Składniki na nadzienie:
- oliwa z oliwek (2 łyżki)
- 0,75 kg mielonej jagnięciny lub wołowiny
- 1 duża marchew, starta na tarce
- 1 duża cebula, starta na tarce
- świeży rozmaryn
- świeży tymianek
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- trochę sosu Worcestershire
- mała puszka przecieru pomidorowego
- trochę czerwonego wina
- ok. 1/3 szklanki bulionu drobiowego
Składniki do ziemniaków:
- 0,75 kg ziemniaków
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- 3 1/2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 2 żółtka jaj
- 1/4 szklanki startego parmezanu
Sposób przygotowania:
Czosnek pokrój w kostkę, oddziel listki ziół od łodyg, obierz i pokrój ziemniaki na równe kawałki, otwórz wino, puszkę z przecierem pomidorowym.
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedż je i wrzuć do miski. ROzgnieć je i dodaj pozostałe składniki do ziemniaków (śmietanę, maśło, sól, pieprz, żółtka, parmezan).
Wlej oliwy na gorącą patelnię, dodaj mięso. Smaż mieszając i rozdzielając mięso na małe kawałki. Dodaj rozmaryn, tymianek i czosnek, wymieszaj. Dodać marchew i cebulę, smaż przez chwilę od czasu do czasu mieszając. Wszystko powinno mieć konsystencję drobnych kawałków.
Dodaj sos Worcestershire, wymieszaj, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, dodaj czerwone wino i gotuj przez 2 minuty. Dodaj bulion z kurczaka i gotuj przez 3 minuty.
Wrzuć na dno naczynia żaroodpornego całe mięso, wyrównaj łyżką. Na wierzch wyłóż ziemniaki i wyrównaj łyżką. Posyp wierzch zapiekanki startym parmezanen. Ponakłuwaj wierzch zapiekanki widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 18-20 minut. Wyjmij, pozostaw na chwilę do ostygnięcia i podawaj.
Oryginalna nazwa przepisu: Shepherd’s pie
Źródło: gordonramsaysrecipes.com
Użytkownicy trafili tutaj szukając: zapiekanka pasterska lidl,zapiekanka pasterska okrasa