Czas przygotowania: 2 minuty
Czas gotowania: 4-5 minut
Składniki:
- filet z łososia
- oliwa z oliwek
- sól
- opcjonalnie zioła (Gordon zaleca tymianek, rozmaryn lub bazylię)
Sposób przygotowania:
Weź filet z łososia i zwiń go, aby skóra była na zewnątrz. Połóż zwiniętego łososia na desce do krojenia i gęsto ponacinaj skórę ukośnie na głębokość 5 mm. Nacinanie zapobiega zwijaniu podczas smażenia, zapewniając równomiernie gotowanie i chrupiącą skórkę.
Do każdego nacięcia nasyp trochę soli i włóż któreś z wybranych ziół. Skrop filet oliwą z oliwek.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj oliwę z oliwek. Połóż łososia skórą do dołu, gdy oliwa zacznie lekko dymić. Smaż filet trzymając palce na filecie aby się nie zawijał. Posyp wierzch fileta solą i nie dotykać już ryby! Obróć go gdy już 2/3 fileta się zabarwią.Lekko przechyl i podrzuć patelnią, aby oliwa na patelni dobrze pokryła spód fileta, aby dobrze się usmażył. Smaż jeszcze minutę. Zdejmij patelnię z ognia, odwróć łososia z powrotem skórą do góry i pozostaw na chwilę.
Podawaj z sałatką z nowych ziemniaków i kraba.
Oryginalna nazwa przepisu: Crispy Salmon
Źródło: gordonramsaysrecipes.com