Wołowina Wellington
Składniki:
- 800 g dobrej jakości wołowiny
- osełka masła
- gałązka tymianku
- szczypta posiekanej natki pietruszki
- 500 g ciasta francuskiego
- chlust oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekane drobno
- 4 grzyby Portobello lub 4 pieczarki, drobno pokrojone
- 6 liści kapusty
- 1 jajko, rozbite widelcem do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania:
- Przypraw wołowinę odpowiednio. Rozgrzej na patelni oliwę i lekko obsmaż wołowinę z każdej strony (max. po 2 minuty z każdej strony – mięso nie ma być całkiem usmażone). Zdejmij z ognia przełóż na talerz aby ostygło.
- Rozgrzej masło na patelni, dodaj czosnek i tymianek, Dodaj grzyby i smaż aż nabiorą koloru, dodaj sól i pieprz. Gdy grzyby będą już miały złoty kolor a woda z nich odparuje, zdejmij z ognia i dodaj natkę pietruszki. Pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotuj liście kapusty, odetnij głąb. Zblanszuj je przez 2 minuty w gorącej wodzie i włóż do zimnej wody (to spowoduje, że nabiorą koloru). Pozostaw do ostygnięcia.
- Rozłóż liście na blacie, rozłóż na środku grzyby i połóż na nich mięso. Zawiń ściśle mięso liśćmi sałaty aby ciasto nie namokło.
- Rozwiń ciasto francuskie, przekrój na 2 nierówne kawałki (1/3 i 2/3). Odwróć mięso owinięte w kapustę i połóż na mniejszym kawałku ciasta. Przykryj wierzch ciasta większym kawałkiem.Wałkiem dociśnij łączenie ciasta, aby wyszło powietrze a ciasto szczelnie się skleiło. Nożem wygnieć na brzegu wzorek dodatkowo uszczelniając ciasto. Odetnij nadmiar ciasta na brzegach.
- Nożem zrób 3 nacięcia na wierzchu ciasta – tędy będzie uciekać para wodna. Posmaruj ciasto roztrzepanym widelcem jajkiem. Włóż całość do lodówki na 20 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni a w nim formę do pieczenia. Połóż mięso na gorącej formie do pieczenia i piecz 20 minut.. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Aby ciasto bylł krwiste (rare), piecz przez kolejne 20 minut (jeśli ma być bardziej wypieczone – wydłuż czas pieczenia do 40 dodatkowych minut.
- Wyjmij z piekarnika, pozostaw na 5 minut aby lekko ostygło. Pokrój na plastry i podawaj.
Wędzony hot-dog
Składniki:
- 6 sztuk dobrej jakości kiełbasek połączonych razem (nierozdzielanych)
- odrobina oliwy
- garść plasterków cebuli
- 6 bułek hot-dogowych
- keczup i musztarda
Przybory do przygotowania wędzarni do wędzenia na zimno:
- plastikowy kosz na śmieci
- drewniany kołek o długości 15 cm
- wiertło do drewna 16 mm
- wiertło do metalu
- beczka na ropę, umyta i osuszona
- nożyczki lub nożyce do blachy
- kuchenka turystyczna
- worek trocin
- hak do mięsa
Sposób przygotowania:
- Wędzarnia: Wywierć 2 otwory w dnie kosza, następnie równoległe otwory w bokach kosza. Przełóż przez otwory w bokach drewniany kołek – będzie on pełnił rolę wieszaka wędzarni. Odetnij nadmiar kołka po obu stronach kosza.
- Wywierć otwory dookoła wieczka beczki na ropę aby móc odciąć wieko. Odetnij wieko nożyczkami lub innym narzędziem (uważaj na ostre krawędzie beczki).
- Połóż beczkę dnem do dołu na kuchence turystycznej i przymocuj. Nasyp na dno beczki trociny drewna i podpal duży ogień na kuchence aż wióry zaczną się dymić. Następnie zmniejsz ogień do minimum. Przykryj beczkę z wierzchu koszem na śmieci i jesteś gotowy do wędzenia na zimno.
- Uwieś kiełbaski na drewnianym kołku i na wolnym ogniu wędź przez 3 godziny.
- Po uwędzeniu wrzuć kiełbaski do garnka z gotującą się wodą (kiełbaski powinny się móc obracać swobodnie w wodzie) i gotuj je 5 minut aż będą pulchne i soczyste. Wyjmij je z wody i pozostaw. na chwilę.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Smaż kiełbaski przez 5 minut z każdej strony.
- Dodaj na patelnię cebulę i podsmaż.
- Podawaj kiełbaski w bułce hot-dog z cebulą, musztardą i keczupem.
- Tak utworzoną wędzarnię możesz wykorzystywać do wędzenia ryb, sera, mięs czy soli morskiej.
Ciasto Lardy ze smalcu
Składniki na ciasto:
- 275 g mąki
- szczypta soli
- 50 g smalcu
- 5 g suszonych drożdży lub 10 g świeżych drożdży
- 175 ml gorącej wody
Pozostałe składniki:
- 250 g cukru pudru
- 200 g smalcu
- garść rodzynek sułtańskich
Sposób przygotowania:
- Wyłóż 2 formy do pieczenia o wymiarach 15×15 cm papierem do pieczenia.
- Wymieszaj mąkę, sól i smalec w dużej misce. Rozpuść drożdże w gorącej wodzie, dodaj do ciasta i wymieszaj wszystkie składniki.
- Wygniataj ciasto przez 15 minut ręcznie lub 10 minut mikserem. Gdy ciasto jest już gładkie i elastyczne, włóż je do miski, przykryj folią spożywczą. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na godzinę lub do czasu gdy podwoi swoją objętość.
- W międzyczasie wymieszaj mikserem lub drewnianą łyżką miękki smalec z cukrem.
- Gdy ciasto jest już gotowe, podziel je na 2 części. Uformuj z porcji ciasta kulkę i na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkuj ciasto na 20 cm okręg.
- Rozsmaruj mieszankę smalcu z cukrem na cieście. Następnie złóż ciasto przy pomocy szerokiego noża w następujący sposób: zewnętrzne brzegi złóż to środka (z okręgu powstanie kwadrat. Następnie złóż każdy z rogów do środka kwadratu.
- Następnie rozwałkuj ponownie lekko tak przygotowane ciasto i rozsmaruj łyżką smalec z cukrem. Na wierzch wysyp odrobinę rodzynek. Złóż ciasto jak poprzednio. Następnie lekko rozwałkuj ciasto aby dopasować je do wielkości formy do pieczenia.
- Rozsmaruj dno i brzegi formy do pieczenia smalcem z cukrem, posyp łyżką cukru. Następnie włóż do formy ciasto gładką stroną do dołu. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni. Piecz ciasta przez 45 minut (ciasto po upieczeniu powinno dać łatwo się wyjąc z formy przy pomocy szerokiego noża). Spód ciasta powinien się skarmelizować.
- Po upieczeniu i wyjęciu ciasta z piekarnika, pozostaw je na pół godziny – do godziny do ostygnięcia, aż skarmelizowany spód stężeje.
Klasyczna szarlotka
Składniki na słodkie ciasto:
- 225 g mąki
- 110 g zimnego masła
- szczypta soli
- ziarna z 1 laski wanilii
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
- odrobina mleka
Składniki:
- 100 g masła
- 1 duża laska cynamonu
- 6 jabłek odmiany Cox, obranych, bez gniazd nasiennych, posiekanych
- 6 jabłek odmiany Bramley, obranych, bez gniazd nasiennych, posiekanych
- 100 g miękkiego brązowego cukru
- skórka i sok z 1 cytryny
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Na słodkie ciasto zagnieć razem mąkę, cukier puder i zimne masło. Dodaj 4 żółtka, sól, odrobinę mleka i ziarna wanilii ponownie zagnieć. Owiń gotowe ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Na dużej patelni rozpuść masło aż zacznie się pienić. Dodaj laskę cynamonu, jabłka, cukier, skórkę i sok z cytryny. Smaż jabłka na wolnym ogniu aż zmiękną ale pozostało jeszcze trochę większych kawałków. Pozostaw do ostygnięcia.
- Podziel ciasto na dwie części, rozwałkuj każde z nich na grubość 3 mm. Jedną część ciasta wyłóż na dnie i ścianach formy do pieczenia (lub formy na tartę). Następnie wyłóż na wierzch ostudzone jabłka. Przykryj jabłka drugim kawałkiem ciasta.
- Palcami zagnieć brzegi ciasta aby się szczelnie zamknęło. Posyp wierzch ciasta cukrem pudrem i piecz ciasto w piekarniku przez 30 minut aż będzie złoto-brązowe.
Ciasto porowe z kurczakiem
Składniki:
- osełka masła
- 3 pory, umyte i porozrywane na strzępy
- mały pęczek tymianku
- 6 plasterków bekonu, posiekanego
- mięso z 6 udek z kurczaka, bez kości, pokrojonego w kostkę
- 2 czubate łyżki mąki
- szklanka dobrego białego wina
- 250 ml zakwaszonej śmietany
- mały pęczek estragonu, posiekanego
Składniki na kruche ciasto:
- 600 g mąki
- 150 g sosu z pieczeni wołowej
- 150 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki zimnej wody
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Wymieszaj mąkę, tłuszcz z pieczeni aż znikną grudki. Dodaj zimne masło i mieszaj aż powstaną duże okruchy. Dodaj zimnej wody, zagnieć aż połączą się składniki. Zroluj ciasto w długi rulon i zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki do schłodzenia na 30 minut.
- Rozgrzej dużą patelnię na ogniu, roztop masło. Dodaj kawałki pora, sól, pieprz, tymianek i smaż aż por będzie miękki i słodki.
- Przypraw kurczaka solą i pieprzem. Na osobnej patelni podsmaż bekon aż będzie chrupiący, dodaj kurczaka i podsmaż kurczaka i bekon na brązowy kolor.
- Gdy pory zmiękną, dodaj mąkę i wino i smaż kilka minut aż alkohol odparuje. Dodaj podsmażonego kurczaka z bekonem, dodaj zakwaszoną śmietanę. Wymieszaj i dodaj posiekany estragon. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do wystygnięcia.
- Podziel ciasto na 2 porcje. Uformuj z nich kule, rozwałkuj na grubość 3 mm. Jednym ciastem pokryj dno i ściany formy do tarty lub formy do pieczenia. na ciasto wyłóż smażonego pora oraz kurczaka z bekonem. Przykryj drugim ciastem i zagnieć brzegi ciasta.
- Posmaruj wierzch ciasta rozbitym widelcem jajkiem. Piecz zapiekankę przez 25 minut na złoto-brązowy kolor.
Oryginalne nazwy przepisów: Beef Wellington, Smoked hot-dog, Lardy cake, Apple pie, Chicken leek pie
Źródło: [1], [2], [3], [4], [5], [6]