Makłowicz odwiedza winiarnię w miasteczku Sulzburg-Laufen. Później idzie do winnicy, gdzie gotuje badische schupfnudeln – kluski ziemniaczane z białymi szparagami. W restauracji w Heitersheim kucharz zamawia egzotyczną zupę curry z mleczka kokosowego z pieczonym przegrzebkiem i dwa rodzaje szynki – wędzona i gotowaną. Miejscowym specjałem są grube naleśniki poszarpane na kawałki. Robert poleca także szparagi z polędwiczką cielęcą, do tego domowe kluski szpecle i kieliszek czerwonego wina.
Kluseczki ziemniaczane z sosem ze szparagów – Badische Schupfnudeln
Składniki:
- 500 g puree z ziemniaków
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 100 g masła klarowanego
- 1 pęczek szparagów
- 100 ml kwaśnej śmietanki
- 150 ml białego wina
- 1 pęczek koperku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
- Do puree ziemniaczanego dodać mąkę, jajko, gałkę muszkatołową, sól i wyrobić na gładką masę. Ciasto powinno być lekko twarde. Wyłożyć je na oprószoną mąką deskę, ukształtować w rulon i pokroić na kluseczki.
- Na patelni roztopić klarowane masło i wrzucić kluseczki, smażyć tak długo aż się zrumienią. Gdy są gotowe, wyjąć z patelni i odsączyć na ręczniku papierowym.
- Sos: Do rondelka wlać wino, dodać pokrojone w kostkę szparagi i dusić ok. 10 min.
- Dodać śmietankę, biały pieprz, sól i posiekany koperek. Zagotować.
- Wyłożone na talerz kluseczki polać sosem, posypać koperkiem i podawać.
Źródło: tvp.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: badeńskie kluski ziemniaczane,naleśniki bodeńskie,badenskie kluski zemniaczane