Ku… jak kucharz – Szybki chrupiący łosoś

Szybki chrupiący łosoś (źródło: Youtube)

Szybki chrupiący łosoś (źródło: Youtube)

Czas przygotowania: 2 minuty

Czas gotowania: 4-5 minut

Składniki:

  • filet z łososia
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • opcjonalnie zioła (Gordon zaleca tymianek, rozmaryn lub bazylię)

Sposób przygotowania:

Weź filet z łososia i zwiń go, aby skóra była na zewnątrz. Połóż zwiniętego łososia na desce do krojenia i gęsto ponacinaj skórę ukośnie na głębokość 5 mm. Nacinanie zapobiega zwijaniu podczas smażenia, zapewniając równomiernie gotowanie i chrupiącą skórkę.

Do każdego nacięcia nasyp trochę soli i włóż któreś z wybranych ziół. Skrop filet oliwą z oliwek.

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj oliwę z oliwek. Połóż łososia skórą do dołu, gdy oliwa zacznie lekko dymić. Smaż filet trzymając palce na filecie aby się nie zawijał. Posyp wierzch fileta solą i nie dotykać już ryby! Obróć go gdy już 2/3 fileta się zabarwią.Lekko przechyl i podrzuć patelnią, aby oliwa na patelni dobrze pokryła spód fileta, aby dobrze się usmażył. Smaż jeszcze minutę. Zdejmij patelnię z ognia, odwróć łososia z powrotem skórą do góry i pozostaw na chwilę.

Podawaj z sałatką z nowych ziemniaków i kraba.

Oryginalna nazwa przepisu: Crispy Salmon

Źródło: gordonramsaysrecipes.com