Makłowicz w podróży – Belfast, Irlandia Północna (odc. 83)

W tym odcinku Robert Makłowicz odwiedza Belfast – stolicę, a zarazem największe miasto Irlandii Północnej. Na początku XX w. Irlandczycy rozpoczęli walkę o niepodległość. Jednym z jej etapów był podział na brytyjską północ i republikańską resztę wyspy, podpisany w 1921 r. Od niego zaczął się jeden z najdłużej trwających konfliktów nowoczesnej Europy. Na chodniku przy Falls Road Robert Makłowicz przygotuje główne danie programu – kotlety wieprzowe z jabłkami w sosie z cydru i musztardy gruboziarnistej. W ramach deseru podróżnik odwiedza sklep cukierniczy.

Kotlety wieprzowe z jabłkami w sosie z cydru i musztardy gruboziarnistej

Kotlety wieprzowe z jabłkami w sosie z cydru i musztardy gruboziarnistej (źródło: tvp.pl)

Kotlety wieprzowe z jabłkami w sosie z cydru i musztardy gruboziarnistej (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 2 łyżki oleju 
  • 4 kotlety wieprzowe 
  • 3 jabłka 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżeczki brązowego cukru 
  • 150 ml wytrawnego cydru 
  • 1 łyżka octu jabłkowego musztarda gruboziarnista (francuska) 
  • gałązka tymianku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól 
  • świeżo zmielony czarny pieprz 

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron aż się zrumienią i będą miękkie.
  2. Na drugiej patelni rozgrzać masło, dodać obrane, pokrojone w plasterki jabłka i lekko je zrumienić.
  3. Dodać do jabłek drobno posiekany czosnek i cukier, dusić razem ok. minuty, wlać cydr i ocet, dodać musztardę oraz tymianek i gotować chwilę, aż płyn się trochę zredukuje i składniki się połączą, tworząc jednolity sos.
  4. Wyłożyć kotlety na gorący półmisek, obłożyć jabłkami, polać sosem i podawać.

Źródło: tvp.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: robert maklowicz irlandia