Brytyjski turniej wypieków – Treacle tart, Tarta tatin (odc. 3, sezon 3)

Tarta Treacle (z melasą) z kratką

Tarta Treacle (z melasą) z kratką (źródło: bbc.co.uk)

Tarta Treacle (z melasą) z kratką (źródło: bbc.co.uk)

Czas przygotowania: 30-60 minut
Czas pieczenia: 30-60 minut
Ilość porcji: dla 8 osób

Treacle tart jest zrobiona z golden syrup, okruchów chleba i soku z cytryny aby złamać jej słodycz. Podawaj z zakwaszoną śmietaną.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 130 g masła

Składniki na masę:

  • 400 g golden syrup
  • 150 g drobnych, świeżych okruszków z białego chleba
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • 1 jajko, rozbite widelcem

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj kruche ciasto: wsyp do miski mąkę, dodaj masło i wyrób ciasto rękami (lub robotem kuchennym) aż do uzyskania dużych okruchów. Dodaj 3 łyżki zimnej wody i wyrób gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Nasmaruj masłem formę do tarty o średnicy 18 cm.
  3. Po wyjęciu ciasta z lodówki odważ od niego 150 g i odstaw tą część na bok. Rozwałkuj większą część ciasta na cienki krążek na podsypanej mąką stolnicy. Wyłóz je na dno formy do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem, aby nie rosło podczas pieczenia.
  4. Odłożoną część ciasta połóż na folii spożywczej i cienko rozwałkuj. Włóż ciasto do lodówki.
  5. Masa: podgrzej powoli golden syrup w dużym rondelku, ale nie zagotuj go. Dodaj okruszki chleba, sok i skórkę z cytryny. Jeśli masa będzie zbyt lejąca, możesz dodać więcej chleba.
  6. Wlej masę do formy na ciasto i wyrównaj łyżką.
  7. Wyjmij ciasto z lodówki, pokrój na długie paski o szerokości 1 cm. Upewnij się, że paski są dłuższe niż średnica tarty. Ułóż paski ciasta na wierzchu masy wzdłuż i w poprzek tarty, przekładając paski między sobą (dany pasek raz na wierzchu, raz pod spodem) i pozostawiając wystające kawałki pasków poza formą. Naciskając koniec danego paska „odetnij” jego nadmiar (sam odpadnie pod naciskiem palców) – możesz również odciąć nadmiar nożem, ale wtedy nie będzie to wykonane zgodnie ze sztuką 😉
  8. Podpiecz tartę przez 10 minut w nagrzanym piekarniku aż zacznie nabierać kolordu, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Jeśli kratka będzie zbyt mocno się przypiekać, przykryj ciasto folią aluminiową. Piecz następnie kolejne 25-30 minut aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru a masa stężeje.
  9. Wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw na chwilę do lekkiego ostygnięcia. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Oryginalna nazwa przepisu: Mary Berry’s treacle tart with woven lattice top, Tatin Tart.

Źródło: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/mary_berrys_treacle_tart_28524

 

Tarta tatin

Tarta tatin (źródło: kuchnailidla.pl)

Tarta tatin (źródło: kuchnailidla.pl)

Czas przygotowania: 30 minut-35 minut
Czas pieczenia: ok. 25 minut
Czas leżakowania w lodówce: ok. 30 minut

 Składniki:
  • mąka pszenna (typ 450) plus odrobina mąki do posypania blatu: 200 g
  • cukier (20 g do ciasta, 150 g do jabłek): 170 g
  • sól:  szczypta
  • masło w temperaturze pokojowej, pokrojone na kosteczkę: 100 g
  • żółtko (jajko „M”): 1 szt.
  • woda: 2 łyżki
  • duże soczyste jabłka, odmiana jonagold, obrane i pozbawione gniazd nasiennych: 6 szt.
  • masło, pokrojone na mniejsze kawałki: 150 g
  • lody (śmietankowo-waniliowe): 4 gałki
  • cynamon mielony: 0,5 łyżeczki
  • mięta do dekoracji: 16 listków

 Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj mikser, metalową foremkę o śr. 26-27 cm. bez zdejmowanego dna, folię spożywczą, wałek, naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg) lub 210 stopni C (góra-dół).
  2. Ciasto: Do miski miksera wsypujemy 200 g mąki pszennej, 20 g cukru, szczyptę soli, dodajemy 100 g masła w temperaturze pokojowej, wcześniej pokrojonego na małą kosteczkę i 1 żółtko. Ciasto ucieramy za pomocą miksera. W trakcie mieszania dodajemy do ciasta 2 łyżki wody. Miksujemy do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od brzegów miski miksera. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.
  3. Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto.
  4. Jabłka: Obrane jabłka kroimy na ćwiartki, delikatnie wycinamy gniazda nasienne, następnie każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół.
  5. Do metalowej foremki wsypujemy 150 g masła i 150 g cukru, podgrzewamy w celu uzyskania karmelu (cukier rozpuszczamy równomiernie, cały czas mieszamy, uważając, żeby karmel się nie przypalił). Zdejmujemy foremkę z ognia, czekamy chwilę aż zawartość stężeje. W foremce układamy pierwszą warstwę jabłek (w jednym kierunku, tworząc wachlarz z kawałków jabłek), którą następnie posypujemy częścią przygotowanego cynamonu. Układamy drugą warstwę jabłek, posypujemy całość resztą cynamonu. Nakładamy pokrywkę na foremkę.
  6. Całość podgrzewamy, czekamy, aż karmel na dnie foremki zacznie się pienić i pokryje wszystkie jabłka. Podduszamy przez mniej więcej 5 minut.
  7. Rozwałkowane ciasto nakładamy na foremkę z jabłkami. Zbyt długie brzegi zawijamy do środka. Na wierzchu ciasta, na środku, robimy niewielką dziurkę.
  8. Foremkę z ciastem wkładamy na mniej więcej 25 minut do piekarnika, na dolną kratkę.
  9. Po upieczeniu czekamy chwilę, aż ciasto się ostudzi. Za pomocą noża odklejamy brzegi ciasta od foremki. Bierzemy duży talerz, foremkę obracamy i delikatnie wysuwamy z niej tartę.
  10. Kawałki tarty podajemy z lodami śmietankowymi, całość przystrajamy kilkoma listkami mięty.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/Tarta-Tatin

Użytkownicy trafili tutaj szukając: mary berry przepisy,treacle tart przepis,ksiazka kucharska mary berry,mary barry przepisy,mary berry przepisy po polsku,ulubione dania mary berry przepisy