Collette, Thea i Marylin pieką ciastka. Eric pokazuje, jak zrobić clafoutis z czereśniami.
Clafoutis z czereśniami
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość porcji: 1 tarta
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki likieru Kirsch
- 400 ml śmietany kremówki
- 250 g świeżych czereśni bez pestek (mogą być czereśnie z puszki lub słoika w syropie, ale muszą być dobrze odcedzone)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem).
- Wbij do naczynia żaroodpornego jajka i żółtka. Ubijaj z dodatkiem cukru i likieru.
- Włóż miskę z ubitymi jajkami do kąpieli wodnej i ubijaj masę dalej aż będzie lekka i puszysta.
- W rondelku podgrzej śmietanę z ekstraktem waniliowym. Dodaj gorącą śmietanę do masy z jajek i wymieszaj.
- Wyłóż równomiernie na dnie formy do pieczenia (najlepiej do tarty) czereśnie. Wlej ciasto do formy. Piecz przez 15-20 minut aż tarta będzie złota. Podawaj ciasto na zimno z czereśniami.
- Oryginalna nazwa przepisu: Clafoutis
Źródło: http://bakingmad.com/recipes/pies-and-tarts-and-pastry/clafoutis