Makłowicz w podróży – Tropem legend, Irlandia Północna (odc. 85)

W Irlandii Północnej żywa jest legenda Titanica zbudowanego w Belfaście na początku XX w. Miejscowa restauracja specjalizuje się w odtwarzaniu jadłospisu liniowca. Na nabrzeżu Robert Makłowicz gotuje zupę-krem z kaszy jęczmiennej, doprawianą śmietaną i whiskey. W miasteczku Enniskillen podróżnik dowiaduje się o czarnym bekonie robionym z mięsa świń hodowanych w ekologiczny sposób. Hillsborough to jedno z bardziej urokliwych miasteczek Irlandii Północnej. Dziennikarz zamawia tu owoce morza: ostrygi oraz małże świętego Jakuba.

Zupa krem z kaszy jęczmiennej ze śmietaną i irlandzką whiskey (Cream of barley soup)

Zupa krem z kaszy jęczmiennej ze śmietaną i irlandzką whiskey (źródło: tvp.pl)

Zupa krem z kaszy jęczmiennej ze śmietaną i irlandzką whiskey (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 300 g bekonu
  • 2 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej (pęcaku)
  • 2,5 l bulionu wołowego
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki whiskey

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzać olej, dodać bekon, smażyć ok. 2 min.; dodać posiekaną w kostkę marchewkę, cebulę i czosnek, dusić na małym ogniu, aż jarzyny nieco zmiękną.
  2. Liść laurowy i gałązkę natki pietruszki owinąć w gazę i zawiązać kuchenną nitką, robią tzw. bouquet garni.
  3. Dodać kaszę do garnka, wlać bulion, dodać bouquet garni, zagotować i trzymać na małym ogniu ok. 45 min., aż kasza zmięknie.
  4. Zdjąć garnek z ognia, wyjąć gazę z bouquet garni, zmiksować zupę tak, by pozostawić nieco grudek ze składników, podgrzać, dodać cały ocet i większość whiskey oraz śmietanki, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, nalewać, doprawiając każdą porcję odrobiną whiskey i śmietanki. 

 

Źródło: tvp.pl