Ku jak kucharz – Okoń w sosie paprykowym

Okoń w sosie paprykowym (źródło: youtube.com)

Okoń w sosie paprykowym (źródło: youtube.com)

Składniki:

  • filet z okonia morskiego
  • papryka – 1 czerwona i 1 żółta
  • 3 szalotki
  • 3 gwiazdki anyżowe
  • 1 1/2 łyżki octu winnego z białego wina
  • 2 łyżki vermutu
  • oliwa z oliwek
  • świeża gałązka tymianku
  • sól
  • 1 gałązka świeżej bazylii
  • woda

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój papryki i szalotkę w paski. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, dodaj paprykę i szalotki, dodaj anyż i szczyptę soli. Dobrze wymieszaj i smaż przez kilka minut, aż papryka zmięknie. Dodaj bazylię i wlej octu winnego i wermutu. Zmniejsz ogieńn i smaż aż płyn zredukuje się do połowy
  2. Wlej tyle wody na patelnię, aby przykryły paprykę do połowy wysokości. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn zredukuje się o połowę. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj.
  3. Połóż rybę na desce do krojenia skórą do góry. Ponacinaj rybę co 1 cm wzdłuż przez całą długość ryby. Dodaj sól i tymianek do każdego nacięcia, następnie skrop rybę oliwą z oliwek.
  4. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i połóż rybę skórką do dołu. Przytrzymaj ją palcami przez 30 sekund aby się nie zwijała. Gdy większość mięsa będzie już biała, obróć ją i smaż przez chwilę, następnie zdejmij z ognia.
  5. Wlej dużą ilość sosu na talerz, połóż na wierzchu rybę skórą do góry. Skrop wierzch ryby oliwą z oliwek. Podawaj.

Oryginalna nazwa przepisu: Sea Bass with Pepper Sauce

Źródło: gordonramsaysrecipes.com