie szczypta soli
- 2-4 łyżki jogurtu naturalnego
- chlust oleju z orzeszków ziemnych
- kawałek świeżego imbiru, obranego i startego
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
- sok z cytryny
- pęczek świeżej kolendry, grubo posiekanej
- chapatis
Sposób przygotowania:
- Nasmaruj rybę i owoce morza szczyptą każdej z przypraw i odstaw na bok.
- Rozgrzej dużą patelnię, wlej olej z orzeszków ziemnych i szybko podsmaż czosnek, imbir i chilli. Dodaj przyprawy i smaż przez kilka minut aż składniki uwolnią aromat.
- Dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Dodaj curry i trochę soli i pieprzu. Dodaj pomidory i smaż przez 5 minut, wlej mleczko kokosowe i gotuj przez 15 minut.
- Spróbuj curry i dopraw do smaku w razie potrzeby sokiem z cytryny i szczypta cukru. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Rozgrzej drugą patelnię, wlej i rozgrzej olej. Wrzuć rybę i krótko obsmaż obracajac tylko raz aby się nie rozpadła. dodaj sos z pierwszej patelni i delikatnie obłóż nim rybę.
- Duś przez kilka minut, dodaj świeżą kolendrę. Wlej do miseczek i daj do każdej z nich po łyżce jogurtu i świeżej kolendry. Podawaj z chapatti.
Domowe masło
Składniki:
- 900 ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
- Ubijaj śmietanę na najwyższych obrotach mikserem do czasu, gdy dźwięk się zmieni a śmietana zacznie się rozdzielać na grudki masła i maślankę. To powinno zając ok. 5-7 minut.
- Przy pomocy łyżki wybierz grudki masła z maślanki i przełóż je do miski z bardzo zimną wodą. Przy pomocy ręki ściskaj i gnieć kawałki masła pod wodą formując kulkę masła i wypłukując resztki maślanki. Wyłóż masło na papier tłuszczoodporny i zawiń.
- Maślankę pozostałą po zrobieniu masła możesz wykorzystać np. do przygotowania chleba sodowego (przepis powyżej).
Bułeczki z mięsem wieprzowym i puddingiem
Składniki:
- 500 g dobrej jakości peklowanego, mielonego mięsa wieprzowego
- kilka gałązek natki pietruszki, posiekanych
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki musztardy
- 1 jajko, rozbite widelcem
- 200 g ciemnego ciasta typu pudding
- kilka gałązek szałwi, oderwać listki i posiekać
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- 500 g mrożonego ciasta francuskiego
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. W dużej misce wymieszaj mięso, gałkę muszkatołową, pudding, natkę pietruszki, szałwię, pieprz kajeński i musztardę, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
- Rozmroź ciasto francuskie, rozwiń je i uformuj w prostokąt 40 x 30 xm.
- Łyżką nałóż nadzienie z mięsa w połowie wysokości ciasta, w kształcie długiego paska.
- Złóż ciasto na pół łącząc brzegi. Odwróć ciasto tak, aby łączenie ciasta było pod spodem.
- Przekrój ciasto na 6 kawałków, posmaruj z wierchu rozbitym widelcem jajkiem.
- Piecz przez 30 minut w piekarniku, aż będą złoto-brązowe.
Szybkie wytrawne i słodkie tosty Henry’ego
Składniki na wytrawnego tosta:
- 4 kromki białego chleba
- 2 plasterki szynki
- 2 plasterki sera Gruyere
- odrobina roztopionego masła
Składniki na słodkiego tosta:
- łyżka masła orzechowego
- 3 kawałki czekolady
- pół banana, pokrojonego w plasterki
- odrobina cukru
Sposób przygotowania:
- Wytrawny tost: Umieść szynkę i ser pomiędzy dwoma kromkami chleba, natrzyj obydwie kromki roztopionym masłem. Włóż złożoną kanapkę do tostera i tostuj przez kilka minut aż tost będzie złoty a ser się rozpuści.
- Słodki tost: posmaruj 1 kromkę masłem orzechowym, połóż na nią banana i kawałek czekolady. Złóż kromki w kanapkę i posmaruj zewnętrzną stronę tosta roztopionym masłem. Posyp wierzch cukrem i włóż do tostera. Tostuj aż tost będzie złoty.
Pikantne bułeczki z chorizo
Ilość porcji: dla 6 osób
Składniki:
- oliwa z oliwek
- 1 duża czerwona cebula, drobno posiekana
- 1 czerwona papryczka chilli, drobno posiekana
- 2 zabki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki octu winnego z cherry
- 6 surowych pikantnych kiełbasek chorizo, obranych ze skórki i pokruszonych
- słoik prażonej czerwonej papryki lub papryki piquillo (200 g), posiekanej
- mały pęczek natki pietruszki, posiekanej
- 1 limetka
- 1 cytryna
- 1 żółtko
- 500 g ciasta francuskiego
- 1 całe jajko, rozbite widelcem
- szczypta suszonej papryki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu, dodaj czerwoną cebulę i chilli i smaż przez 5 minut aż cebula zmięknie i będzie słodka. Dodaj czosnek i ocet winny, smaż aż płyn odparuje. Dodaj kiełbaski chorizo i smaż 5 minut aż z kiełbasek wypłynie trochę tłuszczu.
- Przełóż zawartość patelni do miski odcedzając ewentualny powstały płyn. Zostaw do wystygnięcia. Dodaj do kiełbasek papryki, natkę pietruszki, startą skórkę z cytryny i limetki, sok wyciśnięty z cytryny. Dodaj żółtko i dobrze wymieszaj, przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Rozmroź ciasto francuskie, rozwiń je i rozłóż na blacie (pożądany rozmiar ciasta to 50 x 40 cm). Przekrój ciasto wzdłuż na pół na 2 długie paski.
- Rozłóż łyżką nadzienie w połowie wysokości paska ciasta, posmaruj brzeg ciasta jajkiem i zlep ze sobą brzegi. Powtórz czynności na drugim kawałku ciasta. Przekrój każdy pasek na 3 kawałki.
- Połóż bułeczki na formie do pieczenia, posmaruj wierzch rozbitym jajkiem i posyp suszoną papryką. Piecz w piekarniku przez 20-30 minut aż będą złoto-brązowe.
Oryginalne nazwy przepisów: Soda bread, Pizza bases,Tom’s quick pizza, Chapattis, Quick fish curry, Homemade butter, Pork & black pudding sausage roll, Henry’s toasties, Spicy chorizo sausage roll
Źródło: [1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]
Użytkownicy trafili tutaj szukając: szybka pizza