Pascal kontra Okrasa – Indyk: Eskalopki z indyka w papilotce, Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym (tydzień XLVIII)

Pascal Brodnicki: Eskalopki z indyka w papilotce

Eskalopki z indyka w papilotce (źródło: kuchnialidla.pl)

Eskalopki z indyka w papilotce (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: mniej więcej 30 minut
Czas pieczenia ziemniaków: 25-30 minut
Czas pieczenia filetów z piersi indyka: 15-20 minut

Składniki:

  • 600 g filetów z piersi indyka, umytych i osuszonych
  • 400 g gęstej śmietany 18%
  • 4 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1/2 opakowania przecieru pomidorowego
  • 10 czarnych oliwek, pokrojonych w talarki
  • kilka suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki
  • 1 kg dużych ziemniaków, obranych
  • 1 pęczek bazylii, umyty
  • 4 łyżki białego, wytrawnego wina
  • 2 czerwone papryki, umyte, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w małe trójkąty
  • 120 g średnich pieczarek, umytych i pokrojonych na ćwiartki
  • 3 szczypty papryki łagodnej w proszku
  • 3-4 szczypty ziół prowansalskich
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo mielona sól
  • niewielka ilość oleju rzepakowego do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj 4 małe naczynia żaroodporne, blachę do pieczenia, obieraczkę do warzyw, papier do pieczenia i zszywacz (lub spinacz).
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).
  3. Zapiekanka ziemniaczana: Obrane i umyte ziemniaki kroimy za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie płatki.
  4. Do czystej miski przekładamy 200 g gęstej śmietany, doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy 4 łyżki białego wina i całość mieszamy.
  5. Następnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i świeżo mieloną solą. Mieszamy.
  6. Na dno małych naczyń żaroodpornych wykładamy niewielką ilość śmietany wymieszanej z winem.
  7. Płatki ziemniaków dokładnie mieszamy razem ze śmietaną, następnie układamy je w małych naczyniach żaroodpornych, doprawiamy niewielką ilością ziół prowansalskich i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 25-30 minut (do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie).
  8. Eskalopki z indyka w papilotce: Do czystej miski przelewamy 200 g gęstej śmietany, dodajemy 4 łyżeczki musztardy Dijon, 3 szczypty łagodnej papryki w proszku, posiekane liście z 3 gałązek bazylii. Doprawiamy świeżo mieloną solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość mieszamy.
  9. 600 g fileta z piersi indyka myjemy i osuszamy, a następnie ukośnie kroimy na średniej wielkości kawałki i obtaczamy je w marynacie.
  10. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną paprykę czerwoną i pokrojone pieczarki, doprawiamy solą, całość mieszamy i smażymy (aż pieczarki usmażą się na złoty kolor).
  11. Przygotowujemy 4 równej wielkości płaty papieru do pieczenia. Każdy płat papieru składamy na pół (wzdłuż dłuższych boków), ponownie rozkładamy.
  12. Na jednej połowie kładziemy 1 1/2 łyżki przecieru pomidorowego (rozprowadzamy go za pomocą łyżki), doprawiamy solą i pieprzem. Na przecierze pomidorowym układamy kilka paseczków suszonych pomidorów i kawałki indyka w marynacie. Na wierzch kładziemy czarne oliwki pokrojone w talarki, kilka podsmażonych kawałków pieczarek i czerwonej papryki.
  13. Papilotkę składamy na pół. Rogi papieru zaginamy (tak jakbyśmy składali papierowy samolot), następnie zaginamy je tak, by utworzyć kształt pierożka. Papilotkę zszywamy za pomocą zszywacza. W taki sam sposób przygotowujemy pozostałe 3 papilotki.
  14. Papilotki układamy na blaszce do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na 15-20 minut.
  15. Jak podawać: Na talerz wykładamy papilotkę (UWAGA!: przed jedzeniem usuwamy zszywkę z papilotki), z boku ustawiamy zapiekankę ziemniaczaną.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/Eskalopki-z-indyka-w-papilotce

 

Karol Okrasa: Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym

Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym (źródło: kuchnialidla.pl)

Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 20-30 minut

Składniki:

  • 1 kg filetów z piersi indyka, umytych i osuszonych
  • 200 g niebieskiego sera pleśniowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 60-70 ml oliwy z oliwek
  • 1 pęczek świeżego tymianku, umytych
  • 500 g dojrzałych gruszek, umytych
  • ok. 100 ml sosu sojowego
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 2 limonki, sparzone i wyszorowane
  • 2 świeże, ostre papryczki, umyte
  • 2 opakowania miksu sałat
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki: Gruszki kroimy na pół i wrzucamy do miski, doprawiamy je pieprzem i solą, niewielką ilością oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami, 1/2 ostrej papryczki (pokrojonej wraz z ziarenkami), kilkoma posiekanymi gałązkami świeżego tymianku i mniej więcej 35-45 ml sosu sojowego. Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Gruszki układamy na rozgrzanym grillu, tuż nad żarem, chwilę przypiekamy pod przykryciem. Następnie gruszki przewracamy na drugą stronę i kładziemy w tej strefie grilla, w której nie ma żaru.
  2. Filety z piersi indyka – marynata: Do naczynia wsypujemy 1 ostrą papryczkę, drobno pokrojoną (razem z ziarenkami). 3 ząbki czosnku drobno siekamy, dodajemy do niego niewielką ilość soli i razem rozcieramy, a następnie dodajemy do posiekanej papryczki.
  3. Garść świeżego tymianku drobno siekamy, dodajemy do pozostałych składników. Do całości dodajemy skórkę z limonki (nie dodajemy zbyt dużo, żeby potrawa nie zrobiła się gorzka). Wszystkie składniki polewamy niewielką ilością oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami oraz mniej więcej 30 ml oliwy z oliwek. Mieszamy.
  4. Filety z piersi indyka kroimy na grube plastry i delikatnie rozbijamy je ręką na desce do krojenia.
  5. Obtaczamy we wcześniej przygotowanej marynacie. Całość skrapiamy mniej więcej 35-45 ml sosu sojowego.
  6. Mięso indyka marynujemy nie dłużej niż 20 minut. Filety kładziemy na grillu tuż nad żarem i grillujemy z obu stron (przez około 2-3 minuty z każdej strony). Następnie filety kładziemy w strefie bez żaru i posypujemy je połamanymi kawałkami sera (pozostałą, większą część sera będziemy dodawać do sałaty), zakrywamy grill i chwilę grillujemy.
  7. Dressing do sałaty: Do pojemnika blendera przelewamy sok wyciśnięty z 1 1/2 limonki oraz resztę sosu sojowego (mniej więcej 10-15 ml), dodajemy kilka suszonych pomidorów wraz z pozostałą w słoiczku oliwą, 1 rozgnieciony ząbek czosnku oraz mniej więcej 30-40 ml oliwy z oliwek. Całość miksujemy za pomocą blendera.
  8. 2 opakowania miksu sałat przekładamy do miski i polewamy przygotowanym dressingiem. Mieszamy. Pozostałą część sera kruszymy i dodajemy do sałaty.
  9. Jak podawać: Kawałki indyka wykładamy na talerz lub deskę do krojenia, kroimy na mniejsze części. Obok układamy gruszki. Całość dekorujemy świeżym tymiankiem i skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Danie podajemy z wcześniej przygotowaną sałatą.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/Grillowany-indyk-z-pieczona-gruszka-i-serem-plesniowym