Paweł Małecki: Arbuzowe szaleństwo czyli galaretka z arbuza z ciasteczkami francuskimi
Poziom trudności: średnie
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 2 godziny
Składniki na galaretkę:
- 500 g arbuza + 150 g arbuza, pokrojonego w kosteczkę
- sok z 1 limonki, sparzonej i umytej
- 40 ml rumu
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny (około 10-12 g)
- jogurt naturalny 2,5 %
- 100 g umytych borówek
Składniki na ciasteczka francuskie
- 1/4 opakowania ciasta francuskiego
- umyte jajo
- 20-30 g cukru trzcinowego
- niewielka ilość mąki do podsypania ciasta
Sposób przygotowania:
- Arbuz (500 g) myjemy, następnie kroimy na mniejsze części. Za pomocą widelca wyjmujemy wszystkie pestki. Miąższ arbuza miksujemy (powinniśmy otrzymać około 400 ml zmiksowanego miąższu) za pomocą blendera na gładką masę (50 ml powstałego płynu odlewamy i namaczamy w nim żelatynę), jeśli arbuz nie będzie słodki, dosładzamy do smaku.
- Do zmiksowanego miąższu arbuza dodajemy sok z 1 limonki oraz rum (jeśli deser będzie przeznaczony dla dzieci, pomijamy alkohol), mieszamy.
- Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, następnie łączymy ją z pozostałymi składnikami. Przygotowaną mieszankę wlewamy na dno pucharków, wkładamy do lodówki na 1-1,5 godziny (do momentu ścięcia się galaretki).
- Na galaretkę nakładamy łyżkę gęstego jogurtu, pokrojony w kosteczkę miąższ arbuza i świeże borówki. Deser podajemy z chrupiącymi ciasteczkami z ciasta francuskiego.
- Chrupiące ciasteczka z ciasta francuskiego: Ciasto francuskie bardzo cienko rozwałkowujemy na grubość około 2 mm (na blacie podsypanym mąką). Rozwałkowane ciasto wykładamy na blaszkę do pieczenia, wcześniej wyłożoną papierem.
- Za pomocą pędzelka smarujemy całą powierzchnię ciasta roztrzepanym jajem i posypujemy cukrem trzcinowym.
- Ciasto kroimy na bardzo cieniutkie paseczki, następnie w cienkie romby. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C (z termoobiegiem) lub 215°C (bez termoobiegu) przez 5-7 minut (do uzyskania złotego koloru). Odstawiamy do ostygnięcia.