Makłowicz w podróży – El Dorado, Ekwador (odc. 7)

Robert Makłowicz z symbolicznego środka Ziemi, położonego na przecinającym Ekwador równiku, wyrusza na wyprawę do mitycznego Eldorado. Podróż prowadzi przez położoną na wysokości ponad 4 tys. metrów przełęcz, która okazuje się doskonałym miejscem na przygotowanie śniadania. W miasteczku znanym ze źródeł termalnych można zjeść pstrąga a la befsztyk. Na moście zawieszonym nad dopływem Amazonki widzowie poznają złoto Inków. W gęstej dżungli zobaczą, jak smaży się placki z zielonej odmiany bananów.

Ekwadorskie śniadanie

Składniki:

  • oliwa
  • słodkie papryczki
  • kiełbaski paprykowane, zwykłe
  • kiszka
  • jajka
  • ostra papryka

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzać oliwę.
  2. Słodkie papryki przekroić wzdłuż, pozbawić pestek.
  3. Położyć na patelnię, skórką do dołu. Nieco przypalić.
  4. Zdjąć z patelni, zawinąć w papierowy ręcznik, obrać ze skórki.
  5. Wytrzeć patelnię, wlać świeżą oliwę, smażyć na niej kiełbaski paprykowane i zwykłe oraz kiszkę.
  6. Po przysmażeniu z jednej strony, wbić jajko.
  7. Przenieść jajko na talerz.
  8. Obok ułożyć kiełbaski, paprykę słodką oraz na jajkach paski ostrej papryki.

Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=239&lp_przepisu=1

 

Zupa z kaszą

Składniki:

  • wędzone żeberka
  • marchew
  • cebula czerwona
  • czosnek
  • kasza ekwadorska
  • nasiona kukurydzy
  • ziemniaki
  • ostra papryczka
  • natka kolendry
  • olej kukurydziany

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować wywar z wędzonych żeberek.
  2. Na patelni rozgrzać olej kukurydziany, wrzucić pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę oraz marchew, podsmażyć.
  3. Dodać posiekane ząbki czosnku.
  4. Dodać wywar spod żeberek, wymieszać.
  5. Mięso z żeberek pokroić, dodać do zupy.
  6. Wrzucić kaszę, nasiona kukurydzy oraz ziemniaki, pokrojone w kostkę.
  7. Z ostrej papryczki usunąć nasiona, pokroić ją w kosteczkę. Gotować.
  8. Przyprawić na końcu. Wlać do talerza, posypać natką kolendry.

Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=239&lp_przepisu=2

 

Smażone zielone banany

Składniki:

  • zielone banany
  • olej kukurydziany
  • zielona cytryna
  • czerwona cebula
  • ostra papryczka
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Zielone banany obrać, pokroić w dość grube plastry.
  2. Smażyć z obu stron na niezbyt gorącym oleju kukurydzianym.
  3. Wyłożyć na papierowy ręcznik, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  4. Każdy kawałek rozgnieść.
  5. Znowu przełożyć na patelnię i smażyć ok. 30 sek. z obu stron.
  6. Zdjąć, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  7. Przygotować sos: zmiksować zieloną cytrynę, czerwoną cebulę i ostrą papryczkę. Dodać wodę, posolić.

Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=239&lp_przepisu=3