Indyjski stan Kerala kryje wiele skarbów, takich jak kokosy, pieprz czy kauczuk. Na plaży Robert Makłowicz przyrządza miejscowe danie z dodatkiem mleczka kokosowego. Kolejny skarb Kerali to pieprz, który był symbolem indyjskich przypraw. Nadmorska aleja prowadzi do gaju kauczukowego. Z soku drzew kauczukowych otrzymuje się lateks, dawniej niezbędny do produkcji gumy. Krytyk kulinarny zatrzymuje się na posiłek w jednym z ośrodków turystycznych. Wybiera trzy dania: dal Thadka, curry jarzynowe i duszonego kurczaka.
Curry z tuńczyka w mleczku kokosowym
Składniki:
- 500 g filetów z tuńczyka lub miecznika
- 2 łyżki oleju kokosowego
- kawałek kory cynamonu
- 3-4 goździki
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
- 2 łyżeczki chili w proszku
- 2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka nasion kolendry w proszku
- 2 pomidory
- 2 zielone papryczki chili
- kilkanaście listków curry
- 500 ml mleczka kokosowego
- łyżeczka pasty tamaryndowej
- sól
Sposób przygotowania:
- W rondlu lub woku rozgrzać olej kokosowy i dodać połamany cynamon i goździki, smażyć kilkanaście sekund. Dołożyć pokrojoną w łódki cebulę i dusić, aż nabierze lekko złotego koloru.
- W moździerzu rozgnieść imbir z czosnkiem na pastę, podlewając odrobiną wody, dodać do naczynia, smażyć, aż woda odparuje. Wsypać chili, kurkumę i kolendrę, wymieszać, dołożyć pokrojone w ósemki pomidory i nacięte wzdłuż, pozbawione pestek zielone chili, podlać nieco wodą i dusić razem kilka minut, dodając liście curry.
- Gdy woda prawie całkowicie wyparuje, wlać mleczko kokosowe, dodać pokrojoną w kostkę rybę, dołożyć pastę tamaryndową i dusić razem ok. 5 min., soląc do smaku. Podawać z ryżem.
Źródło: tvp.pl