Makłowicz w podróży – Antrim, Irlandia Północna (odc. 84)

Robert Makłowicz podróżuje po Irlandii Północnej, po hrabstwie Antrim. Chce dotrzeć na północ wyspy, nad Atlantyk, do miasta Derry, zwanego też Londonderry – drugiego co do wielkości miasta Irlandii Północnej, położonego nad rzeką Foyle. Trasa prowadzi wzdłuż Morza Irlandzkiego. Podróżnik mija polodowcowe wzgórza i nadmorskie miasteczka. W jednym z nich, o nazwie Carnlough, je bułeczkę typu scone z masłem, śmietaną i dżemem oraz kawą po irlandzku, a na wybrzeżu przyrządza zupę porową z owsianką i kiełbaskami wieprzowymi.

Brotchán foltchep – zupa porowa z owsianką i kiełbaskami wieprzowymi

Brotchán foltchep – zupa porowa z owsianką i kiełbaskami wieprzowymi (źródło: tvp.pl)

Brotchán foltchep – zupa porowa z owsianką i kiełbaskami wieprzowymi (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 1 l bulionu z kurczaka
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki drobnej owsianki
  • 2 łyżki masła
  • 4 duże pory
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18 proc. (opcjonalnie)
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa
  • sól 
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2-3 surowe kiełbaski wieprzowe

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotować bulion z mlekiem, wsypać owsiankę i trzymać na małym ogniu.
  2. W osobnym naczyniu rozgrzać masło, dodać oczyszczone, pokrojone w grube plastry pory i dusić na małym ogniu, aż częściowo zmiękną. Dodać do zupy, gotować na małym ogniu ok. 20 min.
  3. Dodać śmietankę (nie jest to konieczne), doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotować.
  4. Osobno usmażyć kiełbaski na patelni grillowej, pokroić w plastry, nałożyć je do talerzy, wlać porcje zupy, podawać. 

 

Źródło: tvp.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: anna olson eskalopki z indyka,zupa irlandzka makłowicza