Ugotowani – Warszawa: Aleksandra, Aleksandra, Paweł, Kuba, (odc. 12, sezon 3)

W najbliższym odcinku do walki o 5 tysięcy złotych staną mieszkańcy Warszawy.

Aleksandra Kisiel – dziennikarka, na co dzień pracująca w redakcji kobiecego pisma, Aleksandra Jaźwiec – instruktorka nauki jazdy, Paweł Matławski – właściciel firmy zajmującej się sprowadzaniem artykułów sportowych oraz Kuba Łabno – wokalista oraz instruktor zajęć tanecznych dla dzieci. W warszawskim odcinku na stołach „Ugotowanych” zagoszczą między innymi: „Tłuściutkie pajdki, czyli staropolski przysmak z dzieciństwa”, „Kaczka pływaczka” czy „Dydki w zielonej kąpieli”. Uczestników programu nie ominie również „Nowojorska kolacja na białołęckim stole”. Warszawski odcinek to jak zawsze wybuchowa mieszanka różnych kuchni i osobowości. Czterech niezwykłych bohaterów i cztery niepowtarzalne pomysły na idealną kolację. Kto tym razem okaże się najbardziej wyrafinowanym smakoszem a kto najzdolniejszym kucharzem? Czyje dania sprostają wysokim wymaganiom uczestników i zasłużą na miano najlepszej spośród czterech kolacji? Dwunasty odcinek to jak zawsze świetna zabawa, ale również ostra rywalizacja! Nagroda to nie tylko kulinarne uznanie, ale również wygrana wysokości 5 tysięcy złotych!

Przepisy Aleksandry Jaźwiec

PRZYSTAWKA: Italijskie co nieco

Przepisy ALEKSANDRY JAŹWIEC, 3 sezon, Warszawa

Składniki:

•    4 pomidory
•    4 jajka
•    1 łyżka masła
•    10 szalotek lub 2 średnie cebule
•    mała cukinia
•    marchewka
•    puszka krojonych pomidorów lub 3 średnie pomidory ( sparzone, obrane i pokrojone)
•    mozzarella (ilość wg uznania)
•    pieprz, sól,
•    szczypta cukru
•    zioła prowansalskie,
•    1 mały ząbek czosnku

Sposób przygotowania:
W pomidorach odcinamy górne części i odkładamy. Z pomidorów wydrążamy środek. Dno pomidorów solimy a następnie wykładamy mozzarellą.  Na roztopionym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię, cebulę oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Następnie dodajemy startą na grubej tarce marchewkę. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Gotową masę wkładamy w wydrążone pomidory. Na wierzch wbijamy po jednym jajku, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i przykrywamy górnymi częściami. Pomidory dusimy pod przykryciem przez około 10 – 15 minut. Przed podaniem posypujemy odrobiną ziół prowansalskich. Na talerz wykładamy łyżkę lub dwie sosu z duszonymi warzywami a na wierzch pomidora z jajkiem. Podajemy z grzanką z bagietki.

DANIE GŁÓWNE: Dydki w zielonej kąpieli

 Dydki w zielonej kąpieli

Składniki:

•    4 piersi kurczaka
•    2 opakowania świeżego szpinaku 2 x 250 g lub mrożonego około 400- 450g
•    1 opakowanie sera gorgonzola (ok. 100 g)
•    350 ml śmietanki 30 % lub 36 % tłuszczu
•    1 kg marchewki
•    opakowanie ryżu basmati
•    sól, pieprz
•    łyżka masła
•    3 ząbki czosnku
•    bulion warzywny
Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka dzielimy i delikatnie rozbijamy, zachowując podobną grubość. Oprószamy solą, pieprzem i odstawiamy. Następnie na patelni roztapiamy masło z rozgniecionym czosnkiem. Dodajemy umyty szpinak. Może być mrożony, zmiksowany. Świeży podsmażony szpinak miksujemy na niezbyt gładką masę. Następnie dodajemy  opakowanie śmietanki i ser. Na bardzo małym ogniu odparowujemy, aż sos zgęstnieje. Mięso obtaczamy w mące i smażymy do zrumienienia. Marchewkę gotujemy w bulionie, następnie miksujemy na gładką masę i doprawiamy masłem, solą i pieprzem. Mięso podajemy z ryżem i purée z marchewki.

DESER: Wiśniowy drift  Wiśniowy drift

Ciasto

Składniki:
•    1/4 kostki margaryny
•    4 żółtka
•    3 łyżki oleju
•    3/4 szklanki cukru
•    1 cukier waniliowy
•    2 szklanki mąki
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
Składniki:
•    1 kg białego sera ( najlepiej twarogu trzykrotnie mielonego do serników)
•    1/2 szklanki cukru
•    1 opakowanie cukru waniliowego
•    1 opakowanie budyniu śmietankowego
•    3 jajka
•    2 szklanki zimnego mleka
•    1/2 szklanki oleju
•    sok z jednej dużej cytryny

Piana
Składniki:
•    4 białka
•    1/2 szklanki cukru pudru
•    szczypta proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i szybko wyrabiamy na gładką masę. Następnie kruszymy i wysypujemy na dno blachy do pieczenia o wymiarach 20 cm x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli nie mamy gotowej masy serowej, ser biały mielimy trzykrotnie. W naczyniu do miksowania łączymy cukier, cukier waniliowy, mleko, jajka, budyń i olej. Następnie powoli dodajemy ser i całość miksujemy. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Kiedy masa jest już dobrze zmiksowana wylewamy ją na blachę wyłożoną wcześniej przygotowanym surowym ciastem. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200ºC. Pianę z białek ubijamy na sztywną bezę, dodając do niej stopniowo cukier puder i szczyptę proszku do pieczenia. Po 40 minutach wysuwamy ciasto z piekarnika i na wierzch wykładamy ubitą pianę. Całość pieczemy jeszcze około 20 – 30 minut w temperaturze 210ºC tak aby beza delikatnie zbrązowiała. Po upieczeniu ciasta trzymamy je jeszcze, przez około 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie schładzamy. Rosa na serniku powinna się pojawić po kilku godzinach. Gotowe ciasto podajemy na zimno z gorącymi wiśniami.

Sos wiśniowy
Składniki:
•    450 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
•    100 g cukru
•    łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
•    50 g wódki lub whisky
Sposób przygotowania:
Wiśnie zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody.  Wlewamy do wiśni i mieszając, zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy alkohol.

Źródło: ugotowani.tvn.pl

 

Przepisy Kuby Łabno

PRZYSTAWKA: Tłuściutkie pajdki, czyli staropolski przysmak z dzieciństwa

Przepisy KUBY ŁABNO, 3 sezon, Warszawa
Składniki:

•    1/2 kg mąki pszennej
•    1/2 szklanki otrąb
•    garść siemienia lnianego
•    garść pestek słonecznika
•    1/2 szklanki mleka
•    50 g drożdży
•    łyżeczka cukru
•    1 łyżka kminku
•    szczypta soli
•    1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy siemię lniane, pestki słonecznika, otręby, mąkę, płaską łyżkę soli.
Następnie oddajemy rozpuszczone w mleku drożdże i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dodając trochę wody. Po wyrobieniu ciasta przekładamy je do wysmarowanej oliwą miski i przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy na ok. 1 godzinę. Po godzinie wkładamy ciasto do formy i jeszcze odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 250ºC ok. 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy jeszcze przez godzinę.

Smalec:
Składniki:
•    1/2 kg słoniny
•    30 dag mięsa mielonego lub boczku
•    2 średnie cebule
•    sól pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy na średnim ogniu. Następnie dodajemy cebulę również pokrojoną w kostkę. Osobno smażymy na patelni mięso mielone. Przyprawiamy do smaku. Po zeszkleniu się cebuli dodajemy mięso i całość smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Gotowy smalec, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i odstawiamy do ostygnięcia.

DANIE GŁÓWNE: Kolorowa samba warzywna, czyli do wyboru do kompotu

Kolorowa samba warzywna, czyli do wyboru do kompotu
Pulpety mięsne

Składniki:
•    1/2 kg mięsa wieprzowego
•    30 dag cielęciny
•    jedna cebula
•    2 ząbki czosnku
•    jajko
•    łyżeczka soli i pieprzu
•    szczypta majeranku
•    2 łyżki mąki
•    łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Mięso razem z cebulą i czosnkiem mielimy na gładką masę i doprawiamy do smaku. Z wyrobionej masy  formujemy kulki, które obtaczamy w mące i smażymy na oliwie przez 2 minuty z każdej strony.

Sos warzywny
Składniki:
•    2 marchewki
•    1 pietruszka
•    pół selera
•    cebula
•    jeden por
•    natka pietruszki i selera
•    szklanka bulionu warzywnego
•    sól pieprz
•    łyżka masła i oliwy z oliwek
•    2 listki laurowe
•    4 ziarenka pieprzu
•    2 ziarenka ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Warzywa bardzo drobno kroimy lub ścieramy na grubych oczkach. Do rondla dajemy masło, oliwę i warzywa. Doprawiamy do smaku, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie dodajemy obsmażone wcześniej pulpety i dusimy jeszcze przez ok. 20 minut. Pulpety podajemy z duszonymi warzywami i purée ziemniaczanym.

DESER: Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Ciasto
Składniki:
•    4 jaja
•    15 dag cukru
•    20 dag masła
•    15 dag orzechów włoskich
•    5 dag mąki
•    2 łyżeczki kakao
•    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
•    powidła morelowe
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka, kakao, zmielone orzechy oraz
przesianą mąkę z sodą. Całość ponownie dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Gotowa masę wykładamy do formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 50 minut. Wystudzone ciasto smarujemy powidłami morelowymi, na które wykładamy masę orzechową z alkoholem a następnie polewamy  masa czekoladową.

Masa orzechowa z alkoholem
Składniki:
•    30 dag orzechów włoskich
•    0,25l wódki
•    0,25l rumu
Sposób przygotowania:

Zmielone orzechy mieszamy z alkoholami i wykładamy na upieczone ciasto.
Masa czekoladowa
Składniki:
•    3 jajka
•    15 dag cukru
•    20 dag masła
•    10 dag czekolady
•    2 łyżki kakao
•    kieliszek spirytusu
Sposób przygotowania:
Jajka z cukrem ubijamy na parze. Ubitą do białości masę jajeczną studzimy.
Masło ucieramy z cukrem i kakao, następnie dodajemy roztopioną czekoladę, na koniec  dolewamy kieliszek spirytusu. Tak przygotowane masło łączymy z masą jajeczną. Gotową masę polewamy upieczone ciasto.

Źródło: ugotowani.tvn.pl

 

Przepisy Pawła Matławskiego

PRZYSTAWKA: Dobiegający koniec lata

Przepisy PAWŁA MATŁAWSKIEGO, 3 sezon, Warszawa
 Składniki: 

•    1 bakłażan
•    2-3 duże pomidory
•    opakowanie mozzarelli
•    tymianek,
•    bazylia,
•    rukola do dekoracji
•    czosnek
•    ocet balsamiczny
•    sól i oliwa.

Sposób przygotowania:
Bakłażana myjemy, kroimy w grube plastry i wykładamy na papierowy ręcznik na około 2 minuty. Pomidora i mozzarellę kroimy również w grube plastry. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Na gorącą oliwę wykładamy plastry bakłażana i plasterki czosnku. Całość posypujemy tymiankiem i solą a następnie obsmażamy przez około 2-3 minuty z każdej strony. Na tym samym tłuszczu obsmażamy plastry pomidora przez około  minutę z  każdej strony. Obsmażone wcześniej warzywa układamy na przemian na blasze do pieczenia. Na wierzchu układamy plastry mozzarelli. Całość zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180-200ºC. Gotowe warzywa podajemy pokropione octem balsamicznym i przystrojone bazylią i rukolą.

DANIE GŁÓWNE: Kaczka pływaczka

 Kaczka pływaczka

Składniki:

•    4 kacze piersi
•    szklanka wytrawnego czerwonego wina
•    4 pomarańcze
•    imbir
•    8 ziemniaków
•    2 gruszki
•    żurawina
•    ananas w syropie
•    olej
•    2 łyżki cukru
•     sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy marynatę: do wina dodajemy trzy plasterki imbiru oraz sok i startą skórkę z pomarańczy. Piersi kaczki myjemy, suszymy następnie bardzo ostrym nożem ukośnie nacinamy skórkę i wcieramy trochę soli. Mięso układamy w naczyniu, zalewamy  marynatą tak, aby było zakryte i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy kaczkę z marynaty i obsmażamy na gorącym oleju przez 6 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia zalewamy ją winno-pomarańczową marynatą, dodajemy sok z kolejnej pomarańczy i dusimy na wolnym ogniu przez 20 do 25 minut. Następnie przykrywamy plasterkami pomarańczy, ewentualnie dodając jeszcze sok. Gruszki obieramy, wyjmujemy łyżeczką gniazda nasienne tak, by tworzyły kształt małych misek, które wypełniamy żurawiną. Tak przygotowane gruszki dodajemy do kaczki 5 minut przed zakończeniem duszenia razem pozostałymi plasterkami pomarańczy, które rozkładamy na powierzchni mięsa. W trakcie duszenia kaczki przygotowujemy ziemniaki. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie uważając, by się nie rozgotowały. Kiedy ziemniaki są już gotowe odcedzamy je a następnie podsmażamy posypane cukrem. W trakcie smażenia ziemniaki delikatnie obracamy aż się skarmelizują. Gotową kaczkę podajemy z ziemniakami, gruszką oraz plastrem ananasa z żurawiną.

DESER: Champion polskich cyklistów

Champion polskich cyklistów

Składniki:

•    1 szklanka kaszy (kasza manna)
•    1 szklanka cukru
•    1 szklanka mąki
•    1 kostka masła
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    dwie łyżki, drobnego, brązowego cukru
•    wanilia lub opakowanie cukru waniliowego
•    około 12 soczystych jabłek
•    lody waniliowe lub malaga
Sposób przygotowania:
Cukier, kaszę manną i mąkę mieszamy, dodajemy jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, wanilię a następnie dzielimy na trzy części. Jabłka, ścieramy na grubej tarce. Formę do ciast wykładamy papierem do pieczenia, brzegi formy smarujemy masłem. Następnie wykładamy gotową masę na przemian ze startymi jabłkami tak aby ostatnią warstwą była masa, którą posypujemy dwiema łyżkami brązowego cukru i pokrojonym masłem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180ºC przez około godzinę. Upieczone ciasto kroimy i podajemy z gałką lodów.

Źródło: ugotowani.tvn.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: ugotowani przepis na rybe w soli warszawa odc 12