Obłędne wypieki – Muffinki toffi z sokiem jabłkowym (odc. 17, sezon 2)

Susie, Charlotte i Medi szykują torty urodzinowe, a Eric piecze mufinki toffi z sosem jabłkowym.

Muffinki toffi z sokiem jabłkowym

Muffinki toffi z sokiem jabłkowym (źródło: bakingmad.com)

Muffinki toffi z sokiem jabłkowym (źródło: bakingmad.com)

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 12 sztuk
Poziom trudności: łatwe

Składniki na sos jabłkowy:

  • 300 g jabłek (2 duże jabłka), najlepiej odmiany Bramley
  • 100 g jasnego cukru Muscovado
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki Calvadosu
  • 1 łyżeczka wody

Dodatkowe składniki:

  • 275 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 75 g niesolonego miękkiego masła
  • 2 dużej jajka
  • 125 ml pełnotłustego mleka
  • 100 g krówek
  • 2 łyżeczki jasnego cukru Muscovado
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu wymieszanego z cukrem Muscovado

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (180 stopni z termoobiegiem). Wyłóż formę do muffinek papierowymi foremkami.
  2. Wymieszaj w dużej misce mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
  3. W osobnej misce utrzyj masło z jajkami, następnie dodaj mleko i wymieszaj. Dodaj do mąki z cukrem masę z jajek i masła. Wymieszaj mikserem na gładką masę. Miksuj na najwyższych obrotach przez 2-3 minuty. Dodaj pokruszone krówki i wymieszaj.
  4. Do formy na muffiny wyłóż łyżką ciasto do połowy wysokości. Następnie dodaj łyżkę masy z jabłek. Dopełnij formę ciastem. Posyp wierzch cynamonem z cukrem.
  5. Piecz przez 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do lekkiego ostygnięcia. Posyp wierzch cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło z półpłynnym nadzieniem.

Źródło: http://bakingmad.com/recipes/muffins/toffee-and-apple-sauce-muffins

Oryginalna nazwa przepisów: Toffee and Apple Sauce Muffins

Użytkownicy trafili tutaj szukając: cukiernik eric lanlard,eric lanlard przepisy,https://blog wojnanasmaki pl/przepisy-wg-autora/baking-mad-with-eric-lanlard/