Robert Makłowicz z symbolicznego środka Ziemi, położonego na przecinającym Ekwador równiku, wyrusza na wyprawę do mitycznego Eldorado. Podróż prowadzi przez położoną na wysokości ponad 4 tys. metrów przełęcz, która okazuje się doskonałym miejscem na przygotowanie śniadania. W miasteczku znanym ze źródeł termalnych można zjeść pstrąga a la befsztyk. Na moście zawieszonym nad dopływem Amazonki widzowie poznają złoto Inków. W gęstej dżungli zobaczą, jak smaży się placki z zielonej odmiany bananów.
Ekwadorskie śniadanie
Składniki:
- oliwa
- słodkie papryczki
- kiełbaski paprykowane, zwykłe
- kiszka
- jajka
- ostra papryka
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzać oliwę.
- Słodkie papryki przekroić wzdłuż, pozbawić pestek.
- Położyć na patelnię, skórką do dołu. Nieco przypalić.
- Zdjąć z patelni, zawinąć w papierowy ręcznik, obrać ze skórki.
- Wytrzeć patelnię, wlać świeżą oliwę, smażyć na niej kiełbaski paprykowane i zwykłe oraz kiszkę.
- Po przysmażeniu z jednej strony, wbić jajko.
- Przenieść jajko na talerz.
- Obok ułożyć kiełbaski, paprykę słodką oraz na jajkach paski ostrej papryki.
Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=239&lp_przepisu=1
Zupa z kaszą
Składniki:
- wędzone żeberka
- marchew
- cebula czerwona
- czosnek
- kasza ekwadorska
- nasiona kukurydzy
- ziemniaki
- ostra papryczka
- natka kolendry
- olej kukurydziany
Sposób przygotowania:
- Ugotować wywar z wędzonych żeberek.
- Na patelni rozgrzać olej kukurydziany, wrzucić pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę oraz marchew, podsmażyć.
- Dodać posiekane ząbki czosnku.
- Dodać wywar spod żeberek, wymieszać.
- Mięso z żeberek pokroić, dodać do zupy.
- Wrzucić kaszę, nasiona kukurydzy oraz ziemniaki, pokrojone w kostkę.
- Z ostrej papryczki usunąć nasiona, pokroić ją w kosteczkę. Gotować.
- Przyprawić na końcu. Wlać do talerza, posypać natką kolendry.
Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=239&lp_przepisu=2
Smażone zielone banany
Składniki:
- zielone banany
- olej kukurydziany
- zielona cytryna
- czerwona cebula
- ostra papryczka
- sól
Sposób przygotowania:
- Zielone banany obrać, pokroić w dość grube plastry.
- Smażyć z obu stron na niezbyt gorącym oleju kukurydzianym.
- Wyłożyć na papierowy ręcznik, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Każdy kawałek rozgnieść.
- Znowu przełożyć na patelnię i smażyć ok. 30 sek. z obu stron.
- Zdjąć, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Przygotować sos: zmiksować zieloną cytrynę, czerwoną cebulę i ostrą papryczkę. Dodać wodę, posolić.
Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=239&lp_przepisu=3