Makłowicz w podróży – badeńska prowincja, Niemcy (odc. 90)

Makłowicz odwiedza winiarnię w miasteczku Sulzburg-Laufen. Później idzie do winnicy, gdzie gotuje badische schupfnudeln – kluski ziemniaczane z białymi szparagami. W restauracji w Heitersheim kucharz zamawia egzotyczną zupę curry z mleczka kokosowego z pieczonym przegrzebkiem i dwa rodzaje szynki – wędzona i gotowaną. Miejscowym specjałem są grube naleśniki poszarpane na kawałki. Robert poleca także szparagi z polędwiczką cielęcą, do tego domowe kluski szpecle i kieliszek czerwonego wina.

Kluseczki ziemniaczane z sosem ze szparagów – Badische Schupfnudeln

Kluseczki ziemniaczane z sosem ze szparagów - Badische Schupfnudeln (źródło: tvp.pl)

Kluseczki ziemniaczane z sosem ze szparagów – Badische Schupfnudeln (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 500 g puree z ziemniaków
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 100 g masła klarowanego
  • 1 pęczek szparagów
  • 100 ml kwaśnej śmietanki
  • 150 ml białego wina
  • 1 pęczek koperku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do puree ziemniaczanego dodać mąkę, jajko, gałkę muszkatołową, sól i wyrobić na gładką masę. Ciasto powinno być lekko twarde. Wyłożyć je na oprószoną mąką deskę, ukształtować w rulon i pokroić na kluseczki. 
  2. Na patelni roztopić klarowane masło i wrzucić kluseczki, smażyć tak długo aż się zrumienią. Gdy są gotowe, wyjąć z patelni i odsączyć na ręczniku papierowym.
  3. Sos: Do rondelka wlać wino, dodać pokrojone w kostkę szparagi i dusić ok. 10 min.
  4. Dodać śmietankę, biały pieprz, sól i posiekany koperek. Zagotować.
  5. Wyłożone na talerz kluseczki polać sosem, posypać koperkiem i podawać.

 

Źródło: tvp.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: badeńskie kluski ziemniaczane,naleśniki bodeńskie,badenskie kluski zemniaczane