Makłowicz w podróży – skarby Ekwadoru (odc. 9)

Robert Makłowicz nadal podróżuje po Ekwadorze. Widzowie odkrywają skarby, które można zjeść lub wypić po uprzednim ich przygotowaniu bądź też na surowo. Przygotowania wymaga ziarno kakaowe, z którego na oczach widzów, w ogrodowej altanie, powstanie czekolada. Z dodatkiem soku z trzciny cukrowej i schłodzonych bananów stanowi doskonały deser w tropikalnych upałach prowincji Costa. Gatunków bananów niemal nieznanych w Europie rośnie w Ekwadorze co najmniej kilka. Tymczasem z morskich ryb podróżnik ugotuje danie zwane cazuela de pescado.

Cazuela de pescado

Składniki:

  • filety z suma morskiego
  • czosnek
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • pomidory
  • cebula
  • zielone banany
  • masło orzechowe
  • olej lub oliwa
  • kmin
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Filety z suma morskiego pokroić na mniejsze kawałki, lekko posolić.
  2. Czosnek zmiksować z kminem i solą.
  3. Skropić tym rybę, wymieszać, przykryć i odstawić.
  4. W międzyczasie przygotować sofrito: cebulę, czosnek, pomidory bez skórki i pestek oraz ostrą paprykę drobno posiekać.
  5. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na niej cebulę, czosnek i paprykę tak, aby były miękkie i przeźroczyste ale nie zrumienione.
  6. Dodać pomidory, obrane ze skórki i wypestkowane.
  7. Dolać trochę wody i dusić ok. 15 minut, aż większość płynu odparuje a masa przybierze konsystencję puree’.
  8. Banany obrać ze skórki, pokroić byle jak.
  9. Zmiksować z masłem orzechowym, wodą i ochłodzonym sofrito.
  10. Masa musi być gładka.
  11. Wlać z powrotem na patelnię, jeszcze dolać trochę wody i gotować ok. 20 minut na małym ogniu.
  12. Masa musi być gęsta i kleista. Wyłączyć ogień.
  13. Część masy wyłożyć na dno naczynia do zapiekania, na niej ułożyć warstwę ryby a następnie znowu masę bananowo – orzechową.
  14. Zapiekać w piecu przez ok. pół godziny.

Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=243&lp_przepisu=1

 

Langustynki

Składniki:

  • langustynki lub krewetki
  • cebula
  • ostra papryczka
  • oliwa
  • sok z zielonych cytrynek
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować sos: cebulę, ostrą papryczkę, natkę kolendry zmiksować z odrobiną wody, wlać oliwę i sok z zielonych cytrynek.
  2. Posolić, wymieszać, odstawić.
  3. Langustynki rozciąć nożem wzdłuż, wyjąć czarny przewód pokarmowy.
  4. Skropić sokiem z limetek.
  5. Położyć na rozgrzanym ruszcie, piec ok. 2 minuty.
  6. Podawać z gęstym sosem.

Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=243&lp_przepisu=2

Użytkownicy trafili tutaj szukając: kuchnia ekwadorska,sum morski