Makłowicz w podróży – Londyn, Anglia (odc. 110)

Robert Makłowicz wybrał się do Londynu. Zwiedzanie miasta rozpoczyna od Millenium Wheel – diabelskiego koła. W 2012 r. Elżbieta II obchodzi 60-lecie panowania. Z tej okazji w delikatesach Fortnum & Mason na rogu Jermyn i Duke można kupić produkty z herbem królowej. Przy Jermyn Street mają siedziby dostawcy królewscy. Podróżnik odwiedza Paxton & Whitfield – sklep serowarski, a w kawiarni i herbaciarni hotelu Langham pije popołudniową herbatę. W tym hotelu w 1852 r. po raz pierwszy w Londynie zaczęto podawać popołudniową herbatę z przekąskami.

Kedgerre (łosoś z jajkami i ryżem)

Kedgerre (źródło: tvp.pl)

Kedgerre (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 300 g wędzonego łososia
  • 1 cebula
  • 100 g masła
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala
  • 150 ml śmietanki
  • 200 g ryżu basmati
  • pęczek pietruszki
  • 4 jajka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu zagotować wodę, włożyć do niej cały kawałek łososia, gotować ok. 5 min na niewielkim ogniu. Ugotowany wyjąć, zdjąć skórę, wyjąć ewentualne ości i pokroić na duże kawałki. Do wody spod ryby wsypać ryż i gotować ok. 15-20 min. Jajka ugotować na twardo, 2 z nich posiekać drobno.
  2. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać szczyptę kurkumy i garam masalę. Całość rozprowadzić śmietanką.
  3. Dodać odcedzony ryż, posiekane jajka, wymieszać dokładnie , na wierzch położyć kawałki ryby i przybrać ćwiartkami pozostałych jajek i posiekaną pietruszką.

 

Źródło: tvp.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: maklowicz przepis anglia