Poniższe przepisy pochodzą z programu Mistrz kuchni (MasterChief) seria 7, odcinek finałowy. Oryginalna nazwa przepisów to: Trio of British desserts: sticky toffee crème brûlée with blackcurrant stout sauce; rhubarb crumble and custard; Cheddar cheesecake with whisky jelly.
Składniki:
Podstawowy krem:
- 125 g cukru
- 4 żółtka
- 125 ml śmietany o niskiej zawartości tłuszczu
- 125 ml mleka
Składniki na lepki creme brulee toffi:
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 g cukru muscovado
- 4 daktyle bez pestek
- 4 suszone śliwki bez pestek
- nasiona z 1 laski wanilii
- 2 żółtka
- 4 łyżeczki mąki pszennej
- 100 ml podstawowego kremu
- cukier puder do posypania
Składniki na sos z piwem ale z czarną porzeczką:
- 250 ml piwa ale z czarną porzeczką
- 50 ml crème de cassis (burgundzkiego likieru z czarnej porzeczki)
- 100 ml ciemnego piwa typu porter
- 50 g cukru
- 50 ml śmietany kremówki
Składniki na bazę sernikową:
- 30 g herbatników
- 10 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 4 łyżeczki cukru
- 10 g płatków owsianych
- 40 g roztopionego masła
Składniki na masę do sernika:
- 100 ml mleka
- 30 g cukru
- 25 g mocno dojrzałego drobno startego cheddara
- 4 łyżeczki mascaropne
- 2 łyżki płatków agar- agar
- 100 ml podstawowego kremu
Składniki na galaretkę whisky:
- 50 ml Highland whisky
- 100 ml Lowland whisky
- 50 ml piwa imbirowego
- 50 g cukru
- 1 łyżka płatków agar- agar
Do dekoracji:
- 3 czarne porzeczki na porcję
- listki świeżej mięty
Składniki na kompot rabarbarowy:
- 2 laski rabarbaru pokrojone w kostkę
- 100 g cukru
- 100 ml różowego szampana
Składniki na krem waniliowy
- 250 ml kremu podstawowego
- nasiona z 1 laski wanilii
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki wody
- 1 jajo
- 50 g płatków owsianych
- 50 g okruszków panko (można zastąpić bułką tartą)
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- 1 laska rabarbaru
Sposób przygotowania podstawowego kremu:
Żółtka z cukrem ubić na jasny i gęsty krem. Śmietanę i mleko zagotować na wolnym ogniu i dodać do kremu z żółtek. Trzepaczką do ubijania połączyć oba składniki, a następnie przelać do rondla i podgrzewać na małym ogniu, aż masa będzie gęsta i zacznie oblepiać łyżkę. Zdjąć z ognia. Nie można zagotować masy, gdyż się zważy.
Sposób przygotowania creme brulee:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Śmietankę z cukrem podgrzewać na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać daktyle i suszone śliwki oraz nasiona wanilii. Gotować na wolnym ogniu do momentu aż daktyle będą miękkie.
Do 100 ml podstawowego kremu dodać żółtka i mąkę, połączyć na gładki krem. Wlać do kremu toffi. Wszystko razem połączyć za pomocą miksera na gładki krem. Krem nałożyć do małych foremek żaroodpornych. Piec w kąpieli wodnej przez 15- 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, a następnie włożyć do lodówki do schłodzenia. Całkowicie schłodzony krem posypać cukrem, a następnie skarmelizować za pomocą specjalnego palnika.
Sposób przygotowania sosu porzeczkowego:
Wszystkie składniki do sosu porzeczkowego umieścić w rondlu. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż sos zmniejszy objętość do 100 ml. Ciepły sos przelać do dzbanka. Do czasu podania utrzymywać ciepły.
Sposób przygotowania kompotu rabarbarowego:
Umieścić wszystkie składniki w rondlu, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu, aż rabarbar będzie miękki. Przelać do blendera i zmiksować na gładki krem. A następnie schłodzić.
Sposób przygotowania kremu wnailiowego:
Podstawowy krem połączyć z nasionami wanilii. Przykryć folią spożywczą i schłodzić.
Kule z rabarbaru:
Aby stworzyć kule z rabarbaru należy do miski dać najpierw krem waniliowy a następnie kompot z rabarbaru i delikatnie wymieszać aby powstał efekt fali. Następnie wykładamy masę do półokrągłych łyżek lub małych półokrągłych o pojemności ok. 15 ml. Tak wypełnione półkule wkładamy do zamrażalnika.
Kiedy masa zamarznie, należy wyciągnąć ją z zamrażarki i zanurzyć dół łyżki w ciepłej wodzie aby wyjąć masę z łyżki lub formy. Następnie lekko zwilżyć płaską stronę jednej półkuli ciepłą wodą a następnie połączyć ją z drugą półkulą płaskimi powierzchniami ze sobą. Włożyć z powrotem tak stworzone kule do zamrażalnika aż stwardnieją.
Sposób przygotowania kruszonki rabarbarowej:
Do zrobienia kruszonki użyć przesianej mąki, wody i jajka. Zagnieść ciasto i odstawić na bok. Rozdrobnić płatki owsiane i okruszki panko (lub bułki tartej) w blenderze. Rozgrzać olej do temperatury 160C. Obtoczyć każdą z kul rabarbarowych w cieście, a następnie obtoczyć w mieszance z płatków owsianych z panko (lub bułką tartą). Smażyć na głębokim oleju 2 minuty aż do uzyskania złotego koloru i do czasu aż zamrożony środek całkowicie się roztopi. Odsączyć z nadmiaru oleju i posypać cukrem pudrem.
Pokroić laskę rabarbaru w bardzo cienkie paski i obwinąć każdą kulę jednym paskiem dookoła.
Sposób przygotowania bazy do sernika:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Umieścić wszystkie składniki w blenderze i zmiksować na gęstą papkę. Rozsmarować na nieprzywieralnej blasze na grubość mniejszą niż 1 cm. Piec 12 minut na złoto-brązowy kolor, a następnie usunąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Przy pomocy metalowych pierścieni o średnicy 4 cm wyciąć krążki w cieście, pozostawić ciasto wewnątrz krążków, umieścić krążki z ciastem na pergaminie.
Sposób przygotowania masy sernikowej:
Wlać mleko i cukier do rondelku i doprowadzić do wrzenia. Dodać Cheddar i mascarpone i mieszać aż do połączenia składników. Dosypać płatki agar-agar do garnka i gotować przez cztery minuty lub do czasu aż płatki się całkowicie rozpuszczą. Zdjąć z ognia i ubijać w 100 ml podstawowego kremu. Wlać masę do metalowych pierścieni na ciasto. Umieścić w lodówce do czasu aż stężeje.
Sposób przygotowania galaretki whisky:
Wlać wszystkie składniki do garnka i zagotować. Gotować przez 5-6 minut, aż agar-agar całkowicie rozpuścił się, a następnie wlać całość do małego plastikowego pojemnika na wysokość 5 mm. Chłodzić przez 20 minut lub do czasu aż stężeje
Wyciągnąć ciasto i masę sernikową z metalowych krążków i wyłożyć na talerz. Metalowymi krążkami wyciąć kółka z galaretki i umieścić je na masie sernikowej. Odzobić każdy serniczek 3 czarnymi porzeczkami i listkiem mięty.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: desery gordon ramsay,krem waniliowy gordon ramsay