Makłowicz w podróży – miasto stołeczne, Luksemburg (odc. 89)

Robert Makłowicz odwiedza Luksemburg – stolicę księstwa o tej samej nazwie. Przy wiadukcie nad rzeką Alzette kucharz przyrządza tatar z szalotką, żółtkami, kaparami, majonezem i keczupem. W centrum handlowym odwiedza restaurację rybną o nazwie Amarain. W dzielnicy La Gare wstępuje do portugalskiego baru o nazwie Tasquinha, czyli „Przekąseczka”. Kupuje kawę i portugalski destylat z wytłoczyn winogronowych. Później w pobliskiej portugalskiej restauracji zamawia krewetki smażone z czosnkiem oraz suszonego dorsza z ziemniakami i jajkiem.

Steak Americaine czyli tatar z polędwicy wołowej

Steak Americaine czyli tatar z polędwicy wołowej (źródło: tvp.pl)

Steak Americaine czyli tatar z polędwicy wołowej (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 200 g polędwicy wołowej
  • 3 małe konserwowe korniszony
  • 2 małe szalotki
  • 2 żółtka
  • łyżka majonezu
  • łyżka kaparów
  • kilka kropel tabasco
  • łyżeczka ketchup’u 
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso zemleć, a jeszcze lepiej posiekać.
  2. Korniszony, kapary i szalotki bardzo drobno posiekać, a następnie dodać do mięsa.
  3. Dodać żółtka, majonez, parę kropli tabasco i ketchup. Mieszać przez minimum kilka minut, by całość osiągnęła jednorodną konsystencję, doprawiając do smaku solę i pieprzem.
  4. Podawać, najlepiej razem z frytkami i sałatą. 

 

Źródło: tvp.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: kuchnia luksemburska,makłowicz tatar luksemburg,przepisy kuchnia luksemburska,tatar belgijski