Robert Makłowicz odwiedza Asti we Włoszech. W średniowieczu była to wolna republika miejska i najpotężniejszy ośrodek w całym Piemoncie. Dzisiaj Asti to niewielkie centrum regionu Monferrato, słynące z czerwonych win barbera, białych muskatów i win musujących. Przy Via Brofferio jest cukiernia – torroneria-cioccolateria. Właściciel częstuje podróżnika „dumą Piemontu” – nugatem. W restauracji w centrum miasta dziennikarz degustuje wędliny i sery. Danie główne to kwadratowe pierożki w sosie z pieczeni.
Vitello Tonnato – cielęcina w sosie z tuńczyka
Składniki:
- 700 g cielęciny (z udźca),
- 5-6 łyżek oliwy,
- 500 ml wytrawnego białego wina,
- 2 liście laurowe,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz.
Składniki na sos:
- 2 żółtka,
- 200 ml oleju słonecznikowego,
- sok z 1 cytryny,
- 2 drobno posiekane filety z sardeli (anchois),
- 100 g tuńczyka w oleju,
- 2 łyżki kaparów
Sposób przygotowania:
- W rondlu mocno obsmażyć mięso na niewielkiej ilości oliwy. Posolić i doprawić pieprzem podlać białym winem. Dodać liście laurowe, seler naciowy oraz czosnek i dusić około 50 min.na średnim ogniu. Ostudzić.
- Do żółtek w misce powoli wlewać olej, cały czas mieszając, początkowo mała strużką, potem większą, aż powstanie majonez. Dodać sok z cytryny, wymieszać.
- Do tak przygotowanego sosu dodać tuńczyka, posiekane kapary i filety z sardeli.
- Całość zmiksować, posolić do smaku.
- Zimne mięso pokroić w plastry, ułożyć na talerzu i posmarować sosem.
- Można przybrać całość całymi kaparami i sproszkowaną słodką papryką.
Bagna caoda – gorący sos
Składniki:
- 150 ml oliwy,
- 50 g masła,
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku,
- 2-3 drobno pokrojone filety z sardeli (anchois).
Sposób przygotowania:
W rondelku podgrzać oliwę, dodać czosnek, sardele i masło. Gotować ok 30 min. ciągle mieszając aż powstanie kremowy sos. Podawać w podgrzewaczu do fondue razem z pokrojonymi w słupki z kawałkami surowych jarzyn lub polewając sosem upieczone i obrane ze skórki papryki.
Źródło: http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/maklowicz-w-podrozy/przepisy/bagna-caoda-goracy-sos/5654622
Użytkownicy trafili tutaj szukając: https://blog wojnanasmaki pl/5726 maklowicz-w-podrozy-asti-wlochy-odc-99/