Pascal Brodnicki: Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki na Cordon Bleu:
- 4 piersi kurczaka, umyte i osuszone
- 180 g sera manchego, pokrojonego w plastry o grubości 0,5 cm
- 16 plastrów salami chorizo
- 50 g masła
- 125 g płatków kukurydzianych
- świeżo mielona sól
- świeżo mielony pieprz
Składniki na sos:
- niewielka ilość oliwy z oliwek extra virgin
- 200 g pieczarek, umytych i pokrojonych w półtalarki
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
- 120 ml śmietany 30%
- 2 posiekane ząbki czosnku
- świeżo mielona sól
- świeżo mielony pieprz
Składniki na sałatkę:
- 2 bulwy kopru włoskiego, umyte i posiekane
- 1 pomarańcza (tylko wykrojone segmenty miąższu)
- sok z 1/2 limonki, sparzonej i umytej
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 pęczka kolendry, umytej, posiekanej
- świeżo mielona sól
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Przygotuj folię spożywczą, tłuczek, pędzelek, mikser i naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra/dół).
- Cordon Bleu: Umyte i osuszone piersi kurczaka rozbijamy za pomocą tłuczka między płatami folii spożywczej. Ser manchego obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm.
- Rozbite piersi kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, następnie na każdą pierś kładziemy po 2 plasterki sera manchego, po 3-4 plasterki salami chorizo i za pomocą folii spożywczej rolujemy (muszą powstać nam roladki).
- Na patelni rozpuszczamy masło. Płatki kukurydziane rozdrabniamy za pomocą miksera (kawałki płatków powinny być jeszcze widoczne).
- Roladki doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem, następnie przekładamy do naczynia z pokruszonymi płatkami i za pomocą pędzelka smarujemy je rozpuszczonym masłem, jednocześnie obtaczając je w płatkach.
- Cordon bleu układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra/dół) na 25-30 minut.
- Sos: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy pieczarki pokrojone w półtalarki, doprawiamy je solą i smażymy do momentu, aż puszczą wodę. Dodajemy 2 ząbki czosnku, posiekane, chwilkę smażymy, zalewamy białym winem i śmietaną. Dodajemy curry, mieszamy.
- Gotujemy do momentu, aż sos się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
- Sałatka: Koper włoski siekamy, gotujemy chwilę we wrzącej wodzie, następnie odcedzamy i hartujemy w misce z lodem.
- Winegret: sok z 1/2 limonki, 1 łyżeczka musztardy dijon, 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oliwy z oliwek mieszamy za pomocą trzepaczki. Koper włoski maczamy w winegrecie, przekładamy do miski. Dodajemy segmenty pomarańczy i posiekaną kolendrę. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Cordon bleu wyciągamy z piekarnika. Na talerz wykładamy sos oraz pokrojone mięso. Dekorujemy kolendrą. Sałatkę wkładamy do małych miseczek.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/cordon-bleu-po-hiszpansku-z-salatka
Karol Okrasa: Prosta paella z kurczakiem
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygtoowania: 1 godzina 5 min
Składniki:
- 500 g ryżu do paelli
- 1 kg ud kurczaka, umytych i osuszonych
- 1 kiełbasa chorizo, pokrojona w plastry o szerokości 1 cm
- 20 g ostrej papryczki pokrojonej w talarki z gniazdami nasiennymi
- 30 g umytej świeżej kolendry
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
- 1 pęczek cebuli dymki, pokrojonej w kosteczkę
- niewielka ilość sosu piri-piri
- 2 limonki, sparzone i umyte
- niewielka ilość oliwy z oliwek extra virgin
- niewielka ilość oleju rzepakowego
- 10-15 oliwek z sardelami
- 5 g kurkumy
- sól
- biały pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 150°C (termoobieg). Przygotuj głęboki garnek z pokrywką, którego można używać w piekarniku.
- Udka kurczaka pozbawiamy kości, z kości gotujemy wywar (kości wrzucamy do garnka z zimną osoloną wodą z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy hiszpańskiej, gotujemy). Jeśli uda są duże, kroimy je na pół.
- Mięso marynujemy białym pieprzem i solą. Na dnie głębokiego garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, smażymy kurczaka z obu stron, na początku skórą do dołu, na mocno brązowy kolor.
- Do dobrze przesmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną kiełbasę chorizo (niewielką ilość pozostawiamy, będziemy używać w dalszej części przepisu), pokrojony w plastry czosnek, pokrojoną cebulę. Często mieszamy. Chwilę smażymy (nie można dopuścić do przypalenia się chorizo). Kurczaka zdejmujemy z patelni i przekładamy do miseczki.
- Do garnka, w którym smażył się kurczak, a nadal jest chorizo, czosnek i cebulka, wrzucamy 1/2 kg suchego ryżu. Mieszamy, dorzucamy 1/2 limonki pokrojonej na mniejsze części i sok z 1/2 limonki. Dodajemy kurkumę (mniej więcej 1,5-2 łyżeczki), mieszamy. Doprawiamy ostrą papryczką, pokrojoną w plastry, razem z gniazdami nasiennymi. Do ryżu dodajemy wywar z kości (proporcje wywaru do ryżu: 1:1,5). Całość doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem, mieszamy.
- Dodajemy pozostałe plastry chorizo, kurczaka ponownie wkładamy do garnka. Garnek przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 30-35 minut.
- Kolendrę siekamy dość grubo. Wyciągamy naczynie żaroodporne z piekarnika, doprawiamy sokiem z 1/2 limonki i niewielką ilością oliwy z oliwek extra virgin. Dodajemy posiekaną kolendrę i oliwki z sardelami.
- Paellę kładziemy na talerz, całość polewamy odrobiną sosu piri-piri.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/prosta-paella-z-kurczakiem