Makłowicz podróży – rozlewiska Kerali, Indie (odc. 82)

Indyjski stan Kerala. Atrakcją turystyczną tego regionu jest rozległa sieć kanałów. Robert Makłowicz pływa łodzią po kanale Backwaters. Po przypłynięciu do Alappuzhy podróżnik ma okazję zobaczyć miejscowy dom z ogrodem. W miejscowości Neendakara znajduje się targ rybny. Przybijają tu kutry z połowem, sortowanie i handle odbywają się na miejscu. Zdarzają się rekiny, a oprócz ryb łowi się tu krewetki i małże. Piękne rozlewiska są niebezpieczne – ukąszenia komarów mogą wywołać malarię lub dengę.

Keralskie rybne curry

Keralskie rybne curry (źródło: tvp.pl)

Keralskie rybne curry (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 500 g filetów z białej ryby lub łososia
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 2 pomidory
  • pęczek natki kolendry
  • sól 

Sposób przygotowania:

  1. W moździerzu zgnieść razem czosnek z imbirem i ziarnami kolendry na jednolita masę, podlewając całość nieco wodą. W rondlu lub woku rozgrzać olej kokosowy, dodać nacięte wzdłuż chili i kurkumę, przemieszać, wlać pastę z czosnku, imbiru i kolendry, wsypać garam masalę i smażyć razem kilkadziesiąt sekund.
  2. Wlać mleczko kokosowe, gdy się zagotuje, dodać liście curry oraz pokrojone w kosteczkę pomidory bez skóry i pestek, dodać pokrojoną w kostkę rybę i dusić ok. 5 min., soląc do smaku.
  3. Dodać posiekaną natkę kolendry, podawać z ryżem.

 

Źródło: tvp.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: makłowicz curry z rybą