Pascal kontra Okrasa – Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą, Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą (tydzień LI)

Pascal Brodnicki: Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą

Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą (źródło: kuchnialidla.pl)

Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: łatwe
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 min

Składniki:

  • 900 g umytego arbuza, miąższ wydrążamy za pomocą łyżki do melona lub kroimy w kostkę
  • 1 umyty melon miodowy, miąższ wydrążamy za pomocą łyżki do melona lub kroimy w kostkę
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1 opakowanie umytej rukoli
  • 1 umyte awokado, miąższ wydrążony za pomocą łyżki do melona melona lub kroimy w kostkę
  • 1 umyty ogórek zielony, bez gniazd nasiennych, pokrojony w półtalarki
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 1 pęczek umytych rzodkiewek, pokrojonych w słupki
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 40 g posiekanych pistacji
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo mielona sól

Sposób przygotowania:

  1. Vinegret: 50 ml octu balsamicznego i 100 ml oliwy z oliwek wlewamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, następnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
  2. Sałatka: Łączymy umytą rukolę, arbuza, awokado i melona, ogórek, czerwoną cebulę, rzodkiewki oraz mozzarellę porwaną na mniejsze kawałki. Całość zalewamy vinegretem, mieszamy. Na koniec sałatkę posypujemy posiekanymi pistacjami.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/salatka-z-arbuzem-melonem-i-mozzarella

 

Karol Okrasa: Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą

Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą (źródło: kuchnialidla.pl)

Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średnie
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min

Składniki:

  • 300 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
  • 100 g umytej rukoli
  • 100 g obranych pistacji
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g suszonych pomidorów, pokrojonych w kosteczkę, wraz z oliwą
  • 150 g świeżych kurek, zblanszowanych
  • 150 g mozzarelli
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 70 g sera grana padano
  • 5 filetów anchovies, wraz z oliwą
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Makaron wrzucamy do garnka z osoloną wrzącą wodą wraz z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Makaron gotujemy al dente (4-5 minut). Odcedzamy, skrapiamy oliwą z oliwek.
  2. 100 g rukoli, 1 duży rozgnieciony ząbek czosnku i 5 filetów anchovies siekamy, przekładamy do miski miksera, dodajemy ser grana padano pokrojony na mniejsze części oraz obrane pistacje. Dodajemy solidną porcję oliwy z oliwek, małą łyżeczkę oliwy z filetów anchovies i niewielką ilość oliwy z suszonych pomidorów. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Odstawiamy.
  3. 1 ząbek czosnku kroimy w cienkie plastry. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, smażymy kurki, dodajemy pokrojony w plastry czosnek i suszone pomidory pokrojone w kosteczkę. Doprawiamy niewielką ilością soli i mielonego białego pieprzu.
  4. Podgrzane kurki i pomidory chwilę podsmażamy, następnie zdejmujemy z ognia. Niewielką ilość oliwy z oliwek wylewamy na czystą patelnię, podgrzewamy. Na patelnię wykładamy porcję makaronu, chwilę podgrzewamy, dodajemy porcję pesto, mieszamy.
  5. Jak podawać: Spaghetti wykładamy na talerz, na spaghetti wykładamy kurki z suszonymi pomidorami. Mozzarellę rwiemy na kawałki, danie skrapiamy oliwą z oliwek.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/spaghetti-pelnoziarniste-z-pesto-z-rukoli-i-mozzarella

Użytkownicy trafili tutaj szukając: sałatka z melonem i rukolą,sałatka z melonem lidl