Indyjski stan Kerala. Atrakcją turystyczną tego regionu jest rozległa sieć kanałów. Robert Makłowicz pływa łodzią po kanale Backwaters. Po przypłynięciu do Alappuzhy podróżnik ma okazję zobaczyć miejscowy dom z ogrodem. W miejscowości Neendakara znajduje się targ rybny. Przybijają tu kutry z połowem, sortowanie i handle odbywają się na miejscu. Zdarzają się rekiny, a oprócz ryb łowi się tu krewetki i małże. Piękne rozlewiska są niebezpieczne – ukąszenia komarów mogą wywołać malarię lub dengę.
Keralskie rybne curry
Składniki:
- 500 g filetów z białej ryby lub łososia
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- łyżeczka ziaren kolendry
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 zielone papryczki chili
- 2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka garam masala
- 500 ml mleczka kokosowego
- 2 pomidory
- pęczek natki kolendry
- sól
Sposób przygotowania:
- W moździerzu zgnieść razem czosnek z imbirem i ziarnami kolendry na jednolita masę, podlewając całość nieco wodą. W rondlu lub woku rozgrzać olej kokosowy, dodać nacięte wzdłuż chili i kurkumę, przemieszać, wlać pastę z czosnku, imbiru i kolendry, wsypać garam masalę i smażyć razem kilkadziesiąt sekund.
- Wlać mleczko kokosowe, gdy się zagotuje, dodać liście curry oraz pokrojone w kosteczkę pomidory bez skóry i pestek, dodać pokrojoną w kostkę rybę i dusić ok. 5 min., soląc do smaku.
- Dodać posiekaną natkę kolendry, podawać z ryżem.
Źródło: tvp.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: makłowicz curry z rybą