Porady kulinarne: Jak uratować kwaśny sos, zupę pomidorową lub przecier pomidorowy?

Tartaletki z pomidorami i bazylią (źródło: annaolson.ca)

Tartaletki z pomidorami i bazylią (źródło: annaolson.ca)

Smak sosu pomidorowego (czy to do makaronu czy innego dania) czy zupy pomidorowej (lub każdej innej z dodatkiem pomidorów lub przecieru/koncentratu pomidorowego) zależy od pomidorów: ich odmiany, dojrzałości, jakości. Zdarza się, że pomimo najszczerszych chęci pomidory mają kwaśny, cierpki smak, który psuje smak całej potrawy.

Jednakże nic straconego – nie trzeba wyrzucać potrawy, aby ją uratować. Aby odkwasić pomidory, aby ich smak stał się łagodny, wystarczy dodać do potrawy odrobinę sody oczyszczonej. Uważaj jednak z dawkowaniem – wystarczy dosłownie odrobina, aby kwaśność ustąpiła, ale wystarczy również odrobina za dużo, aby potrawa nie nadawała się do zjedzenia z powodu nadmiaru sody. Dawkuj ją więc bardzo ostrożnie, wymieszaj i spróbuj potrawy by ocenić efekt.

Takim sposobem można uratować: zupę pomidorową, sos do makaronu, zupę meksykańską, minestrone, fasolkę po bretońsku, domowy keczup i każde danie, w którym używamy dużej ilości pomidorów.

Smacznego!

Użytkownicy trafili tutaj szukając: jak odkwasić zupę,sos za kwasny,sos pomidorowy za kwaśny,jak odkwasić potrawę,kwaśny koncentrat pomidorowy,za kwaśny sos pomidorowy,za kwaśny sos co zrobić,https://blog wojnanasmaki pl/5531 porady-kulinarne-jak-uratowac-kwasny-sos-zupe-pomidorowa-lub-przecier-pomidorowy/,za kwaśny sos,jak uratować zbyt kwaśny sos pomidorowy