Składniki:
- filet z okonia morskiego
- papryka – 1 czerwona i 1 żółta
- 3 szalotki
- 3 gwiazdki anyżowe
- 1 1/2 łyżki octu winnego z białego wina
- 2 łyżki vermutu
- oliwa z oliwek
- świeża gałązka tymianku
- sól
- 1 gałązka świeżej bazylii
- woda
Sposób przygotowania:
- Pokrój papryki i szalotkę w paski. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, dodaj paprykę i szalotki, dodaj anyż i szczyptę soli. Dobrze wymieszaj i smaż przez kilka minut, aż papryka zmięknie. Dodaj bazylię i wlej octu winnego i wermutu. Zmniejsz ogieńn i smaż aż płyn zredukuje się do połowy
- Wlej tyle wody na patelnię, aby przykryły paprykę do połowy wysokości. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn zredukuje się o połowę. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj.
- Połóż rybę na desce do krojenia skórą do góry. Ponacinaj rybę co 1 cm wzdłuż przez całą długość ryby. Dodaj sól i tymianek do każdego nacięcia, następnie skrop rybę oliwą z oliwek.
- Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i połóż rybę skórką do dołu. Przytrzymaj ją palcami przez 30 sekund aby się nie zwijała. Gdy większość mięsa będzie już biała, obróć ją i smaż przez chwilę, następnie zdejmij z ognia.
- Wlej dużą ilość sosu na talerz, połóż na wierzchu rybę skórą do góry. Skrop wierzch ryby oliwą z oliwek. Podawaj.
Oryginalna nazwa przepisu: Sea Bass with Pepper Sauce
Źródło: gordonramsaysrecipes.com