Robert Makłowicz odwiedza region Langhe oraz miasto Alba, słynące z białych trufli. W pierwszą niedzielę października odbywa się otwarcie sezonu na trufle. Miasto staje się wtedy targiem spożywczym. W scenerii restauracyjnego ogrodu dziennikarz gotuje risotto z winem barolo i truflami. W tej części Włoch obowiązkową przekąską do wina są piemockie paluszki grissini. W grissinificio można zobaczyć, jak się je wytwarza. Podróżnik odwiedza wiejską masarnię w okolicy Alby. W przyzakładowym sklepie można kupić wędlinę o nazwie salsiccia di verduno.
Risotto z winem barolo i truflami
Składniki:
- 100 g masła
- 1 cebula, drobno posiekana
- 400 g ryżu typu arborio lub carnaroli
- 250 ml wina barolo
- 700 ml bulionu
- 1 trufla
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Połowę masła roztopić w dużej patelni, dodać cebulę i zeszklić ją – nie rumienić! Dodać ryż i krótko podsmażyć ciagle mieszając, wlać wino i gotować do wchłonięcia wina prze ryż.
Stopniowo dolewać bulion, gotować aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Posolić i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem, dodać masło, zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 2 minuty. Wymieszać i podawać, posypując każdą porcję kilkoma wiórkami trufli.