Robert Makłowicz nadal podróżuje po Ekwadorze. Widzowie odkrywają skarby, które można zjeść lub wypić po uprzednim ich przygotowaniu bądź też na surowo. Przygotowania wymaga ziarno kakaowe, z którego na oczach widzów, w ogrodowej altanie, powstanie czekolada. Z dodatkiem soku z trzciny cukrowej i schłodzonych bananów stanowi doskonały deser w tropikalnych upałach prowincji Costa. Gatunków bananów niemal nieznanych w Europie rośnie w Ekwadorze co najmniej kilka. Tymczasem z morskich ryb podróżnik ugotuje danie zwane cazuela de pescado.
Cazuela de pescado
Składniki:
- filety z suma morskiego
- czosnek
- słodka papryka
- ostra papryka
- pomidory
- cebula
- zielone banany
- masło orzechowe
- olej lub oliwa
- kmin
- sól
Sposób przygotowania:
- Filety z suma morskiego pokroić na mniejsze kawałki, lekko posolić.
- Czosnek zmiksować z kminem i solą.
- Skropić tym rybę, wymieszać, przykryć i odstawić.
- W międzyczasie przygotować sofrito: cebulę, czosnek, pomidory bez skórki i pestek oraz ostrą paprykę drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na niej cebulę, czosnek i paprykę tak, aby były miękkie i przeźroczyste ale nie zrumienione.
- Dodać pomidory, obrane ze skórki i wypestkowane.
- Dolać trochę wody i dusić ok. 15 minut, aż większość płynu odparuje a masa przybierze konsystencję puree’.
- Banany obrać ze skórki, pokroić byle jak.
- Zmiksować z masłem orzechowym, wodą i ochłodzonym sofrito.
- Masa musi być gładka.
- Wlać z powrotem na patelnię, jeszcze dolać trochę wody i gotować ok. 20 minut na małym ogniu.
- Masa musi być gęsta i kleista. Wyłączyć ogień.
- Część masy wyłożyć na dno naczynia do zapiekania, na niej ułożyć warstwę ryby a następnie znowu masę bananowo – orzechową.
- Zapiekać w piecu przez ok. pół godziny.
Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=243&lp_przepisu=1
Langustynki
Składniki:
- langustynki lub krewetki
- cebula
- ostra papryczka
- oliwa
- sok z zielonych cytrynek
- sól
Sposób przygotowania:
- Przygotować sos: cebulę, ostrą papryczkę, natkę kolendry zmiksować z odrobiną wody, wlać oliwę i sok z zielonych cytrynek.
- Posolić, wymieszać, odstawić.
- Langustynki rozciąć nożem wzdłuż, wyjąć czarny przewód pokarmowy.
- Skropić sokiem z limetek.
- Położyć na rozgrzanym ruszcie, piec ok. 2 minuty.
- Podawać z gęstym sosem.
Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=243&lp_przepisu=2
Użytkownicy trafili tutaj szukając: kuchnia ekwadorska,sum morski