Surówka z marchwi i ananasa
Składniki:
- 1/3 szklanki rodzynek
- 0,5 kg marchwi
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki majonezu
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki świeżego ananasa, pokrojonego w kostkę
Sposób przygotowania:
- Wrzuć rodzynki do garnuszka, zalej gorącą wodą aby woda je przykryła. Pozostaw na 5 minut, następnie odsącz.
- Zetrzyj marchewkę na grubych oczkach (albo mikserem z tarką albo ręcznie). Przełóż do miski, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
- Dressing: wymieszaj razem śmietanę, majonez, cukier i sól.
- Dodaj dressing do startej marchewki, dodaj ananasa i rodzynki. Wymieszaj i podawaj.
Źródło: http://www.foodnetwork.com/recipes/barefoot-carrot-salad-recipe/index.html
Sałatka z kurczakiem
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka, z kością i skórą (ok. 0,7 kg)
- oliwa z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1/2 szklanki orzechów pekan, przekrojonych na połowę
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, przekrojonych na połowę
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka świeżego estragonu
- 1 szklanki zielonego winogrona, przekrojonego na połówki
- liście sałaty do podania
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni.
- Połóż pierś z kuraczka skórą do dołu na papierze do pieczenia. Nasmaruj je z wierzchu oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem i piecz przez 35-40 minut aż mięso będzie dobrze wypieczone. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Wysyp orzechy pekan i włoskie na forme do pieczenia i upraż je w piekarniku przez 7-8 minut aż się zezłocą. Pozostaw do ostygnięcia.
- Odetnij z mięsa kurczaka skórę i wyjmij kości. Pokrój mięso w kostkę 2 cm.
- Dressing: wymieszaj majonez, śmietanę, 2 łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu oraz połowę posiekanego estragonu.
- Wrzuć do miski pokrojone w kostkę mięso, dodaj orzechy i winogrono. Polej dressingiem i wymieszaj. Posyp wierzch sałatki resztą estragonu. Podawaj sałatkę na liściu sałaty.
Źródło: http://www.foodnetwork.com/recipes/chicken-salad-contessa-recipe/index.html
Bułeczki koperkowo-cheddarowe
Składniki:
- 4 szklanki + 1 łyżka mąki
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soli
- 340 g zimnego, niesolonego masła, pokrojonego w kostkę
- 4 dużej jajka, lekko rozbite widelcem
- 1 szklanki zimnej śmietany kremówki
- 225 g ostrego, żółtego sera Cheddar, pokrojonego w cienką kostkę
- 1 szklanka posiekanego swieżego koperku
- 1 jajko rozbite widelcem z 1 łyżką wody lub mleka
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Wymieszaj w misce 4 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj masło i zagnieć ciasto ręcznie lub mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta na wolnych obrotach aż powstaną okruszki wielkości grochu. Dodaj jajka i śmietaną i zagniataj aż ciasto będzie gładkie.
- Wymieszaj w osobnej misce cheddar, koperek i łyżkę mąki, nastepnie dodaj do to ciasta i zagnieć aż wszystko dobrze się wymiesza i połączy.
- Rozwałkuj na podsypanym maką blacie ciasto na grubość 2 cm. Wytnij z ciasta kwadraty 10×10 cm.. Następnie złóż kwzdraty wzdłuż jednej przekątnej aby powstały trójkąty. Posmaruj wierzch trójkąta rozbitym jajkiem.
- Piecz na formie wyłożonej papierem do pieczenia przez 20-25 minut, aż wierzch będzie chrupiący a środek dobrze wypieczony.
Źródło: http://www.foodnetwork.com/recipes/cheddar-dill-scones-recipe/index.html
Sernik czekoladowy espresso
Składniki na kruszonkę:
- 1,5 szklanki okruszków z krakersów z razowej mąki pszennej
- 5 łyżek roztopionego niesolonego masła
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Składniki na masę serową:
- 140 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kawy espresso w proszku
- 0,8 kg kremowego serka, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Składniki do polewy:
- 110 g półsłodkiej czekolady
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni.
- Kruszonka: wrzuć okruchy z krakersów, roztopione masło i cynamon w mikserze i pulsacyjnie miksuj aż składniki się połączą. Wysyp kruszonkę na formę do pieczenia i pougniataj ją rękami na dnie.Piecz przez 12 minut, wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Posiekaj czekoladę i wrzuć ją do miski, dodaj espresso w proszku i rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostygnięcia.
- Masa serowa: ubijaj kremowy serek z cukrem, mąką kukurydzianą, ekstraktami waniliowym i migdałowym i solą w mikserze na wysokich obrotach aż powstanie jasna i puszysta masa. Zmniejsz prędkość miksera i dodawaj po jednym jajku cały czas mieszając.
- Dodaj kwaśną śmietanę i wystudzoną czekoladę i wymieszaj na wolnych obrotach. Wyłóż masę serową na kruszonkę.
- Piecz przez godzinę. Wyłącz piekarnik i pozwól stygnąć sernikowi przez 1,5 godziny przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
- Polewa: Posiekaj czekoladę i rozpuść ją ze śmietaną w kąpieli wodnej. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
- Wyjmij sernik z formy. Polej ciasto polewą.
Źródło: http://www.foodnetwork.com/recipes/chocolate-espresso-cheesecake-with-ganache-recipe/index.html
Użytkownicy trafili tutaj szukając: havuç turp salatası,surówka do kurczaka,surówka z marchewki do kurczaka