Przepisy kuchni świata

Słownik kulinarny: Agar-agar

Galaretka z wykorzystaniem agar-agar (źródło: roseskitchen.wordpress.com)

Agar-agar to żelatyna pochodzenia roślinnego, wytwarzana z krasnorostów wydobywanych u wybrzeży Japonii, często ze specjalnych podwodnych plantacji. Jest 10-krotnie bardziej wydajna od zwykłej żelatyny zwierzęcej (z kości wołowych). Agar-agar posiada oznaczenie E-406. Agar-agar ma postać białego proszku do rozpuszczania w wodzie.

Agar-agar można wykorzystać do:

Agar-agar nadaje potrawom błyszczący, lśniący kolor i półprzezroczystą barwę.

Zalety agar-agar:

Sposób użycia: odmierzoną ilość agar-agar wsypać do letniej wody (do temperatury 20 stopni), pomoczyć 15-20 minut, wlać do wrzącej potrawy i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia (ok. 5 minut).

Kup agar-agar w sklepie PysznaPaczka.pl >>

Użytkownicy trafili tutaj szukając: kue podeng warnah,włoska kuchnia benedetty galareta zimne