W tym odcinku Robert Makłowicz odwiedza Belfast – stolicę, a zarazem największe miasto Irlandii Północnej. Na początku XX w. Irlandczycy rozpoczęli walkę o niepodległość. Jednym z jej etapów był podział na brytyjską północ i republikańską resztę wyspy, podpisany w 1921 r. Od niego zaczął się jeden z najdłużej trwających konfliktów nowoczesnej Europy. Na chodniku przy Falls Road Robert Makłowicz przygotuje główne danie programu – kotlety wieprzowe z jabłkami w sosie z cydru i musztardy gruboziarnistej. W ramach deseru podróżnik odwiedza sklep cukierniczy.
Kotlety wieprzowe z jabłkami w sosie z cydru i musztardy gruboziarnistej
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 4 kotlety wieprzowe
- 3 jabłka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 150 ml wytrawnego cydru
- 1 łyżka octu jabłkowego musztarda gruboziarnista (francuska)
- gałązka tymianku
- 2 ząbki czosnku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Kotlety oprószyć solą i pieprzem, na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron aż się zrumienią i będą miękkie.
- Na drugiej patelni rozgrzać masło, dodać obrane, pokrojone w plasterki jabłka i lekko je zrumienić.
- Dodać do jabłek drobno posiekany czosnek i cukier, dusić razem ok. minuty, wlać cydr i ocet, dodać musztardę oraz tymianek i gotować chwilę, aż płyn się trochę zredukuje i składniki się połączą, tworząc jednolity sos.
- Wyłożyć kotlety na gorący półmisek, obłożyć jabłkami, polać sosem i podawać.
Źródło: tvp.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: robert maklowicz irlandia