Kuchnia Lidla: Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego

Paweł Małecki: Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego

Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego (źródło: kuchnialidla.pl)

Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: łatwe
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 g świeżych owoców (malina, truskawka, borówka)
  • 1 jajko
  • 120 g pokruszonych biszkoptów
  • ok. 100 g cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm, następnie wycinamy z niego kwadraty wielkości około 10 x 10 cm. Wycięte kwadraty umieszczamy w formie od muffin, tworząc koszyczek.
  2. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim ciasto. Na dno koszyczków wsypujemy pokruszone biszkopty − około 1 łyżki na koszyczek (bardzo ważne, aby na dnie znajdowały się biszkopty, ponieważ wchłaniają one sok z owoców). Następnie wsypujemy owoce wymieszane z cukrem trzcinowym. Jeżeli używamy owoców mrożonych, to rozmrażamy i odsączamy je na sicie.
  3. Koszyczki pieczemy około 10-14 minut w temperaturze 200°C w piekarniku z termoobiegiem lub 215°C w piekarniku bez termoobiegu.
  4. Podajemy na gorąco z gęstą kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/owocowe-koszyczki-z-ciasta-francuskiego