Makłowicz w podróży – Kerala, Indie (odc. 81)

Indyjski stan Kerala kryje wiele skarbów, takich jak kokosy, pieprz czy kauczuk. Na plaży Robert Makłowicz przyrządza miejscowe danie z dodatkiem mleczka kokosowego. Kolejny skarb Kerali to pieprz, który był symbolem indyjskich przypraw. Nadmorska aleja prowadzi do gaju kauczukowego. Z soku drzew kauczukowych otrzymuje się lateks, dawniej niezbędny do produkcji gumy. Krytyk kulinarny zatrzymuje się na posiłek w jednym z ośrodków turystycznych. Wybiera trzy dania: dal Thadka, curry jarzynowe i duszonego kurczaka.

Curry z tuńczyka w mleczku kokosowym

Curry z tuńczyka w mleczku kokosowym (źródło: tvp.pl)

Curry z tuńczyka w mleczku kokosowym (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 500 g filetów z tuńczyka lub miecznika
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • kawałek kory cynamonu
  • 3-4 goździki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • 2 łyżeczki chili w proszku
  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry w proszku
  • 2 pomidory
  • 2 zielone papryczki chili
  • kilkanaście listków curry
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • łyżeczka pasty tamaryndowej
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu lub woku rozgrzać olej kokosowy i dodać połamany cynamon i goździki, smażyć kilkanaście sekund. Dołożyć pokrojoną w łódki cebulę i dusić, aż nabierze lekko złotego koloru.
  2. W moździerzu rozgnieść imbir z czosnkiem na pastę, podlewając odrobiną wody, dodać do naczynia, smażyć, aż woda odparuje. Wsypać chili, kurkumę i kolendrę, wymieszać, dołożyć pokrojone w ósemki pomidory i nacięte wzdłuż, pozbawione pestek zielone chili, podlać nieco wodą i dusić razem kilka minut, dodając liście curry.
  3. Gdy woda prawie całkowicie wyparuje, wlać mleczko kokosowe, dodać pokrojoną w kostkę rybę, dołożyć pastę tamaryndową i dusić razem ok. 5 min., soląc do smaku. Podawać z ryżem.

 

Źródło: tvp.pl