Masterchef: Gordon Ramsay – Trzy brytyjskie desery: lepkie creme brulee o smaku toffee z sosem z czarnej porzeczki, kruszonka rabarbarowa z kremem i sernik z sera Cheddar z galaretką z whisky

MasterchefPoniższe przepisy pochodzą z programu Mistrz kuchni (MasterChief) seria 7, odcinek finałowy. Oryginalna nazwa przepisów to: Trio of British desserts: sticky toffee crème brûlée with blackcurrant stout sauce; rhubarb crumble and custard; Cheddar cheesecake with whisky jelly.

Składniki:
Podstawowy krem:

  • 125 g cukru
  • 4 żółtka
  • 125 ml śmietany o niskiej zawartości tłuszczu
  • 125 ml mleka

Składniki na lepki creme brulee toffi:

  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 g cukru muscovado
  • 4 daktyle bez pestek
  • 4 suszone śliwki bez pestek
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 2 żółtka
  • 4 łyżeczki mąki pszennej
  • 100 ml podstawowego kremu
  • cukier puder do posypania

Składniki na sos z piwem ale z czarną porzeczką:

  • 250 ml piwa ale z czarną porzeczką
  • 50 ml crème de cassis (burgundzkiego likieru z czarnej porzeczki)
  • 100 ml ciemnego piwa typu porter
  • 50 g cukru
  • 50 ml śmietany kremówki

Składniki na bazę sernikową:

  • 30 g herbatników
  • 10 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki cukru
  • 10 g płatków owsianych
  • 40 g roztopionego masła

Składniki na masę do sernika:

  • 100 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 25 g mocno dojrzałego drobno startego cheddara
  • 4 łyżeczki mascaropne
  • 2 łyżki płatków agar- agar
  • 100 ml podstawowego kremu

Składniki na galaretkę whisky:

  • 50 ml Highland whisky
  • 100 ml Lowland whisky
  • 50 ml piwa imbirowego
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka płatków agar- agar

Do dekoracji:

  • 3 czarne porzeczki na porcję
  • listki świeżej mięty

Składniki na kompot rabarbarowy:

  • 2 laski rabarbaru pokrojone w kostkę
  • 100 g cukru
  • 100 ml różowego szampana

Składniki na krem waniliowy

  • 250 ml kremu podstawowego
  • nasiona z 1 laski wanilii

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki wody
  • 1 jajo
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g okruszków panko (można zastąpić bułką tartą)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • 1 laska rabarbaru

Sposób przygotowania podstawowego kremu:

Żółtka z cukrem ubić na jasny i gęsty krem. Śmietanę i mleko zagotować na wolnym ogniu i dodać do kremu z żółtek. Trzepaczką do ubijania połączyć oba składniki, a następnie przelać do rondla i podgrzewać na małym ogniu, aż masa będzie gęsta i zacznie oblepiać łyżkę. Zdjąć z ognia. Nie można zagotować masy, gdyż się zważy.

Sposób przygotowania creme brulee:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Śmietankę z cukrem podgrzewać na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać daktyle i suszone śliwki oraz nasiona wanilii. Gotować na wolnym ogniu do momentu aż daktyle będą miękkie.

Do 100 ml podstawowego kremu dodać żółtka i mąkę, połączyć na gładki krem. Wlać do kremu toffi. Wszystko razem połączyć za pomocą miksera na gładki krem. Krem nałożyć do małych foremek żaroodpornych. Piec w kąpieli wodnej przez 15- 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, a następnie włożyć do lodówki do schłodzenia. Całkowicie schłodzony krem posypać cukrem, a następnie skarmelizować za pomocą specjalnego palnika.

Sposób przygotowania sosu porzeczkowego:

Wszystkie składniki do sosu porzeczkowego umieścić w rondlu. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż sos zmniejszy objętość do 100 ml. Ciepły sos przelać do dzbanka. Do czasu podania utrzymywać ciepły.

Sposób przygotowania kompotu rabarbarowego:

Umieścić wszystkie składniki w rondlu, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu, aż rabarbar będzie miękki. Przelać do blendera i zmiksować na gładki krem. A następnie schłodzić.

Sposób przygotowania kremu wnailiowego:

Podstawowy krem połączyć z nasionami wanilii. Przykryć folią spożywczą i schłodzić.

Kule z rabarbaru:

Aby stworzyć kule z rabarbaru należy do miski dać najpierw krem waniliowy a następnie kompot z rabarbaru i delikatnie wymieszać aby powstał efekt fali. Następnie wykładamy masę do półokrągłych łyżek lub małych półokrągłych o pojemności ok. 15 ml. Tak wypełnione półkule wkładamy do zamrażalnika.

Kiedy masa zamarznie, należy wyciągnąć ją z zamrażarki i zanurzyć dół łyżki w ciepłej wodzie aby wyjąć masę z łyżki lub formy. Następnie lekko zwilżyć płaską stronę jednej półkuli ciepłą wodą a następnie połączyć ją z drugą półkulą płaskimi powierzchniami ze sobą. Włożyć z powrotem tak stworzone kule do zamrażalnika aż stwardnieją.

Sposób przygotowania kruszonki rabarbarowej:

Do zrobienia kruszonki użyć przesianej mąki, wody i jajka. Zagnieść ciasto i odstawić na bok. Rozdrobnić płatki owsiane i okruszki panko (lub bułki tartej) w blenderze. Rozgrzać olej do temperatury 160C. Obtoczyć każdą z kul rabarbarowych w cieście, a następnie obtoczyć w mieszance z płatków owsianych z panko (lub bułką tartą). Smażyć na głębokim oleju 2 minuty aż do uzyskania złotego koloru i do czasu aż zamrożony środek całkowicie się roztopi. Odsączyć z nadmiaru oleju i posypać cukrem pudrem.

Pokroić laskę rabarbaru w bardzo cienkie paski i obwinąć każdą kulę jednym paskiem dookoła.

Sposób przygotowania bazy do sernika:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Umieścić wszystkie składniki w blenderze i zmiksować na gęstą papkę. Rozsmarować na nieprzywieralnej blasze na grubość mniejszą niż 1 cm. Piec 12 minut na złoto-brązowy kolor, a następnie usunąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Przy pomocy metalowych pierścieni o średnicy 4 cm wyciąć krążki w cieście, pozostawić ciasto wewnątrz krążków, umieścić krążki z ciastem na pergaminie.

Sposób przygotowania masy sernikowej:

Wlać mleko i cukier do ​​rondelku i doprowadzić do wrzenia. Dodać Cheddar i mascarpone i mieszać aż do połączenia składników. Dosypać płatki agar-agar do garnka i gotować przez cztery minuty lub do czasu aż płatki się całkowicie rozpuszczą. Zdjąć z ognia i ubijać w 100 ml podstawowego kremu. Wlać masę do metalowych pierścieni na ciasto. Umieścić w lodówce do czasu aż stężeje.

Sposób przygotowania galaretki whisky:

Wlać wszystkie składniki do garnka i zagotować. Gotować przez 5-6 minut, aż agar-agar całkowicie rozpuścił się, a następnie wlać całość do małego plastikowego pojemnika na wysokość 5 mm. Chłodzić przez 20 minut lub do czasu aż stężeje

Wyciągnąć ciasto i masę sernikową z metalowych krążków i wyłożyć na talerz. Metalowymi krążkami wyciąć kółka z galaretki i umieścić je na masie sernikowej. Odzobić każdy serniczek 3 czarnymi porzeczkami i listkiem mięty.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: desery gordon ramsay,krem waniliowy gordon ramsay