Słownik kulinarny: Panko

PankoPanko to japońskie słowo oznaczające okruchy chleba. Panko jest japońską wersją bułki tartej lecz jest ona lżejsza, bardziej chrupka niż zachodnie wersje. Panierka Panko wyróżnia się grubymi ziarnami, mają one bardziej przypominać płatki niż okruchy. Dzięki temu, że mają większą powierzchnie lepiej pochłaniają przyprawy, a także mniej absorbują tłuszcz przez co potrawy z nią są lżejsze. Panko jest bardziej chrupka niż nasza rodzima bułka tarta. W kuchni azjatyckiej często jest wykorzystywana do tworzenia „koronkowej” wierzchniej warstwy, ponieważ w porównaniu do zwykłej drobnej panierki, panko dzięki swojej formy płatków tworzy warstwę przestrzenną wypełnioną powietrzem pomiędzy jej okruszkami.

 

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: panco jedzenie,panko kuchnia,panko wloska kuchnia