Pascal Brodnicki: Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą
Poziom trudności: łatwe
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 min
Składniki:
- 900 g umytego arbuza, miąższ wydrążamy za pomocą łyżki do melona lub kroimy w kostkę
- 1 umyty melon miodowy, miąższ wydrążamy za pomocą łyżki do melona lub kroimy w kostkę
- 2 kulki mozzarelli
- 1 opakowanie umytej rukoli
- 1 umyte awokado, miąższ wydrążony za pomocą łyżki do melona melona lub kroimy w kostkę
- 1 umyty ogórek zielony, bez gniazd nasiennych, pokrojony w półtalarki
- 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
- 1 pęczek umytych rzodkiewek, pokrojonych w słupki
- 50 ml octu balsamicznego
- 100 ml oliwy z oliwek
- 40 g posiekanych pistacji
- świeżo mielony pieprz
- świeżo mielona sól
Sposób przygotowania:
- Vinegret: 50 ml octu balsamicznego i 100 ml oliwy z oliwek wlewamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, następnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
- Sałatka: Łączymy umytą rukolę, arbuza, awokado i melona, ogórek, czerwoną cebulę, rzodkiewki oraz mozzarellę porwaną na mniejsze kawałki. Całość zalewamy vinegretem, mieszamy. Na koniec sałatkę posypujemy posiekanymi pistacjami.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/salatka-z-arbuzem-melonem-i-mozzarella
Karol Okrasa: Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Poziom trudności: średnie
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min
Składniki:
- 300 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
- 100 g umytej rukoli
- 100 g obranych pistacji
- 2 ząbki czosnku
- 50 g suszonych pomidorów, pokrojonych w kosteczkę, wraz z oliwą
- 150 g świeżych kurek, zblanszowanych
- 150 g mozzarelli
- 150 ml oliwy z oliwek
- 70 g sera grana padano
- 5 filetów anchovies, wraz z oliwą
- sól
- biały pieprz
Sposób przygotowania:
- Makaron wrzucamy do garnka z osoloną wrzącą wodą wraz z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Makaron gotujemy al dente (4-5 minut). Odcedzamy, skrapiamy oliwą z oliwek.
- 100 g rukoli, 1 duży rozgnieciony ząbek czosnku i 5 filetów anchovies siekamy, przekładamy do miski miksera, dodajemy ser grana padano pokrojony na mniejsze części oraz obrane pistacje. Dodajemy solidną porcję oliwy z oliwek, małą łyżeczkę oliwy z filetów anchovies i niewielką ilość oliwy z suszonych pomidorów. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Odstawiamy.
- 1 ząbek czosnku kroimy w cienkie plastry. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, smażymy kurki, dodajemy pokrojony w plastry czosnek i suszone pomidory pokrojone w kosteczkę. Doprawiamy niewielką ilością soli i mielonego białego pieprzu.
- Podgrzane kurki i pomidory chwilę podsmażamy, następnie zdejmujemy z ognia. Niewielką ilość oliwy z oliwek wylewamy na czystą patelnię, podgrzewamy. Na patelnię wykładamy porcję makaronu, chwilę podgrzewamy, dodajemy porcję pesto, mieszamy.
- Jak podawać: Spaghetti wykładamy na talerz, na spaghetti wykładamy kurki z suszonymi pomidorami. Mozzarellę rwiemy na kawałki, danie skrapiamy oliwą z oliwek.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/spaghetti-pelnoziarniste-z-pesto-z-rukoli-i-mozzarella
Użytkownicy trafili tutaj szukając: sałatka do dań z grilla z melonem,sałatka z melonem i rukolą,sałatka z melonem lidl