Ku… jak kucharz – Zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska (źródło: Youtube)

Zapiekanka pasterska (źródło: Youtube)

Składniki na nadzienie:

  • oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • 0,75 kg mielonej jagnięciny lub wołowiny
  • 1 duża marchew, starta na tarce
  • 1 duża cebula, starta na tarce
  • świeży rozmaryn
  • świeży tymianek
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • trochę sosu Worcestershire
  • mała puszka przecieru pomidorowego
  • trochę czerwonego wina
  • ok. 1/3 szklanki bulionu drobiowego

Składniki do ziemniaków:

  • 0,75 kg ziemniaków
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • 3 1/2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 2 żółtka jaj
  • 1/4 szklanki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Czosnek pokrój w kostkę, oddziel listki ziół od łodyg, obierz i pokrój ziemniaki na równe kawałki, otwórz wino, puszkę z przecierem pomidorowym.

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedż je i wrzuć do miski. ROzgnieć je i dodaj pozostałe składniki do ziemniaków (śmietanę, maśło, sól, pieprz, żółtka, parmezan).

Wlej oliwy na gorącą patelnię, dodaj mięso. Smaż mieszając i rozdzielając mięso na małe kawałki. Dodaj rozmaryn, tymianek i czosnek, wymieszaj. Dodać marchew i cebulę, smaż przez chwilę od czasu do czasu mieszając. Wszystko powinno mieć konsystencję drobnych kawałków.

Dodaj sos Worcestershire, wymieszaj, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, dodaj czerwone wino i gotuj przez 2 minuty. Dodaj bulion z kurczaka i gotuj przez 3 minuty.

Wrzuć na dno naczynia żaroodpornego całe mięso, wyrównaj łyżką. Na wierzch wyłóż ziemniaki i wyrównaj łyżką. Posyp wierzch zapiekanki startym parmezanen. Ponakłuwaj wierzch zapiekanki widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 18-20 minut. Wyjmij, pozostaw na chwilę do ostygnięcia i podawaj.

Oryginalna nazwa przepisu: Shepherd’s pie

Źródło: gordonramsaysrecipes.com

Użytkownicy trafili tutaj szukając: zapiekanka pasterska okrasa